Πώς τελειώνει μία σχέσις;

Ένα από τα ακρογωνιαία κεφάλαια όλων των εγχειριδίων καλών τρόπων είναι το πώς χωρίζουμε. Επαγγελματικώς αλλά και αισθηματικώς.

συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου

«Ένας έρωτας γεννιέται σπανίως με την λογική. Ο χωρισμός, πάντοτε: γνωρίζει ο ένας τον άλλον», έγραψε ο Λαροσφουκώ. Τούτο δεν ισχύει στην Πολιτική.

Ο πρόσφατος αποχαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και ο ορισμός της, είχαν λογική αφετηρία.

Ένα από τα ακρογωνιαία κεφάλαια όλων των εγχειριδίων καλών τρόπων είναι το πώς χωρίζουμε. Επαγγελματικώς αλλά και αισθηματικώς.

Ο κανόνας είναι να απολύει αυτός που προσλαμβάνει. Επίσης, έχει σημασία ο τρόπος. Σήμερα, οι περισσότερες πολυεθνικές διακόπτουν την συνεργασία με τους εργαζομένους μέσω… email.

Στις ερωτικές σχέσεις το προβάδισμα έχει το μπλοκάρισμα του ή της συντρόφου από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσεως, τα περίφημα social media.

Είναι πρόδηλον ότι η εικονική επικοινωνία έχει επικρατήσει έναντι της πραγματικής, με αποτέλεσμα οι παλαιές συμβουλές τύπου «διαλέγουμε ένα πολυσύχναστο μέρος για να ανακοινώσουμε στον εραστή ή στην ερωμένη μας το τέλος της σχέσεώς μας, ούτως ώστε να μην κάνει σκηνή» να φαντάζουν απηρχαιωμένες.

Στην πολιτική, επίσης, το πρώην Twitter, νυν Χ, έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή επικοινωνία, που παλαιά γινόταν πρόσωπο με πρόσωπο.

Στο Μέσον που σήμερα ανήκει στον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου, τον Έλον Μασκ, ανακοινώνονται διάφορες υπουργοποιήσεις αλλά και… αποϋπουργοποιήσεις.

Στο θέμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και της συνέχειας ή όχι, της θητείας της προεκρίθη ο παραδοσιακός τρόπος της κατ’ ιδίαν συναντήσεως με τον πρωθυπουργό.

Μετ’ εκπλήξεως επληροφορήθημεν ότι η προγραμματισθείσα διαβούλευσις μεταξύ της Ανωτάτου Άρχοντος και του πρωθυπουργού, ανεβλήθη.

Κυβερνητικές πηγές προέκριναν την αιτιολογία ότι η αναβολή εκρίθη απαραίτητη, ώστε να αποφευχθεί μία «άβολη στιγμή», καθώς μετά την συνάντηση θα ακολουθούσε η ανακοίνωση της υποψηφιότητος του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές ετόνισαν πως η κυρία Σακελλαροπούλου είχε ενημερωθεί ατύπως από τον κύριο Μητσοτάκη για την μη ανανέωση της θητείας της, παρ’ ότι το όνομά της «έπαιζε» μέχρι τελευταίας στιγμής στην ονοματολογία των υποψηφίων.

Με την λογική της πολιτικής επιβιώσεως του κυβερνητικού κόμματος να επικρατεί οποιασδήποτε άλλης σκέψεως, ο χωρισμός ήταν αναπόφευκτος.

Το ύπατο αξίωμα

Σε λίγες ημέρες θα έχουμε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα παραλάβει την σκυτάλη από την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εδώ και μισό αιώνα, το πολίτευμα της χώρας μετεβλήθη από βασιλευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Τι σημαίνει αυτό; Ανώτατος άρχων δεν είναι, πλέον, ο εκάστοτε βασιλεύς, αλλά ένας εκλεγμένος, από το Κοινοβούλιο, Πρόεδρος.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, ο Πρόεδρος έχει ευρύτατες εξουσίες και είναι πραγματικός αρχηγός του κράτους.

Στην Ελλάδα, μετά την περιπέτεια της δικτατορίας, οι πολιτικοί ταγοί της χώρας που ανήλθαν στην εξουσία, αντελήφθησαν και συνεννοήθησαν, ανεξαρτήτως κόμματος, για την περικοπή αρκετών αρμοδιοτήτων του θεσμού. Ποιες ήταν αυτές;

Ο σχηματισμός κυβερνήσεων όταν δεν υπήρχε πλειοψηφία από τις εκλογές, ο διορισμός του πρωθυπουργού, η διάλυσις της Βουλής σε περίπτωση αδιεξόδου, ο διορισμός δικαστών, η υπογραφή διεθνών συνθηκών και η κατ’ όνομα Αρχηγία του Στρατού.

Οι περισσότερες από αυτές τις αρμοδιότητες περικόπησαν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1986, ενώ ορισμένες είχαν αφαιρεθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με το Σύνταγμα του 1975.

Σήμερα, ο ρόλος του «πρώτου τη τάξει» πολίτη της χώρας είναι εθιμοτυπικός, και για τους κακεντρεχείς, διακοσμητικός. Υπογράφει μεν όλους τους νόμους που ψηφίζονται από την Βουλή, έχει θεωρητικώς το δικαίωμα της επανεξετάσεως, αλλά μία απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο δύναται να του το αφαιρέσει.

Διορίζει μεν τυπικώς τον εκάστοτε πρωθυπουργό μετά την εκλογή του, αλλά στην ουσία «πολιτεύεται» υπό την σκιά αυτού του τελευταίου.

Το ελληνικό παράδοξο είναι ο πρώτος τη τάξει στην σειρά προβαδίσματος του ελληνικού πολιτεύματος να ίσταται στην πρώτη σειρά κατά τις παρελάσεις των εθνικών επετείων ή στα εγκαίνια έργων, αλλά όταν έρχεται ένας ξένος ηγέτης να περιμένει πότε θα τελειώσει η συζήτησις με τον πρωθυπουργό, για να πει και αυτός ή αυτή μία… καλημέρα.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία κατ’ επίφασιν πρωτιά, με την δημοφιλία του θεσμού και των προσώπων που τον εκπροσωπούν να φθίνει με αριθμητική πρόοδο.

  • Κωστής Στεφανόπουλος (1993), 86% θετική αποτίμηση.
  • Κάρολος Παπούλιας (2005), 84%.
  • Κάρολος Παπούλιας (2010), 57%
  • Προκόπης Παυλόπουλος (2015) 52%.
  • Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (2020), 30% (Public Issue).

Ίσως σας ενδιαφέρουν