Πάσχα στην Μύκονο
«Οι Μυκονιάτες κατάφεραν να εντάξουν το νησί στο «Top-5» των προορισμών του διεθνούς τζετ-σετ»
Οι αρχαιότητες στην Ελλάδα είναι ιερές. Κτυπώντας με μαφιόζικο τρόπο τον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί προσέβαλαν το Έθνος στον πυρήνα του.
Το κράτος, ως συνήθως, αντέδρασε εκ των υστέρων, αλλά όσο και αν οι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα, η ασυδοσία και το laisser aller θα περιορισθούν σημαντικώς. Είναι άλλο να κτυπάς έναν ξενοδόχο ή έναν επιχειρηματία και είναι άλλο να επιτίθεσαι σε έναν προστάτη του «βιωματικού χρόνου».
Οι Μυκονιάτες κατάφεραν με τη ευφυΐα και την εργατικότητά τους να εντάξουν το νησί στο «Top-5» των προορισμών του διεθνούς τζετ-σετ, μαζί με την Ίμπιζα, το Σαιν-Τροπέ, την Κόστα Αμαλφιτάνα και το Σαίν-Μπαρτελεμύ. Είμαι βέβαιος ότι μετά το ατυχές συμβάν που δυσφήμισε το νησί τους με ενοχλητικό τρόπο, δεν θα επιτρέψουν στο μέλλον να επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα. Μαζί τους θα έχουν και όλους τους λάτρεις του «Διαμαντιού του Αιγαίου», όπως ο υποφαινόμενος. Πάσχα 1978, Ψαρρού. Με την βεβαιότητα που μου δίδει η καλή φυσική
κατάστασις από το water polo, προχωρώ και βουτάω στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Η παρέα μου, που αποτελείται από μία δωδεκάδα μελών της χρυσής νεολαίας των Αθηνών, χειροκροτεί με ενθουσιασμό, και εγώ συνεχίζω να κολυμπάω ηλιθιωδώς, παρ’ ότι οι μήνιγγές μου έχουν μουδιάσει πολύ. Είμεθα μόνοι στην αρκετών εκατοντάδων παραλία, και το απολαμβάνουμε. Η Μύκονος αποτελεί τον δικό μας μυστικό παράδεισο και την επισκεπτώμεθα τακτικώς. Περίπου σαράντα χρόνια αργότερα, τέλη Ιουλίου, κάθομαι στην αναπαυτική ξαπλώστρα made by Lozo Piana, στην ίδια παραλία, με την ίδια ευδαιμονική διάθεση. Μία κομψή σερβιτόρα με αέρα μοντέλου, ανανεώνει το ροζέ κρασί, ονόματι «Idylle», που διάλεξε η συνοδός μου. Έχουμε δοκιμάσει προ ολίγου, να μπούμε στην θάλασσα, αλλά η φίλη μου, που είναι «κρυουλιάρα», ανέκρουσε πρύμναν. Τα νερά είναι δροσερά, ακόμη και τον Αύγουστο. Ένα φουσκωτό μεταφέρει τους φίλους μας που έχουν έλθει με σκάφος στο νησί, και το έχουν αγκυροβολήσει ακριβώς απέναντί μας. Μία αρμάδα από θαλαμηγούς διαφόρων τύπων έχουν δέσει στον προστατευόμενο, από τα μελτέμια, κόλπο. Mega yachts, ιστιοφόρα με τρία κατάρτια, αλλά και φουσκωτά ή, ακόμη, παραδοσιακά καΐκια συνυπάρχουν αρμονικώς σε μία αυτοσχέδια Έκθεση boat show. Η εικόνα στην άλλοτε ερημική παραλία είναι τελείως διαφορετική από το εφηβικό μου ταξίδι. Ένα πολύβουο πλήθος, αποτελούμενο από globe-trotters του 21ου αιώνος, απολαμβάνει τον ήλιο, την θάλασσα και την πολυτέλεια να είναι στο σωστό μέρος, στην σωστή στιγμή.
Όλα ξεκίνησαν με την περίφημη κρουαζιέρα των βασιλέων τον Αύγουστο του 1954. Η βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδος είχε την ιδέα να προσκαλέσει περίπου 100 βασιλείς, βασίλισσες, πρίγκηπες και πριγκίπισσες σε μία κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Ανάμεσα στα τουριστικά αξιοθέατα που επισκέφθησαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι ήταν η Δήλος και η Μύκονος. Οι φωτογραφίες που εδημοσιεύθησαν στον διεθνή Τύπο, έκαναν τον γύρο του κόσμου και λάνσαραν στην ουσία τον ελληνικό Τουρισμό. Τους royalties ακολούθησαν οι rich and famous της εποχής, από τον Αριστοτέλη Ωνάση έως τον Paul Newman και την Sophia Lauren έως την θλιμμένη πριγκίπισσα Soraya του Ιράν να γοητεύονται από τον unspoiled επίγειο παράδεισο. Ακολούθησαν οι Έλληνες βιομήχανοι και εφοπλιστές, που έκτισαν τις πρώτες βίλες, μικρών διαστάσεων και σεβόμενοι την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, έως τις αδελφές Καρντάσιαν, τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, την Μαντόνα, τον Μάϊκλ Τζόρνταν, την Σακίρα, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και άλλες διασημότητες ων ουκ έστιν αριθμός.
Επιστροφή στο σήμερα. Κάνω έναν «γύρο» τηλεφωνημάτων εξ’ αφορμής του άρθρου που μου παρήγγειλε η βρεταννική επιθεώρησις «Tatler», εξ’ αφορμής της υποθέσεως Ψαρρού. Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, εκφράζοντας το αίσθημα των δημοτών του, ζητά, σχεδόν με απόγνωση, περισσότερους ελέγχους και περισσότερη παρουσία του κράτους στο νησί. Αρμόδιοι υπουργοί στους οποίους απευθύνομαι, τονίζουν την αποφασιστικότητά τους στο να τεθεί τέλος στην ασυδοσία. Προνομιούχοι ιδιοκτήτες επαύλεων υποστηρίζουν ότι είναι και θα παραμείνει το πιο όμορφο μέρος του Αιγαίου, ενώ τρία ζευγάρια φίλων που προγραμμάτισαν τις διακοπές τους για το φετινό Πάσχα, δηλώνουν ότι το διάλεξαν για τον ερωτικό αέρα που αποπνέει το Νησί των Ανέμων. Κάτι που, όπως εξηγούσαν, καμία ανομία δεν δύναται να εξαφανίσει.