Ένα μοναδικό έργο κατάφεραν να πετύχουν οι αρχαιολόγοι από το Ισραήλ, αφού δημιούργησαν ξανά το ιερό δάπεδο που περπάτησε ο Ιησού, βασισμένοι σε λείψανα και ιστορικά κείμενα. Στο σημείο αυτό σύμφωνα με τις ιερά κείμενα ο Ιησούς πιστεύεται ότι έδιωξε οργισμένους τους εμπόρους.

Τα πλακάκια έγινε προσπάθεια να είναι λαξευμένα, γεωμετρικά σχεδιασμένα, λαμπερά και ζωγραφισμένα στο χέρι,όπως ήταν όταν ο Ιησούς περπατούσε στον αρχαίο εβραϊκό ναό στην Ιερουσαλήμ, τα πόδια του πατούσαν σε λαξευμένα πλακάκια.

Οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι λοιπόν πιστεύουν ότι έχουν αναδημιουργήσει το ιερό δάπεδο, ώστε να μπορεί κανείς να το δει σήμερα!

«Κάναμε ακόμη και τις γρατσουνιές και κάθε είδους σημάδια, για να έχουμε την ίδια εμφάνιση με εκείνη την εποχή», δήλωσε ο αρχαιολόγος Assaf Avraham στο Reuters.

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς πήγε στον ναό ως αγόρι για προσκύνημα και σπουδές και, ως παλαιότερος ιεροκήρυκας, οργισμένος έδιωξε τους εμπόρους που βρίσκονταν εκεί. Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη τον περιγράφει να «περπατάει στον ναό, στη στοά του Σολομώντα». Λέει συγκεκριμένα το Ιω 2, 14:«Μέσα στον περίβολο του ιερού (Ναού) βρήκε αυτούς που πουλούσαν βόδια, πρόβατα και περιστέρια για τις θυσίες, και τους αργυραμοιβούς καθιστούς πίσω από τους πάγκους. Τότε έφτιαξε ένα μαστίγιο από σχοινιά και τους έβγαλε όλους έξω από τον περίβολο του Ναού, μαζί και τα πρόβατα και τα βόδια, και έριξε καταγής τα νομίσματα των αργυραμοιβών, και αναποδογύρισε τους πάγκους. Και είπε σε αυτούς που πουλούσαν τα περιστέρια: “Πάρτε τα αυτά από εδώ, μην κάνετε εμπορικό κατάστημα το σπίτι του Πατέρα μου».

Η αναδημιουργία του δαπέδου ήταν «πολύ σκληρή δουλειά», που χρειάστηκε επτά μήνες, δήλωσε ο Avi Tavisal, διευθυντής της ομάδας τεχνιτών.

«Αλλά ήταν πολύ ενδιαφέρον και το κάναμε με όλη μας την καρδιά», είπε. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν και να δουν, να αισθανθούν και να αγγίξουν και να νιώσουν την αίσθηση πώς ήταν 2.000 χρόνια πριν».