Να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές
Είναι σημαντικό να αξιολογούμε το εμπορικό ισοζύγιο συνολικά και όχι να εστιάζουμε αποκλειστικά στις εξαγωγές

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Παρόλη την αβεβαιότητα που κυριάρχησε και συνεχίζει να κυριαρχεί στον κόσμο, οι Έλληνες εξαγωγείς μάς δείχνουν συνεχώς τη δύναμή τους και οι υπερ-προσπάθειές τους αποτυπώνονται στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας.
Συγκεκριμένα, έπειτα από την επίδοση-ρεκόρ του 2022, όπου η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών εκτινάχτηκε στα 103 δισ. ευρώ, η εικόνα παρέμεινε παρόμοια και το 2023, με την αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών να ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ και τη μείωση κατά 3,5 δισ. ευρώ να οφείλεται κυρίως στον κλάδο των Πετρελαιοειδών.
Η επιτυχημένη εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας την τελευταία πενταετία, η οποία βίωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των εξαγωγών στην Ευρώπη, ύψους 10,7%, στηρίχτηκε κυρίως στον παραδοσιακά ισχυρό κλάδο των Τροφίμων και Ποτών.
Η σημαντική επέκταση του ελληνικού branding, η οποία ανέδειξε την κυρίαρχη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ελκυστικότητα της μεσογειακής διατροφής, η οποία ξεχωρίζει για την υψηλή διατροφική της αξία, συντέλεσαν στην σταθερή ανάπτυξη του κλάδου αυτού, ανεξαρτήτως της κατάστασης του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αξιολογούμε το εμπορικό ισοζύγιο συνολικά και όχι να εστιάζουμε αποκλειστικά στις εξαγωγές.
Τον τελευταίο καιρό, η Οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσχέρειες σε σχέση με το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο, όπως φαίνεται, έχει καταγράψει μεγάλες τιμές, φτάνοντας έως και τα 19,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 9,4% του ΑΕΠ, για το 2022.
Για το 2023 το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 9,9 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 4,5% του συνολικού ΑΕΠ. Είναι, επομένως, σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα στοχεύουν πρωτίστως στην ανάπτυξη των εξαγωγών, αλλά και μέτρα που θα προωθούν την «υποκατάσταση» των εισαγωγών.
Ιδιαίτερη σημασία για την επίλυση του προβλήματος έχει η υποβοήθηση των επενδύσεων του παραγωγικού ιστού της χώρας, η οποία θα συντελέσει στην αυξημένη εγχώρια παραγωγή, στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας, αλλά και στην επίτευξη μεγαλύτερης αυτάρκειας της Οικονομίας, μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Οι λεπτομερείς προτάσεις που παραθέτουμε, έχουν τη δυνατότητα να συντελέσουν στη σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, της απασχόλησης, της εξωστρέφειας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, με σκοπό την επίτευξη του στόχου της τριετίας για εξαγωγική επίδοση 60%, δεδομένου ότι το ποσοστό για το 2023 ανήλθε στο 45,4%.
Χρειάζονται περαιτέρω αποφάσεις και μέτρα για την αύξηση των εξαγωγών και της εξωστρέφειας, όπως:
- Διακριτά φορολογικά κίνητρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
- Άμεσος σχεδιασμός και προκήρυξη ενός νέου στοχευμένου προγράμματος στήριξης της εξωστρέφειας, στο πλαίσιο του ΕΠ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
- Δράσεις για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και τη στενότερη διασύνδεση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό.
- Αντιμετώπιση ενεργειακού προβλήματος για τις επιχειρήσεις, με δημιουργία Μηχανισμού ανάσχεσης του ενεργειακού κόστους. Έκδοση υπουργικής απόφασης για το NET BILLING.
- Μείωση ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων, και ειδικότερα του μη μισθολογικού κόστους.
- Αναβάθμιση υποδομών στα λιμάνια και τις σιδηροδρομικές μεταφορές.
- Προώθηση και χρηματοδότηση του Συλλογικού Σήματος του ΣΕΒΕ «ΜACEDONIA THE GREAT» για τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας
- Επίλυση προβλημάτων κλάδου Ιχθυοκαλλιέργειας και προώθηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΑΛΙΕΙΑ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027.
- Επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του Τhess Intec Thessaloniki Innovation and Technology Center.
*Ο Σίμος Διαμαντίδης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ)