Ο Έλληνας έχει νεύρα! Πολύ περισσότερο όταν οι συνθήκες τον περιορίζουν, όπως έχει αποδείξει και η ιστορία του (ας το δεχτούμε αυτό, παρακαλώ, υπέρ του). Έχει βέβαια και όταν στη συνέχεια τον απελευθερώνουν (εντάξει, ας το μετρήσουμε ως συναίσθημα της ανθρώπινης αντίδρασης). Ο Έλληνας νευριάζει ωστόσο ακόμη και όταν “πρέπει” να σκεφτεί, για να λειτουργήσει υπέρ του συνόλου. Επομένως και για τον ίδιο του τον εαυτό. “Αυτοί που τα έκαναν μαντάρα να τα διορθώσουν μόνοι τους, εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;” η αγαπημένη του ρήση.

Επιχείρημα με χαρακτήρα επικριτικού σχολίου, το οποίο αντέχει από την επανάσταση του ΄21 και την τότε ταραγμένη περίοδο με τα χρήματα που είχαν εξαφανιστεί για την αγορά των πλοίων στις μάχες με τους Τούρκους. (Τα χρήματα εξαφανίζονταν, οι Τούρκοι ήταν “μαζί μας” … αρκετά χρόνια και ο Έλληνας πολίτης έχτιζε την κουλτούρα της αυτο-αποκαθήλωσης. Ο εαυτός του, τέλος!- Έχουν περάσει χρόνια, αλλά ήθελα να το θυμίσω).

Η μόδα των ημερών που προσπαθεί να βγάλει κάποιο σύνθημα (;) “αντίδρασης” τα βράδια στις πλατείες θυμίζει μία (sorry αλλά εντελώς) μπαγιάτικη προσπάθεια επιστροφής στην εποχή των λουλουδιών. Απαίσια προσπάθεια όμως, διότι παριστάνει ότι διακατέχεται από αντίστοιχο ρομαντισμό, η … ετυμολογία του οποίου στους πρωταγωνιστές της είναι όμως άγνωστη.

Σε αυτούς δεν κολλάει με τίποτα το : ” Δεν έχουν γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, ή φίλους που θέτουν σε κίνδυνο ;”. Έχουν, ασφαλώς, για τους οποίους είναι σίγουρο μάλιστα και ότι νοιάζονται. Δεν τους αρέσει όμως να… μπερδεύουν “άσχετα” πράγματα… Άσε που κρύβει μέσα της και λίγη…ανταρσία.

Τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου : ” Όταν γίνεται η αρχική σύσταση περιμένουμε από τους πολίτες να συμμορφωθούν, όπως έδειξαν και το προηγούμενο διάστημα” δυστυχώς δεν αφορούν αυτούς.

Τους “άλλους” πολίτες αφορούν, εκείνους που καταλαβαίνουν. Τώρα θα πείτε εκείνοι που έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν με τα παιδιά και τα σκυλιά στα χέρια (και τα γατιά..) και είναι βέβαιο πως νιώθουν ότι μοιάζουν πιο…κανονικοί, τα βράδια έξω από τα κλειστά μαγαζιά, που προετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν, μήπως πρωταγωνιστούν στο κίνημα : “Επιστροφή στην κανονικότητα” ;

Μάλλον όχι, οι “άλλοι” όμως (εκείνοι στις πλατείες ντε..) κάτι σαν τα νέα «Δεκεμβριανά» (και τα : «Πολυτεχνεία») ακούγεται πως ετοιμάζουν, αποδεικνύοντας ότι ο Έλληνας δεν τρώει κουτόχορτο ποτέ! Α, ναι , ψηφίζουν κιόλας (αλλά ευτυχώς δεν θα τις κάνει τώρα ο Κυριάκος τις εκλογές. Το μάθατε νωρίς από εμάς. Εμάς, τους “άλλους” …).