Σε αστυνομικό κλοιό βρισκόταν το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαρτίου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη εδώ και 15 ημέρες.

Μια διμοιρία των ΜΑΤ,, επιχείρησε να ανακόψει πολυπληθή ομάδα ατόμων που επιχειρούσε να εισέλθει στους χώρους του ΑΠΘ.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί δέχθηκαν πέτρες από νεαρούς που προλάβαν να μπουν εντός του πανεπιστημιακού χώρου στην πλατεία Χημείου. Από την πλευρά τους, τα ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και κρότους λάμψης, με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη.

Πληροφορίες του thesstoday.gr, έκαναν λόγο για προσαγωγές τουλάχιστον επτά ατόμων. Παράλληλα, ομάδες τόσο φοιτητών όσο και καθηγητών μαζί με δικηγόρους προσπαθούν να προσεγγίσουν το χώρο του πανεπιστημίου ζητώντας την άμεση αποχώρηση της αστυνομίας από το σημείο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο

Στο σημείο όπως μετέδωσε το thestival.gr μετέβη και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη και Γιάννης Αμανατίδης,  βρέθηκαν έξω από την πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου στις δηλώσεις της τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μετά το χθεσινό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε να έχει περικυκλώσει το ΑΠΘ με πολλές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη. Ζητήσαμε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ακαδημαϊκούς με τους φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει τόπος ειρήνης και γνώσης. Σε καμία περίπτωση βίας».

Σύμφωνα με το GRTimes, στις 22:45 τη νύχτα αποχώρησαν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει την περιοχή γύρω από το ΑΠΘ και αποκαταστάθηκε η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων γύρω από το Πανεπιστήμιο. Νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία επί της Εγνατίας Οδού στο ρεύμα προς δυτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε συνολικά πέντε προσαγωγές.

Η ανακοίνωση των καθηγητών που ζήτησαν να μην γίνει αστυνομική επέμβαση

Ανακοίνωση με την οποία ζήτησαν να μη γίνει επέμβαση της αστυνομίας για εκκένωση της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέδωσαν καθηγητές διαφόρων σχολών του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε: 

Οι υπογραφόμενοι/-ες απευθύνουμε έκκληση στα συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ. (Σύγκλητο, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογο Υπαλλήλων, Φοιτητικούς Συλλόγους) να αναλάβουν αύριο το πρωί την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν κοινή συνέλευση έξω από το κτίριο της Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας από την παρατεταμένη κατάληψη, με συνέπεια την αναστολή των διοικητικών και των οικονομικών λειτουργιών του. Εκφράζουμε την διαφωνία μας με τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος θεωρούμε ότι ευθύνεται για την πυροδότηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαίλαπα της πανδημίας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι/-ες με οποιαδήποτε νέα αστυνομική επιχείρηση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα το κύρος του. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες η με ακαδημαϊκά μέσα λύση του προβλήματος είναι εφικτή.

Υπογράφουν

Μαυροσκούφης Δημήτρης Κοσμήτορας Φιλοσοφικής,  Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Κοσμήτορας Φυσικού, Άρης Στυλιανού Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Δαμιανός Κωνσταντινίδης Καθηγητής Σχολής Θεάτρου, Αθανάσιος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών