Απόψεις

Άποψη - Προσωπική απόφαση του Κυριάκου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Όσο η πανδημία παραμένει στο φόρτε της οι περιορισμοί θα υφίστανται, αλλά ο κόσμος παρ΄όλα αυτά θα αντιδρά. Σε κάποιες περιπτώσεις δικαίως

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραμείνουν κενές οι εξέδρες των ποδοσφαιρικών γηπέδων είναι πρoσωπική. Την ίδια ώρα που είχε προχωρήσει η κυβερνητική σκέψη, να παρακολουθήσει τους Ευρωπαϊκούς αγώνες - καταρχάς του Ολυμπιακού με τη Μαρσέϊγ και του ΠΑΟΚ με την Ομόνοια- αριθμός θεατών που θα αντιστοιχούσε στο 10% της χωρητικότητας των γηπέδων, επανήλθε σήμερα το πρωί (20/10) η κυβέρνηση με Πρωθυπουργική υπογραφή.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου (UEFA) Αλεξάντερ Τσεφερίν έχει δηλώσει πως η είσοδος θεατών στα γήπεδα εξαρτάται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης της κάθε χώρας, καθώς αυτή γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα επιδημιολογικά της δεδομένα.

Όλα έδειχναν λοιπόν ότι θα είχαμε για αρχή ποσοστό θεατών στους δύο Ευρωπαϊκούς αγώνες επί ελληνικολύ εδάφους αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια από την 7η αγωνιστική της Super League. Με τη σημερινή του τοποθέτηση ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε πίσω αυτή την απόφαση.

Η νέα συζήτηση που ανοίγει είναι επίσης μεγάλη. Διότι πριν πληροφορηθούμε τον αριθμό των 667 κρουσμάτων, υπήρχε αντίλογος στην κυβερνητική απόφαση και μάλιστα τεκμηριωμένος. Από τη στιγμή που επιτρέπονται θεατές σε ποσοστό 30% στα θέατρα, όπως και στους κινηματογράφους, την ώρα που ο κόσμος συνωστίζεται στα βαγόνια των τρένων και στα μέσα μεταφοράς γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται χαμός στις καφετέριες και στις πλατείες, όπως και στα μουσικά μεζεδοπωλεία και σε αρκετά ακόμη σημεία, είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή η απαγόρευση της εισόδου στα γήπεδα. Ποια είναι η διαφορά; Γιατί τέτοιος διαχωρισμός;

Είναι κατανοητό ότι η δύσκολη κατάσταση της πανδημίας οδηγεί σε μία άλλη προσέγγιση την κυβέρνηση, σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξέδρες των γηπέδων, επειδή σε αυτές δεν υπάρχουν ίδιες συμπεριφορές. Θεωρητικά εκεί ο κόσμος μπορεί να γίνει ανεξέλενγκτος και να χαθεί το μέτρο ευκολότερα. Όχι απαραίτητα με επεισόδια, αλλά ως στάση στο συγκεκριμένο χώρο.

Κι ενώ αυτή η προσέγγιση του Πρωθυπουργού σηκώνει μεγάλη συζήτηση, από την απέναντι πλευρά υπάρχει και ο αντίλογος των ομάδων. Αυτός επισημαίνεται διότι η απόφαση για το άνοιγμα των εξεδρών ανακοινώθηκε πριν μάθουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σήμερα (20/10). Σύμφωνα με τον αντίλογο που προϋπήρχε, είναι βέβαιο ότι οι ομάδες δεν θα ρίσκαραν, ούτε θα έπαιζαν το κεφάλι τους. Θα προχωρούσαν κατά συνέπεια στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και ακόμη περισσότερων, προκειμένου να υποχρέωναν τον κόσμο τους να συμμορφωθεί. Ενώ μία ακόμη πολύ σημαντική παράμετρος, η οποία μπορεί να φέρει το δίκιο με το μέρος τους, λέει πως όλα αυτά θα συνέβαιναν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. Επομένως εάν παραβιαζόταν το υγειονομικό πρωτόκολλο και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση το παραμύθι θα τελείωνε εκεί.

Δεν έχει τέλος αυτή η κουβέντα με εκατέρωθεν επιχειρήματα και όσο η πανδημία θα παραμένει στο φόρτε της, οι περιορισμοί θα είναι στο κόκκινο και ο κόσμος θα αντιδρά. Σε κάποιες περιπτώσεις δικαίως, διότι υπάρχουν και αυτές. Είναι οι λιγότερες, όμως υπάρχουν...

Έχοντας ως δεδομένο τις απογευματινές εξελίξεις, θα ήταν πιο σωστό όταν η κυβέρνηση πληροφορήθηκε από χτες το βράδυ την αύξηση των κρουσμάτων, να εξηγήσει αμέσως ότι γι αυτό ακριβώς το λόγο παίρνει πίσω την απόφαση για τον κόσμο στις εξέδρες και κλείνει τις πόρτες των γηπέδων πριν αυτές ανοίξουν. Μία καθαρή εξήγηση θα ήταν το καλύτερο σενάριο.

Δείτε επίσης