Η Θεσσαλία καταστράφηκε και ο περιφερειάρχης θέλει να επανεκλεγεί

Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε περίτρανα πως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας βαθιά γραφειοκρατικός θεσμός

Ό,τι και να γράψει, ό,τι και να πει, ό,τι και να προσπαθήσει να φωτίσει μία δημοσιογραφική έρευνα για τις ζημίες στη Θεσσαλία, είναι πολύ λίγο μπροστά στην τεράστια καταστροφή που έπαθε μία από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης.

Οι κάτοικοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι στον Θεσσαλικό κάμπο προσπαθούν μέχρι σήμερα να γλιτώσουν από τα νερά, τις λάσπες, τις αρρώστιες, και μέρα με την ημέρα να αρχίσουν να διορθώνουν τις ζημίες που έχουν πάθει.

Από την άλλη, η κυβέρνηση, επειδή έχει καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής, προσπαθεί καθημερινά να δείξει πως είναι παρούσα στη Θεσσαλία και παίρνει τις αποφάσεις εκείνες που θα βοηθήσουν σε πρώτο χρόνο τους πλημμυροπαθείς. Είτε με την καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων είτε βοηθώντας με τον Στρατό και τις υπηρεσίες Υγείας τους κάτοικους που έχουν ανάγκη. Αυτό που ήταν από την πρώτη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, είναι η μεγάλη απουσία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των τοπικών δήμων.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε περίτρανα πως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας βαθιά γραφειοκρατικός θεσμός που παρέχει μόνο βασικές υπηρεσίες στους δημότες και τίποτα περισσότερο. Ούτε συνεργεία που θα βοηθήσουν σε μία καταστροφή υπάρχουν ούτε μηχανισμοί στήριξης των πολιτών. Όλες αυτές τις 12 ημέρες που η Θεσσαλία και τα χωριά της καταστρέφονται, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων ήταν ανύπαρκτες. Δεν βγήκε κάνεις στο δρόμο για να βοηθήσει ουσιαστικά τους κάτοικους. Ό,τι βοήθεια υπήρξε, δόθηκε από τις εθελοντικές ομάδες, τον Στρατό, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.

Η Περιφέρεια και οι δήμοι αποδείχθηκε πως δεν είχαν κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με συνεργεία ειδικών, επιστημόνων ή και απλών υπάλληλων που θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Για παράδειγμα, μία εβδομάδα τώρα, ενώ τα χωριά και οι πόλεις είναι πλημμυρισμένες και οι κάτοικοι κινδυνεύουν από μολυσματικές ασθένειες, η Περιφέρεια μαλώνει με τους δήμους για το ποιος είναι αρμόδιος να κάνει την περισυλλογή των νεκρών ζώων για να οδηγηθούν σε καύση.

Κάνεις δεν βγαίνει υπεύθυνα να ενημερώσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αν μπορούν οι ίδιοι να πάρουν πρωτοβουλία και να κάψουν ή να θάψουν τα νεκρά ζώα τους. Τα τοπικά Γραφεία κτηνιάτρων απλά βγάζουν γνωματεύσεις που είναι η η μία αντίθετη από την άλλη, κάτι που μπερδεύει τους αγρότες. Και αφού η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, η κυβέρνηση, μπροστά στην κατακραυγή, πήρε την απόφαση να κατεβάσει τον Στρατό για να αναλάβει και αυτό το έργο συντονισμένα.

Η Περιφέρεια και οι δήμοι θα έπρεπε να έχουν προβλέψει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας να υπάρχουν συγκεκριμένα συνεργεία από ειδικούς και επιστήμονες, τα οποία πριν και μετά την έλευση της καταστροφής θα έβγαιναν στα χωριά και τις πόλεις και θα έδιναν οδηγίες στους κατοίκους. Γι’ αυτό και όλες αυτές τις ημέρες στις πληγείσες περιοχές οι κάτοικοι είχαν παράπονα πως δεν εμφανίστηκε κανείς για να ενημερωθεί για τις ζημίες που έχουν πάθει και να τους δώσει οδηγίες.

Θα πει κάποιος, «μα, όλοι ίδιοι είναι;». Όχι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Σε αρκετές περιοχές οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας και των δήμων έβγαλαν στους δρόμους συνεργεία που βοήθησαν πραγματικά τους πολίτες, όπως έγινε στις μεγάλες πυρκαγιές της Ρόδου και του Έβρου. Μερόνυχτα ολόκληρα οι άνθρωποι της Περιφέρειας ήταν παρόντες στη μεγάλη δοκιμασία που περνούσε ο τόπος τους.

Στη Θεσσαλία τα πράγματα ήταν διαφορετικά, και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τους πολίτες.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε δικαστική έρευνα σε βάθος για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν (αν έγιναν) στην περιοχή τα τελευταία 4 χρόνια μετά την καταστροφή από τον «Ιανό», της προηγούμενης θεομηνίας.

Με απλά λόγια, η έρευνα αφορά τα έργα που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης της νυν Διοίκησης της Περιφέρειας και θα πρέπει όλοι να συνδράμουν για να φανεί η αλήθεια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε, είπε πως η Ν.Δ. στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Αγοραστού, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου κρατά πολλές επιφυλάξεις και περιμένει το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας. Το ερώτημα είναι γιατί ύστερα από όλη αυτή την καταστροφή και ύστερα από 13 έτη στη Διοίκηση της Περιφέρειας ο κ. Αγοραστός εξακολουθεί να θέλει να διεκδικεί μία νέα θητεία. Το μοντέλο διακυβέρνησής του φαίνεται πως απέτυχε, γιατί μέσα σε τρία χρόνια η Θεσσαλία και ο κάμπος της πλημμύρισαν δύο φορές και η μία καταστροφή διαδέχτηκε την άλλη. Τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει σε αυτόν τον τόπο;

Δυστυχώς, στη ζωή και στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα, και πολλές φορές οι πολιτικοί θα πρέπει να παραδέχονται τα λάθη τους και να αντιλαμβάνονται από μόνοι τους πότε είναι η ώρα να αποχωρήσουν και να «ξεκολλήσουν» από την καρέκλα. Εδώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Θεσσαλία καταστράφηκε και οι κάτοικοι αφέθηκαν στο έλεος της θεομηνίας αβοήθητοι περιμένοντας τον Στρατό και τους εθελοντές να τους σώσουν. Αυτό δεν αλλάζει. Όπως, επίσης, δεν αλλάζει η εντύπωση πως η Περιφέρεια με την παρούσα Διοίκηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ανασυγκρότησης και να κρατήσει τους πολίτες στον τόπο τους. Ο ίδιος ρίχνει τις ευθύνες στην έντονη βροχόπτωση και στην κλιματική αλλαγή, και λέει πως κανένα έργο δεν θα μπορούσε να σταματήσει τη μεγάλη ποσότητα νερού που έπεσε στην περιοχή του κάμπου.

Άρα, κατά συνέπεια, είναι μάταιο να δοθούν και άλλα χρήματα για να γίνουν νέα αντιπλημμυρικά έργα. Θα πρέπει το κράτος να σηκώσει τα χέρια. Όταν θα πέφτει πολύ νερό, η Θεσσαλία θα πλημμυρίζει. Ωραία λογική…

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν