Η ανάπτυξη υπηρετεί τις εθνικές ανάγκες
Έχουμε τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωζώνης αποκλιμάκωση του Χρέους, από 209,4% του ΑΕΠ το 2020, στο 147,5% το 2025

Η Ελλάδα συνεχίζει στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, παρά τις διεθνείς προκλήσεις.
Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, η χώρα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων στην Ε.Ε. (64%), καθώς και σημαντική αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με πριν την κρίση, και κατά 43% σε σχέση με το 2018.
Παράλληλα, έχουμε πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου ρυθμούς ανάπτυξης και, σε μία χώρα 10,5 εκατ. ανθρώπων, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας.
Ο προϋπολογισμός του 2025 έρχεται ως συνέχεια της οικονομικής πολιτικής που οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα. Της πολιτικής, δηλαδή, που συνδυάζει τη δημοσιονομική σύνεση με τη φιλο-επενδυτική προσέγγιση.
Είναι, παράλληλα, και ένας προϋπολογισμός με επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, και προβλέπει πολιτικές για περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων τους.
Από τη μία πλευρά, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ε.Ε., ενώ το συνολικό έλλειμμα θα αγγίξει το μηδέν.
Παράλληλα, έχουμε τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωζώνης αποκλιμάκωση του Χρέους, από 209,4% του ΑΕΠ το 2020, στο 147,5% το 2025. Η δημοσιονομική ισορροπία είναι η βάση της συνολικότερης προσπάθειας στην Οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε με νέες φιλο-επενδυτικές πρωτοβουλίες: με 12 νέες μειώσεις φόρων, τις παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά, το νέο πλαίσιο κινήτρων για τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές, την έρευνα και την καινοτομία των επιχειρήσεων, τη δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, και την αξιοποίηση στο μέγιστο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, στην απορρόφηση των οποίων η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, με χαμηλότερους φόρους έχουμε περισσότερα έσοδα.
Συγκεκριμένα, το 2024 (και χάρη σε παρεμβάσεις όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η εφαρμογή του myDATA για τα φυσικά πρόσωπα) υπολογίζουμε ένα όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Ενώ η συνολική υπέρβαση των εσόδων θα πλησιάσει τα 3,7 δισ. ευρώ, καθώς παράλληλα αυξάνονται οι μισθοί και μειώνεται η ανεργία.
Ο συνδυασμός της δημοσιονομικής σύνεσης με τη φιλο-επενδυτική πολιτική, που οδηγεί σε ανάπτυξη, και τα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορούμε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε μία σειρά από κοινωνικές και εθνικές ανάγκες:
Πρώτον, η ενίσχυση των εισοδημάτων (π.χ. με τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη νέα αύξηση συντάξεων, τις αυξήσεις στο Δημόσιο, τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο).
Δεύτερον, η στήριξη της Υγείας, καθώς σε σχέση με το 2019, το 2025 οι δαπάνες για την Υγεία θα έχουν αυξηθεί κατά 74% και για τα νοσοκομεία κατά 120%.
Τρίτον, η ενίσχυση της Άμυνας, καθώς οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την Άμυνα θα έχουν αυξηθεί 73,4% μεταξύ 2019-2025. Δεν ισχυριζόμαστε ότι η Ελλάδα μετατράπηκε από τη μία ημέρα στην άλλη σε Σουηδία ή Ελβετία.
Ούτε υποτιμούμε ότι παρά την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί, προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών παραμένουν. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τρέξει γρηγορότερα.
Ο Προϋπολογισμός του 2025 αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθεια για μία Οικονομία που θα είναι ακόμη πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφής, που είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Πάντα, φυσικά, σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας, που είναι η βάση για κάθε προσπάθεια στην Οικονομία.
Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε απάντηση στις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες της πατρίδας μας με έναν τρόπο που θα έχει αντοχή στον χρόνο!
*Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Οικονομικών και το άρθρο του δημοσιεύτηκε στη «Βραδυνή της Κυριακής»