Το παράλληλο σύμπαν των influencers
Δείτε επίσης
Η λέξις ενσυναίσθησις εισήλθε εις το λεξιλόγιό μας εσχάτως, και σημαίνει την συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου. Στην αγγλική έχει επικρατήσει ο όρος empathy, με ανάλογο εννοιολογικό περιεχόμενο, αλλά, όπως αντιλαμβανώμεθα, δεν υιοθετήθη, διότι άλλη είναι η σημασία της εμπάθειας στην γλώσσα μας. Προσοχή!
Η ενσυναίσθησις δεν περιορίζεται μόνον στην συμπάθεια που επιδεικνύουμε στον πλησίον μας, αλλά επεκτείνεται στην κατανόηση των συναισθημάτων αλλά και των πράξεων ενός ατόμου ή μίας ομάδος ανθρώπων. Η μακρά τούτη κοινωνική και ψυχολογική εισαγωγή έχει σκοπό να καταδείξει την οργή που κατέκλυσε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσεως μετά την ανάρτηση ενός δημοφιλούς ζεύγους της εγχωρίου καλλιτεχνικής σκηνής από τις διακοπές τους σε πολυτελές κατάλυμα της Κρήτης.
«Λίγο περίεργο τέτοια ώρα να ανεβάζετε πολλοί τέτοιες φωτογραφίες», ήταν ένα ήπιο, σχετικώς, σχόλιο χρήστου, ενώ σκανδαλοθηρική καθημερινή εφημερίς υπήρξε πιο επικριτική, τιτλοφορώντας «Η Ελλάδα καίγεται και το ζεύγος δροσίζεται». Το Διαδίκτυο, και ειδικώς το instagram που ειδικεύεται στις φωτογραφίες, ενίοτε λειτουργεί ως «δίκοπο μαχαίρι» για όσους προβάλλουν ιδιωτικές στιγμές του βίου τους.
Ενδιαφέρον είχε έτερο σχόλιο χρήστου: «Τόση μεγάλη ανάγκη να μας δείξεις ότι είσαι ευτυχισμένη;. Αν και η αλήθεια είναι από ψυχολογικές έρευνες, ότι όσοι είναι πραγματικά ευτυχισμένοι δεν ψάχνουν επιβεβαίωση στα social». Είναι αλήθεια ότι στα «λαϊκά δικαστήρια» που στήνονται καθημερινώς δι’ ασήμαντον αφορμήν, ανώνυμοι, κατά το πλείστον, συμπολίτες μας περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους ξιφουλκώντας και κατακεραυνώνοντας γνωστούς κυρίως, υπό την έννοια της διασημότητος, συνανθρώπους τους.
Η ζήλεια και ο φθόνος φαίνεται να κινητοποιούν τα πληκτρολόγιά τους, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση κάποιοι τους δίνουν το κίνητρο για να εκφράσουν τα ταπεινά τους ένστικτα. Δεν είναι δυνατόν οι δύο, κατά τα άλλα, εχέφρονες καλλιτέχνες να μην ήσαν ενημερωμένοι ότι την ίδια ώρα που φωτογραφίζοντο έμπροσθεν πισινών, δεκάδες πυρκαϊές κατέκαιαν την Ελλάδα.
Αν υποθέσουμε ότι έκαναν αποτοξίνωση από την τηλοψία, διερωτάται κανείς εάν περιηγούμενοι στους διαδικτυακούς τους λογαριασμούς δεν «έπεσαν» πάνω σε εικόνες πυροσβεστών που με απαράμιλλο ηρωϊσμό διακινδύνευαν την ζωή τους για να σώσουν τις περιουσίες αλλά και τις ζωές των απειλουμένων από την φωτιά κατοίκων των περιοχών που καίγονται ή ακόμη από αναρτήσεις αυτών των ίδιων κατοίκων μέσα στα αποκαΐδια. Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για το Rexona, όπως έλεγε μία παλαιά διαφήμιση.
Υ.Γ. Υπάρχει ένα αρχαίο ρητό, «των οικιών υμών εμπιπραμένων αυτοί άδετε», το οποίο αποδίδεται εις την νέαν ελληνικήν, «ενώ καίγονται τα σπίτια σας εσείς τραγουδάτε». Τούτο ισχύει για κάθε είδους χρήστη του Διαδικτύου, ο οποίος εν μέσω της πύρινης λαίλαπος που πλήττει την χώρα μας, συνεχίζουν να αναρτούν αυτάρεσκες φωτογραφίες, ωσάν να μην συμβαίνει τίποτε.