Το θαύμα της Παναγίας των Παρισίων

Ο θεμέλιος λίθος του οικοδομήματος ετέθη το 1160 από τον βασιλέα της Γαλλίας Λουδοβίκο Ζ’, αλλά χρειάσθηκε πάνω από ένας αιώνας για να ολοκληρωθεί

παναγια παρισιων, παναγία των παρισίων, παναγια των παρισιων

Το κόστος της αποκαταστάσεως του μητροπολιτικού ναού της γαλλικής πρωτευούσης ανήλθε στο αστρονομικό ποσόν των 846 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς την παραμικρή συμβολή των φορολογουμένων.

Ένας προσωπικός θρίαμβος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Μία μικρή πυρκαϊά, που γρήγορα κατεσβέσθη, το 1664, και μία γερμανική οβίδα, που δεν προεκάλεσε υλικές ζημίες, μόνον τον θάνατο τεσσάρων πιστών, το 1914, ιδού οι μοναδικές καταστροφές που είχε υποστεί ένα από τα κορυφαία σύμβολα των Παρισίων, μαζί με τον Πύργο του Άϊφελ και την Αψίδα του Θριάμβου, στα 861 χρόνια της ιστορίας του.

Ο θεμέλιος λίθος του οικοδομήματος ετέθη το 1160 από τον βασιλέα της Γαλλίας Λουδοβίκο Ζ’, αλλά χρειάσθηκε πάνω από ένας αιώνας για να ολοκληρωθεί.

Έκτοτε, συνεδέθη με μείζονα γεγονότα, όπως η στέψις του αυτοκράτορος Ναπολέοντος, αλλά και λογοτεχνικά έργα, όπως το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ.

Στις 15 Απριλίου 2019, έκπληκτος ο πλανήτης παρακολουθούσε επί ώρες το αριστούργημα αυτό της γοτθικής αρχιτεκτονικής να καίγεται, με τους πυροσβέστες να δυσκολεύονται να κατασβήσουν την φωτιά στην οροφή του κτηρίου.

Επιδεικνύοντας ζηλευτή αποφασιστικότητα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την επομένη ημέρα της καταστροφής, πάνω στα αποκαΐδια, υπεσχέθη την άμεση αποκατάσταση του μνημείου.

Δεν ήσαν ολίγοι εκείνοι που αμφισβήτησαν την υπόσχεσή του, δεδομένου του τεραστίου εύρους των ζημιών. Βλέποντάς τον όμως, 5,5 χρόνια αργότερα, να εκφωνεί λόγο στην απαστράπρουσα Notre Dame,υπεκλίθησαν έμπροσθεν της αποτελεσματικότητός του.

Παρόντες ήσαν οι περισσότεροι από 1.000 τεχνίτες πολλών ειδικοτήτων, τους οποίους ο πρόεδρος ευχαρίστησε για την ολοκλήρωση του «πρότζεκτ του αιώνος», όπως το χαρακτήρισε.

«Ποτέ πριν δεν έχουμε δει ένα τέτοιο εργοτάξιο, όλοι είχατε την συμβολή σας», ετόνισε, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων των ξυλουργών, μηχανικών, λιθοδόμων, συντηρητών Τέχνης, πυροσβεστών και χορηγών.

Είναι αυτοί οι τελευταίοι που ανέλαβαν το πλήρες κόστος της αποκαταστάσεως, με τις δωρεές τους να ανέρχονται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Πρώτος τη τάξει ο Μπερνάρ Αρνώ, πρόεδρος της L.V.M.H., με 200 εκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενος από το Ίδρυμα της L’ Oreal, τον Φρανσουά Πινώ, πρόεδρο της Kering, και τον ενεργειακό κολοσσό Total, με 100 εκατομμύρια ευρώ έκαστος.

Τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια θα παραμείνουν στο Ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού, για μελλοντικά έργα συντηρήσεως.

Στην σκιά της ΛεΠεν

Την ώρα που αρχηγοί κρατών και προσωπικότητες από όλον τον κόσμο θα παρίστανται στα επίσημα εγκαίνια ενός έργου που πιστώνεται αποκλειστικώς στην θέληση του προέδρου Μακρόν, ο οποίος εφρόντισε με μία ανεπίσημη επίσκεψη, δέκα ημέρες ενωρίτερον, να ταυτίσει επικοινωνιακώς την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων με την προεδρία του, «βαριά σύννεφα» καλύπτουν τον ουρανό της άλλοτε κραταιάς χώρας του.

Με Δημόσιο Χρέος που υπερβαίνει το 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ και το κόστος του δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να εκτοξεύεται στο 3,03%, ξεπερνώντας ακόμη και αυτό της Ελλάδος, που είναι στο 2,99%, η Γαλλία δεν αντιμετωπίζει μόνον οικονομικά προβλήματα.

Το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών που διεξήχθησαν σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου 2024, δεν εισέφερε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η επιλογή του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ για την πρωθυπουργία, ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων, καθυστέρησε κάπως το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας, πείθοντας την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν να μην υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο συνασπισμός των κομμάτων της Αριστεράς, υπό την ηγεσία του Ζαν-ΛυκΜελανσόν.

Η δαμόκλειος, όμως, σπάθη η οποία επικρέμεται άνωθεν της κεφαλής της κόρης του Ζαν-Μαρί ΛεΠεν, μετά την παραπομπή της στην Δικαιοσύνη, για οικονομική κακοδιαχείριση όσο ήταν ευρωβουλευτής, έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Τι έκανε ή, μάλλον, γιατί διώκεται η πρωτεύσασα στις βουλευτικές εκλογές ηγέτις της Δεξιάς, όπως αυτοπροσδιορίζεται, ή Ακροδεξιάς, όπως την χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί της; Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατεχράσθη χρήματα των Βρυξελλών προς ενίσχυση του κόμματός της στην Γαλλία.

Εάν καταδικασθεί, θα απωλέσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2027.

Οι πολιτικοί αναλυταί θεωρούν ότι θα είναι η τελευταία της ευκαιρία να εκλεγεί αρχηγός του κράτους, υπό την έννοια των υπερεξουσιών που διαθέτει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πραγματοποίησις της απειλής της, λοιπόν, να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής της Αριστεράς κατά της κυβερνήσεως του Μισέλ Μπαρνιέ, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του τελευταίου την προηγουμένη Τετάρτη.

Η ακυβερνησία είναι ένας νέος εφιάλτης, που δημιουργεί αφόρητες πιέσεις στον πρόεδρο Μακρόν, ενδεχομένως, δε, να οδηγήσει και στην παραίτησή του.

Το τελευταίο σενάριο είναι ό, τι χειρότερο δύναται να φαντασθεί κανείς για το μέλλον της Ευρωπαικής Ενώσεως.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν