«Έφυγε» από κορωνοϊό ανεμβολίαστος πατέρας τριών παιδιών

H «Όμικρον» δίνει βραχύβιες νοσηλείες, ωστόσο τα νοσοκομεία της χώρας είναι ήδη υπό πίεση λόγω της «Δέλτα»

Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σε όλη τη χώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ενημέρωσε προ ημερών ότι από σήμερα, Παρασκευή, αρχίζει η επίταξη ιδιωτών γιατρών και το αργότερο έως τη Δευτέρα θα αρχίσει η αποστολή των φύλλων πορείας, με σκοπό «να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν από το μεγάλο κύμα».

Ειδικότερα, μπορεί η «Όμικρον» να δίνει βραχύβιες νοσηλείες, λόγω της ήπιας συμπτωματολογίας, ωστόσο τα νοσοκομεία της χώρας είναι ήδη υπό πίεση λόγω της «Δέλτα», τη στιγμή που η αύξηση των εισαγωγών σε αυτά είναι στο 34%.

Η Μίνα Γκάγκα παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, ενώ ζήτησε από τους πολίτες που έχουν θετικό rapid test να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Η ίδια πρόσθεσε ότι σύντομα ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές και ειδικά όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της Moderna θα μπορούν στο εξής καθώς θα ανοίξουν ραντεβού κάθε Κυριακή για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Παράλληλα, μιλώντας στο Mega, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται επιβράδυνση της ταχύτητας αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον», σε ποσοστό περίπου 7-10%.

Ξεκαθαρίζεται ότι οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί, ωστόσο υπάρχει αυτή η σαφής τάση προς την αποκλιμάκωση, ενώ εκτιμάται ότι η κορύφωση των κρουσμάτων θα επέλθει στις 20-22 Ιανουαρίου, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες. Το «μάξιμουμ» του αριθμού των κρουσμάτων, δε, δεν θα ξεπεράσει τις 53.000.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μετέφερε ακόμη μια αισιόδοξη εκτίμηση: Εάν δεν προκύψει άλλη μετάλλαξη του Covid-19, τότε το Πάσχα, περίπου στις 20 Απριλίου, μπορεί να έχουμε μηδενικά κρούσματα.

«Η μεγαλύτερη προσοχή του κόσμου και η τήρηση των μέτρων, τα πολλά τεστ και οι περισσότεροι εμβολιασμοί που παρατηρούνται, οδηγούν σε αυτή την καλύτερη εικόνα. Σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε», ανέφερε, καταλήγοντας: «Ας φωτιστούμε κι ας λειτουργήσουμε με σύνεση και λογική, χωρίς ιδεοληψίες, για να διατηρηθεί αυτή η τάση. Είναι στο χέρι μας».