Μετά τη λήψη μέτρων από τις Πρυτανικές αρχές, σημαντική μείωση της παραβατικότητας στους χώρους του ΑΠΘ καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM», ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε: «Από την 1η Σεπτεμβρίου έως σήμερα είχαμε μόνο δύο καταγγελίες, για κλοπές κινητών και πορτοφολιών και μια θραύση παραθύρου στο δρόμο που είναι μπροστά στο ΑΧΕΠΑ.

Εκεί όμως είναι μια περιοχή όπου περιπολεί η αστυνομία. Εμείς εντός του campus, χωρίς αστυνόμευση καταφέραμε τα αυτονόητα. Πέρσι οι καταγγελίες είχαν ξεπεράσει τις 100». Η ασφάλεια ήταν κάτι που εμφανιζόταν να απασχολεί στην αρχή της ακαδημαϊκής σεζόν έναν στους δύο φοιτητές του ΑΠΘ.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς τα έργα εντός του πανεπιστημίου για τον φωτισμό που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από 4 μήνες».

Ο κ. Παπαϊωάννου συνέχισε, λέγοντας: «Ενώ το ΑΠΘ είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο και αποτελεί ναυαρχίδα των πανεπιστημίων της Ελλάδας, όπου παράγεται πολύ σημαντικό επιστημονικό έργο και όλη η οικογένεια του πανεπιστημίου είναι μια ατμομηχανή που πάει μπροστά, η μέχρι πρότινος καθημερινότητα έδινε μια διαφορετική εντύπωση στην κοινωνία».

«Προχωρήσαμε λοιπόν σε ορισμένες απλές και λογικές παρεμβάσεις για να ελέγξουμε μία έκταση περίπου 320 στρεμμάτων, που είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή, προκειμένου να νοιώθουν τόσο οι φοιτητές όσο και οι πολίτες που περνάνε μέσα από τους χώρους του πανεπιστημίου, ασφάλεια», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Ενεργοποιήσαμε από τον Σεπτέμβριο την εταιρεία φύλαξης που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο για να κάνει σωστά τη δουλειά της και σε αυτό, τόνισε, είχαμε και την στήριξη των φοιτητών, οι οποίοι όταν βλέπουν κάποιον διακινητή το καταγγέλλουν.

Πλέον, υπάρχει φύλαξη στις 3 μεγάλες πύλες του πανεπιστημίου και περιφρούρηση μέσα στους χώρους», συνέχισε ο κ. Παπαϊωάννου.


Αναφερόμενος στην περίοδο της νέας διοίκησης του ΑΠΘ και μετά την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν σημείωσε ότι «το campus έχει 67 πόρτες. Στις τρεις μεγάλες εισόδους υπάρχει πάντα φύλαξη και το βράδυ, μετά τις 10, οι 65 από τις 67 πόρτες κλείνουν. Μένει ανοιχτή μέχρι τις 11 μ.μ. εκείνη της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής και η κεντρική πύλη που δεν κλείνει ποτέ».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε ότι οι ερευνητές και οι άνθρωποι του πανεπιστημίου έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο, ότι δεν απαγορεύεται δηλαδή να μπει κάποιος και πως απλώς πρόκειται για ένα μέτρο που λειτουργεί αποτρεπτικά και δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.