Οι σπάνιες γαίες
Είναι μία ομάδα μετάλλων που έχουν καταστεί απαραίτητα τα τελευταία χρόνια, διότι συνδέονται με την παραγωγή υπολογιστών, πυραύλων, ηλεκτρικών οχημάτων, ραντάρ…

Οι νέοι πόλεμοι διεξάγονται για τους ημιαγωγούς. Όλη η φασαρία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας για άμεση συμφωνία για το 50% των κρίσιμων ορυκτών της χώρας του, δεν έχει σχέση με την Ρωσία, αλλά με την Κίνα.
Τα ονόματά τους είναι εξωτικά: προμήθειο, όλμιο, θούλιο, σκάνδιο, τέρβιο, γαδολίνιο, σαμάριο, και άλλα πολλά.
Είναι μία ομάδα μετάλλων που έχουν καταστεί απαραίτητα τα τελευταία χρόνια, διότι συνδέονται με την παραγωγή υπολογιστών, πυραύλων, ηλεκτρικών οχημάτων, ραντάρ κ.ά. Το ευρώπιο για τις τηλεοπτικές οθόνες. Το λανθάνιο στον φωτισμό.
Παρακολουθώντας τις προάλλες μία ενδιαφέρουσα ανάλυση στον γαλλικό δίαυλο Frane 24, ανεκάλυψα ότι η Κίνα ελέγχει το 70% των σπάνιων γαιών και παράγει το 90% των μαγνητών νεοδυφίου, που συνδέονται με την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων.
Ήδη στην Κεντρική Αφρική, οι περισσότεροι πόλεμοι έχουν σχέση με τον ορυκτό πλούτο, ενώ φαίνεται ότι το ενδιαφέρον του νέου προέδρου των Η.Π.Α. για την Γροιλανδία υποκρύπτει… σπάνιες γαίες.
Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί σπάνια ορυκτά, στην Λοκρίδα, στο Βροντερό Φλωρίνης, στον Φάρο της Σαμοθράκης, στα Λουτρά Ελευθερών Νέας Περάμου, στις εκβολές των ποταμών Έβρου, Στρυμόνα και Νέστου, αλλά απ’ ό, τι φαίνεται η εκμετάλλευσίς των θα χρειασθεί σχεδόν 10 χρόνια.
Λόγω της χρησιμότητος των συγκεκριμένων κοιτασμάτων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δώσει προτεραιότητα στην επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ η συνήθως αργή Ευρωπαϊκή Ένωσις προέβη σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, η οποία θα επιτρέπει τη ταχύτερη έκδοση αδειών εξορύξεων.
Η γειτνίασις με τουριστικές περιοχές, κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα, αποτελεί, πλήν του αδυσώπητου χρόνου, έναν έτερο αποτρεπτικό παράγοντα,λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επίσης, διεπιστώθη υψηλή περιεκτικότης ορισμένων ελληνικών σπάνιων ελληνικών γαιών με το ραδιενεργό στοιχείο θόριο. Εάν σκεφθεί κανείς την δήλωση, ήδη από το 1987,του τότε Κινέζου προέδρου Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ότι «η Μέση Ανατολή έχει πετρέλαιο, η Κίνα σπάνιες γαίες», τότε θα αντιληφθούμε την διαφορά που πρέπει να καλυφθεί όχι μόνον από την Ευρώπη, αλλά και από τις Η.Π.Α., δεδομένης της πολύπλοκης διαδικασίας της επεξεργασίας των.
Για να επανέλθουμε στην αρχή, η Ουκρανία ήλεγχε πάνω από 100 μεγάλα κοιτάσματα κρισίμων ορυκτών, ορισμένα εκ των οποίων έχουν τώρα καταληφθεί από την Ρωσία. Εικάζεται ότι επίκειται αμερικανορωσική συμφωνία εκμεταλλεύσεώς των.
Άλλαξαν τα όπλα
Έως προσφάτως, γνωρίζαμε τους πολέμους ανεξαρτησίας, τους εθνοτικούς, τους αποικιοκρατικούς, τους θρησκευτικούς, τους εμφυλίους και τους Παγκοσμίους.
