Τι γίνεται όταν καταρρέει η αντιπολίτευση

Η εβδομάδα που πέρασε δημιούργησε πολλά ερωτήματα και στη Ν.Δ., και στο ΠΑΣΟΚ, και στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα απαντηθούν εν καιρώ.

Τι γίνεται όταν καταρρέει η αντιπολίτευση

Νέο σκηνικό διαμορφώνεται ήδη μέσα στη Βουλή μετά τις μεγάλες ανακατατάξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού το τοπίο θα είναι διαφορετικό, όπως και τα νέα δίδυμα που θα συγκρούονται από εδώ και πέρα. Μητσοτάκης vs Ανδρουλάκης το ένα. Κασσελάκης vs Πολάκης ή Φάμελλος το άλλο. Βελόπουλος vs Λατινοπούλου το τρίτο.

Η εβδομάδα που πέρασε δημιούργησε πολλά ερωτήματα και στη Ν.Δ., και στο ΠΑΣΟΚ, και στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα απαντηθούν εν καιρώ. Για παράδειγμα, η διαγραφή Σαμαρά θα δημιουργήσει κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ.; Θα γίνουν εκλογές σύντομα; Ο Σαμαράς θα κάνει δικό του κόμμα ή θα είναι ο «καθοδηγητής» των μικρών κομμάτων της δεξιάς «πολυκατοικίας»; Μέσα στην πρώτη εβδομάδα απαντήθηκε ένα ακόμη βασικό ερώτημα: πόσοι βουλευτές θα ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό. Φάνηκε, λοιπόν, πως δεν υπάρχει δυναμική για μία οργανωμένη αντίδραση βουλευτών ή και στελεχών της Ν..Δ που θα στήριζαν τον πρώην πρωθυπουργό. Άλλωστε, οι περισσότεροι βουλευτές που θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στον κ. Σαμαρά είναι τοποθετημένοι σε υπουργικές θέσεις. Και όσοι δεν είναι υπουργοί η υφυπουργοί, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να δημιουργήσει νέο κόμμα στα 73 του, αλλά και διαφορετικές να ήταν οι προθέσεις του, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα είχε καμία τύχη. Το γιατί κλιμάκωσε ο κ. Σαμαράς τη ρητορική του απέναντι στο δίδυμο Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη στην παρούσα φάση, πολύ δύσκολα θα το μάθουμε. Όπως σε κάθε κρίση, ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις του νυν με τον πρώην. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς είναι συνηθισμένος από «εξορίες». Μετά την Πολιτική Άνοιξη περίμενε αρκετά χρόνια για να ξαναγυρίσει και να αναλάβει πρόεδρος της Ν.Δ. και αργότερα πρωθυπουργός. Η σταθερότητα της Ν.Δ. δεν φαίνεται ότι μπορεί να απειληθεί. Το αντίθετο μάλιστα. Στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της και πάλι στους 156 με την επανένταξη του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έχει ψηφίσει όλα τα νομοσχέδια και θα ψηφίσει και τον προϋπολογισμό.

Θετικές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα και στη Χαριλάου Τρικούπη, όταν το ΠΑΣΟΚ πήρε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Τζάκρη και της κ. Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στο ρόλο που του επεφύλασσε η Ιστορία, έστω και από καραμπόλα; Η αλήθεια είναι πως ο Ν. Ανδρουλάκης είχε δουλέψει αρκετά για αυτό το σενάριο τα προηγούμενα χρόνια, αφού μετά την απόσυρση του κ. Τσίπρα και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο μόνος που έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση στη Ν.Δ., σε όλα τα μεγάλα θέματα, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για την στάση του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα με πολύ μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Μετά την αρχική εκλογή του χάραξε μία αυτόνομη πορεία για το ΠΑΣΟΚ και έκλεισε τα αυτιά του σε ό,τι και αν του έλεγαν για συνεργασίες και από τη Ν.Δ. και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η διάσπαση γέννησε πολλά ερωτήματα και για τους εναπομείναντες στην Κουμουνδούρου αλλά και για το νέο κόμμα Κασσελάκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ όλα θα εξαρτηθούν από το πρόσωπο που θα εκλεγεί νέος πρόεδρος είτε από την πρώτη είτε από τη δεύτερη Κυριακή. Όλα τα σενάρια δείχνουν πως το δίπολο Πολάκη – Φάμελλου θα αναμετρηθεί ψήφο – ψήφο. Αν η συμμετοχή ξεπεράσει τις 50.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα ο Πολάκης έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί (κάποιοι λένε και από την πρώτη Κυριακή). Αν η συμμετοχή είναι χαμηλή, τότε ο Σ. Φάμελλος έχει πολλές πιθανότητες να τερματίσει πρώτος στην κούρσα. Τι θα γίνει, όμως, αν εκλεγεί ο κ. Πολάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι βέβαιο πως κάποιοι θα εξαφανιστούν από προσώπου γης για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ίσως να δούμε και μία ακόμη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ορισμένοι βουλευτές δεν πηγαίνουν από τώρα στο κόμμα Κασσελάκη ελπίζοντας στην εκλογή Φάμελλου. Άρα, μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ενδεχόμενο το κόμμα Κασσελάκη να δυναμώσει και αντί για 6 βουλευτές να ξεπεράσει τους 13.

Είναι τόσο μεγάλη η ρευστότητα στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο, που ορισμένοι βουλευτές του δεν συνομιλούν μόνο με την πλευρά Κασσελάκη αλλά και με τη Χαριλάου Τρικούπη. Έχοντας κατά νου την επανεκλογή τους και μόνο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πιο σίγουρο να έρθουν σε διαπραγμάτευση με το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη πάρα με τον κ. Κασσελάκη και την αβέβαιη προοπτική που έχει το υπό ίδρυση κόμμα του.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν