Μάλλον ο Σαμαράς δεν περίμενε τη διαγραφή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως αιφνιδίασε μέχρι και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά με τη διαγραφή του από τη ΝΔ
Σε μια κίνηση που ενισχύει το πρωθυπουργικό και αρχηγικό προφίλ του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ μετά τη νέα «άγρια» επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Σαμαράς μέσα από τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Τι το καινούργιο, όμως, είπε ο κ. Σαμαράς που εξόργισε τον πρωθυπουργό και τον οδήγησε στην… έσχατη λύση;
Πάνω κάτω όσα είπε-πλην μερικών εξαιρέσεων για τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Κώστα Καραμανλή- στη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυτά που λέει εδώ και χρόνια, ωστόσο οι φράσεις που επέλεξε και κυρίως το «ύφος» της συνέντευξής του δεν άφηνε περιθώριο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πράξει διαφορετικά.
Άλλωστε, υπήρχε και θέμα γοήτρου πλέον για τον πρωθυπουργό, με τον Αντώνη Σαμαρά να δοκιμάζει τις αντοχές του συνεχώς.
Έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης ήταν σα να «τέσταρε» τον Μητσοτάκη και να τον προκαλούσε, μην περιμένοντας-κατά τα φαινόμενα- τη διαγραφή του.
Αυτό, τουλάχιστον, έδειξε η αντίδραση του κ. Σαμαρά με τη δήλωσή του, ότι δηλαδή αιφνιδιάστηκε και εκείνος όπως και πολλοί άλλοι μέσα στη ΝΔ με την απόφαση για διαγραφή.
Σημειώνεται, πως από το πρωί του Σαββάτου (16/11) μέχρι το απόγευμα και την ανακοίνωση διαγραφής του, το «μήνυμα» που εξέπεμπαν από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι θα υπάρξει αντίδραση, λίγοι, όμως, περίμεναν να επιστρατευτεί το «όπλο» της διαγραφής.
Δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης το «πήρε πάνω του», όπως λέμε, και έστειλε παράλληλα μήνυμα σε όλους τους αμφισβητίες του εντός της «γαλάζιας» παράταξης «ως εδώ» και ότι δεν ανεχθεί αντίστοιχες συμπεριφορές στο μέλλον.
Μια μέρα μετά τη διαγραφή, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε πως είχε τα πολιτικά «αντανακλαστικά» να υπερασπιστεί αυτή του την απόφαση, με σειρά κορυφαίων υπουργών, βουλευτών και στελεχών να τον στηρίζουν, και οι λεγόμενοι «Σαμαρικοί» που υποτίθεται ότι μπορεί να αντιδρούσαν, τουλάχιστον προς ώρας, μάλλον θα κάνουν ένα βήμα πίσω. Εξάλλου, γνωρίζουν και οι ίδιοι πως οι επόμενες εθνικές εκλογές απέχουν αρκετά, όπως επίσης και ότι αν «πέσει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «χάθηκαν» και οι ίδιοι πολιτικά, καθώς η εκλογή με άλλους σχηματισμούς πιο… δεξιά δεν είναι εξασφαλισμένη.
Όσον αφορά στον ίδιο τον κ. Σαμαρά, ο οποίος βγαίνει ηττημένος από αυτή τη «μετωπική» με τον κ. Μητσοτάκη, συμπαρασύροντας και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ενέπλεξε-εν αγνοία του ιδίου όπως ανέφεραν συνεργάτες του- με τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μοιάζει απίθανο να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος σε ηλικία 73 ετών και μετά το αποτυχημένο εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης, μετά το οποίο τού πήρε σχεδόν 20 χρόνια να ανακάμψει πολιτικά. Όπως επίσης και μοιάζει δύσκολο να πάει ως… μέντορας στο κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, όπως «ακούγεται». Βέβαια, στην Πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται και-όπως και στη ζωή-ποτέ μη λες ποτέ…
Το σίγουρο είναι πως ο κ. Μητσοτάκης «ψήλωσε», όπως λέμε, πολιτικά από αυτή του την κίνηση και μένει να φανεί από εδώ και πέρα η κρίση του λαού και της ιστορίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στη δήλωση-απάντησή του στη διαγραφή.