Οι πρώτοι 101 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (αλλοδαποί στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο) ταξιδεύουν αυτήν τη στιγμή με πτήση της Aegean Airlines για τη Γερμανία.

Προηγουμένως, βρίσκονταν σε διάφορα νησιά της Ελλάδας (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη 1452 μέχρι το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει η Ελλάδα με τη Γερμανία.

Συνολικά στην Ελλάδα, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή περίπου 82.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ενώ ακόμη 92.000 έχουν αιτηθεί άσυλο. Αντίστοιχες μετεγκαταστάσεις θα γίνουν και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως Γαλλία, Φινλανδία και Πορτογαλία.

Στο vradini.gr μίλησε πριν από λίγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος βρέθηκε στο αεροδρόμιο μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κουμουτσάκο, και Γερμανούς αξιωματούχους για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία:

«Η κρίση απαιτεί επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μας αφορά όλους. Αυτό είναι προφανές μετά την κρίση στη Μόρια και χαιρετίζω την πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης να μεταφερθούν 1553 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και να μετεγκατασταθούν στη Γερμανία. Το τονίζω ότι είναι η πρώτη φορά που φεύγουν από τη χώρα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Αυτό είναι ένα προοίμιο δράσεων που πρέπει να γίνουν για να εξισορροπήσουμε το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης που σήμερα σηκώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής και στην περίπτωση της Ελλάδας, τα νησιά του Αιγαίου».

Στην ερώτηση για το πόσοι υπολογίζεται ότι θα φύγουν συνολικά, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν τρεις χιλιάδες συμφωνημένες μετεγκαταστάσεις διαφόρων προγραμμάτων. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που εκκρεμούν να φύγουν είναι 1452».