Οι φρουροί της Πάτμου

Είχα την ευκαιρία να συγκρίνω τα κείμενα ενός οδηγού που εγράφη το 1967, από τον ιστορικό Παπαδόπουλο, για τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, με αυτά διαφόρων αφιερωμάτων επί του ιδίου θέματος που αλίευσα στο Διαδίκτυο

Υπάρχει μία θεωρία, αν και την ευρίσκω ολίγο τι υπερβολική, ότι από την μία γενεά στην άλλη απωλέσαμε το 50% της γνώσεως της προηγουμένης.

Ασφαλώς, δεν χρειάζεται άλλη θεωρία για να υποστηριχθεί η πρόσθεσις νέας γνώσεως. Τούτες τις Άγιες Ημέρες, είχα την ευκαιρία να συγκρίνω τα κείμενα ενός οδηγού που εγράφη το 1967, από τον ιστορικό Παπαδόπουλο, για την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, με αυτά διαφόρων αφιερωμάτων επί του ιδίου θέματος που αλίευσα στο Διαδίκτυο.

Η θλίψις από την έλλειψη εμβαθύνσεως των τελευταίων απεκαταστάθη κάπως όταν επεσκέφθην την Βιβλιοθήκη της Μονής και συνομίλησα με τον βιβλιοθηκάριο Ιωάννη Μελανιό.

Ο πατέρας του υπήρξε δήμαρχος της νήσου και σχολάρχης της Πατμιάδος Σχολής.

Είναι ο άνθρωπος που είπε την περίφημη φράση, «η Πάτμος έχει την φυσιογνωμία εκείνη που απωθεί τα αρνητικά στοιχεία», εννοώντας τον μαζικό Τουρισμό.

Είναι ο ίδιος που εκινήθη δραστηρίως για την κατασκευή ενός μικρού αεροδρομίου, ήδη από το 2000 (το αίτημα αυτό επαναλαμβάνεται αδιαλείπτως και από τους επόμενους δημοτικούς άρχοντες, χωρίς ανταπόκριση μέχρι σήμερα). Την παράδοση του πατρός συνεχίζει ο υιός, από άλλο μετερίζι, ως ακοίμητος φρουρός ενός μοναδικού θησαυρού χιλίων και πλέον, χειρογράφων.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποιήσεώς τους δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς έως εδώ για να τα μελετήσει, οπότε η εργασία του περιορίζεται στην πυκνή αλληλογραφία με τους ερευνητές και τα πανεπιστήμια, για διευκρινίσεις παντός είδους.

Εξαίρεση αποτελεί η ομογενής Άννα Μαρκουΐζου, 25 ετών, μεταπτυχιακή φοιτητής στην Βυζαντινολογία, η οποία ήλθε από τις Η.Π.Α. για να πάρει πληροφορίες για το διδακτορικό της.

Ο θείος της είναι ο μοναχός Ευτύχιος, ο οποίος αισίως συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής. Μας υποδέχεται θαλερός στο κελί του και αναφέρει ευκρινώς την υπερηφάνεια που ένοιωθε την εποχή του κάθε οικογένεια της Πάτμου, να έχει ένα άρρεν τέκνο της στην Μονή.

Παρά την προκεχωρημένη του ηλικία, κατηφόρισε, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 75 χρόνια, προς την πλατεία του Δημαρχείου, για να συμμετάσχει στην Ακολουθία του Νιπτήρος, την Μεγάλη Πέμπτη.

Ένα βυζαντινό έθιμο, όπου ο ηγούμενος νίβει τα πόδια των δώδεκα μοναχών, όπως ακριβώς έπραξε ο Χριστός με τους Δώδεκα Αποστόλους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το 50% δεν ισχύει, διότι το έθιμο διατηρείται μόνον στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα.

Η έλλειψις προσωπικού

Το «Χιλιομόδι», η επιβλητική ψαροταβέρνα της Πάτμου, δεν θα ανοίξει εφέτος. «Δεν βρίσκουμε προσωπικό», είναι η μόνιμη επωδός των ιδιοκτητών του σε όσους ερωτούν απορημένοι. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, ούτε καν ελληνικό.

ταβερνα θαλασσα, ταβέρνα θάλασσα

Επίσης, δεν περιορίζεται στην Εστίαση ή στον Τουρισμό. «Στην αναμονή έργα 13 δισεκατομμυρίων, λόγω ελλείψεως εργατικών χειρών», αναγιγνώσκω στον καθημερινό Τύπο, για τον κατασκευαστικό τομέα.

Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και δεν περιορίζεται, όπως θα υπέθετε κανείς, μόνον στην απροθυμία των εργαζομένων. Αρκετοί εργοδότες αρνούνται να προσαρμοσθούν στον νόμο της αγοράς, ο οποίος επιβάλλει όσο αυξάνεται η ζήτηση, να ανεβαίνει και η προσφορά.

Ο εστί μεθερμηνευόμενον σε απλά ελληνικά, καλύτερους μισθούς σε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η ψήφισις στην Βουλή νομοθετικής ρυθμίσεως που θα επιτρέπει σε περίπου 30.000 παράνομους μετανάστες που ήδη διαβιούν στην χώρα μας, να λάβουν άδεια παραμονής, προεκάλεσε τριγμούς εις το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αντιδρά εντόνως, διότι ανοίγει «κερκόπορτα».

Έτερα μέτρα, όπως οι διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, δεν κατάφεραν έως στιγμής να καλύψουν τις ανάγκες. Οι αριθμοί ειδικώς για τον Τουρισμό είναι αμείλικτοι. Για την σαιζόν 2023-2024 επί παραδείγματι, από τις αιτήσεις για 80.316 εργαζομένους ενεκρίθησαν μόλις 9.261.

Σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ελλείψεις στον Τουρισμό – Επισιτισμό υπολογίζονται σε 80.000, οπότε καθίσταται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Ετέρα διάστασις, διόλου αμελητέα, είναι η ποιότης των παρεχομένων υπηρεσιών, αφού ως χώρα δεν έχουμε φροντίσει για την αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαιδεύσεως. Δεν αρκεί, δηλαδή, να προσληφθεί ένας νεαρός φοιτητής, αυτόχθων ή αλλοδαπός, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, όπως συμβαίνει, και να μην γνωρίζει πώς να σερβίρει το κρασί. Η εξειδίκευσις δεν αποκτάται εν μία νυκτί.

Όπως και να διαμένουν οι εργαζόμενοι σε κοντέϊνερ σε νήσους όπως η Μύκονος, δεν συνάδει με μία τουριστική επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της. Τίθεται, λοιπόν, το αμείλικτο ερώτημα του πώς θα υποδεχθούμε τα 30 και πλέον, εκατομμύρια επισκέπτες, και, το κυριώτερο, τι υπηρεσίες θα τους παρέχουμε, ούτως ώστε να έλθουν και το επόμενο έτος;

Η τουριστική σαιζόν εκκίνησε «μετα βαΐων και κλάδων», αλλά οι επαγγελματίες του ξενοδοχειακού και επιστιτιστικού τομέως αντιμετωπίζουν εφέτος το οξύτατο πρόβλημα της ανευρέσεως καταλλήλου προσωπικού.

Τα μέτρα της μετακλήσεως, με διμερείς συμφωνίες, αλλοδαπών ή, ακόμη, της «νομιμοποιήσεως» παρανόμων μεταναστών που ήδη εργάζονται στην χώρα μας, προς το παρόν δεν καλύπτουν τις ανάγκες και σε άλλους τομείς, όπως ο πρωτογενής ή ο κατασκευαστικός κλάδος.

Ίσως σας ενδιαφέρουν