Το πνευματικό όπιο
Ο Χρήστος Ζαμπούνης γράφει για τις επιλογές της «Generation Z» και την κακή εκτίμηση της κυβέρνησης της Κίνας πως για αυτές φταίνε τα βιντεοπαιχνίδια
Η είδησις εδημοσιεύθη στην υπό κρατικό έλεγχο κινεζική εφημερίδα «South China Morning Post», και προκάλεσε τριγμούς τόσο σε εκατομμύρια ανηλίκους όσο και στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από απόφαση της κεντρικής κυβερνήσεως, επιβάλλεται περιορισμός στην συμμετοχή στο παιχνίδι «Honor of Kings», για τους παίκτες κάτω των 18 ετών, δύο ωρών την ημέρα κατά την διάρκεια των διακοπών και του Σαββατοκύριακου και μίας ώρας κατά την διάρκεια του σχολικού έτους.
Τι είναι τo «Honor of Kings»; Είναι το δημοφιλέστερο βιντεοπαιχνίδι στην Κίνα, με πάνω από 100.000.000 ενεργούς καθημερινούς χρήστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ανήλικοι. Δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία τύπου «αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν» στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Είχε προηγηθεί, το 2019, η απαγόρευσις των ανηλίκων να παίζουν από τις 10 το βράδυ έως τις 8 το πρωΐ. Αρκετοί παίκτες, όπως αναφέρει επί του θέματος τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (A.F.P.), βρήκαν το «παραθυράκι» να δανείζονται τον υπολογιστή ή το κινητό ενός ενηλίκου, αλλά οι πάροχοι πριν αρχίσει το παιχνίδι ζητούν τα στοιχεία ταυτότητος των χρηστών, οπότε πολλοί ανήλικοι που δεν έχουν φροντίσει να τα αποστηθίσουν, βλέπουν το παιχνίδι να «κλειδώνει».
Ο πάροχος του συγκεκριμένου βιντεοπαιχνιδιού είδε την μετοχή της να κατρακυλάει την επομένη της κυβερνητικής ανακοινώσεως, με τους επενδυτές να αποσύρονται μαζικώς. Αντιθέτως, πλείονες του ενός Κινέζοι γονείς αισθάνθηκαν ανακουφισμένοι, αφού με το εν λόγω μέτρο τα τέκνα τους θα αποφύγουν κάπως τον εθισμό. Το πρόβλημα για τους γνωρίζοντες την κινεζική πραγματικότητα είναι βαθύτερο και συνδέεται με μία εσωτερική υπόγεια αντίδραση των νέων που αρνούνται να ακολουθήσουν το ανταγωνιστικό μοντέλο που επιβάλλει το καθεστώς. Πρόκειται για την λεγόμενη «Generation Z», που διαλέγουν να μην δουλεύουν σκληρά, να μην αγοράζουν ακίνητα, να μην παντρεύονται και να μην κάνουν παιδιά.
Η κινεζική κυβέρνηση θεωρώντας ότι για το φαινόμενο αυτό φταίει η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, μάλλον εθελοτυφλεί.