Εφ’ εξής δυνάμεθα να προσθέσουμε και με άλλους τρόπους: Tους υβριδικούς, τους ασυμμέτρους, τους ηλεκτρονικούς και τους βιολογικούς.
Το μέλλον των πολέμων περιλαμβάνει νέα όπλα, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, η παραπληροφόρησις, τα ντρόουνς, παρακολούθησις από δορυφόρους.
Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό εν έτει 2024, μετράμε δεκάδες εμπόλεμες χώρες, κυρίως στον Νότο.
Οι περισσότεροι εξ’ ημών επικεντρωνόμεθα στις συρράξεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, καθώς και στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής.
Εάν, όμως, ανοίξουμε λίγο τα μάτια μας, θα δούμε ότι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, φλέγονται το Σουδάν, το Κονγκό, η Νιγηρία, το Τσαντ, το Μαλί, η Αϊτή, η Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), η Υεμένη, η Αιθιοπία, αναφλέξεις που δεν λαμβάνουν εκτεταμένης δημοσιογραφικής καλύψεως.
Ο αριθμός των ενόπλων συγκρούσεων έχει αυξηθεί κατά 400% από τις αρχές του 20ού αιώνος, σύμφωνα με το Center for Preventive Action του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, με έδρα την Ουάσινγκτον.
Η ιδιωτικοποίησις των πολέμων, με την πρόσληψη μισθοφορικών στρατών, αποτελεί επίσης μία ισχυρή παράμετρο, αν και δεν είναι «νέο φρούτο». Το παράδειγμα της παραστρατιωτικής ρωσικής οργανώσεως Wagner είναι ενδεικτικό.
Οι «χειρουργικοί» βομβαρδισμοί αποδείχθηκε στο Αφγανιστάν, πως δεν δύνανται, από μόνοι τους, να επιφέρουν την παράδοση του αντιπάλου.
Η μορφολογία του εδάφους καθώς και η δραστηριότης στο πεδίο του ανθρωπίνου παράγοντος συνιστούν, ακόμη και σήμερα, αναγκαία συνθήκη των σύγχρονων πολέμων.
Πώς αλλιώς, επί παραδείγματι, θα αντιμετωπίζετο η Χαμάς με τις εκατοντάδες χιλιομέτρων σήραγγες, ή η Χεζμπολάχ, χωρίς την εισβολή στρατευμάτων;
Πλην των θερμών συγκρούσεων, όπως παρουσιάζεται ευκρινώς στην διπλανή στήλη, ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος σοβεί μετά την ανακατανομή της παγκοσμίου κυριαρχίας.
Η μεθοδική προετοιμασία της Κίνας στον τομέα της πιο κρισίμου τεχνολογίας του 21ου αιώνος, αυτής των υπολογιστών, έχει δημιουργήσει μία σχετική νευρικότητα στις Η.Π.Α., που εκφράζεται, με πρωτοφανή για τα διπλωματικά χρονικά επιθετικό τρόπο, από την νέα Διοίκηση Τραμπ.
Η πρόσφατος σκαιότατη συμπεριφορά του απέναντι στον πρόεδρο Ζελένσκυ, εκτιμάται ότι συνδέεται με την υστέρηση της χώρας του στον επωνομαζόμενοπόλεμο των ημιαγωγών (μικροτσίπ).
Ήδη επί Διοικήσεως Μπάϊντεν είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις εξαγωγές προηγμένων τσιπ και τεχνολογίας στην Κίνα, ενώ τα πιο προηγμένα τσιπ του κόσμου, τα Nvidia, κατασκευάζονται στην Ταϊβάν.
Εκεί αναμένεται να εκδηλωθεί ένας νέος πόλεμος, με επιτιθέμενη χώρα, αυτήν την φορά, την Κίνα.
Ήδη διεξάγει τακτικές αεροναυτικές ασκήσεις στα στενά της Φορμόζας, όπως απεκαλείτο πριν από το 1949 η Ταϊβάν, ενώ οι αμυνόμενοι εφηύραν ντρόουν καμικάζι νέας γενεάς, που παράγουν κατά χιλιάδες, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απειλές των γειτόνων τους. Μας θυμίζει κάτι;