Πολιτισμός

«Αρετήν τη Καλλίστην» προς τιμήν της Κέλλυς Μπουρδάρα

O παντοτινός διάλογος του παρόντος με το παρελθόν

JIM_0986-4

Tην αναγνώριση μίας ολόκληρης επιστημονικής ζωής και σταδιοδρομίας σηματοδότησε η τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου στην ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Κέλλυ Μπουρδάρα. Μία τελετή που είχε συμβολικό χαρακτήρα απόδοσης τιμής σε ένα εξέχον μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας. Στην επιβλητική Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, διακεκριμένα μέλη της πανεπιστημιακής, αλλά και της πολιτικής σκηνής, τίμησαν την Κέλλυ Μπουρδάρα ως μία προσωπικότητα που πέτυχε να συνδυάσει το ακαδημαϊκό και ερευνητικό της έργο, με την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική δράση.

Παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, της πρ. προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου, της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη και των μητροπολιτών Κηφισίας και Καλαβρύτων και πλήθους κόσμου, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, επέδωσε τον Τιμητικό Τόμο που έφερε τον τίτλο «Αρετήν τη Καλλίστην. Σύμμεικτα προς τιμήν της Καλλιόπης (Κέλλυς Μπουρδάρα)», και περιείχε σε δύο χιλιάδες σελίδες 107 πολυποίκιλες επιστημονικές μελέτες.

Οι δύο ογκώδεις τόμοι, πλήρεις επιστημοσύνης, αντικατοπτρίζουν τη δημιουργική πορεία της κ. Κέλλυς Μπουρδάρα ως νομικού, ιστορικού, πολιτικού και πανεπιστημιακού διδασκάλου. Μίας γυναίκας που τίμησε το πολιτιστικό γίγνεσθαι και την πολιτική μετουσιώνοντας την ακαδημαϊκή γνώση σε πολιτική πράξη.

Στην ομιλία της η κ. Κέλλυ Μπουρδάρα εστίασε στο ίδιο το γνωστικό αντικείμενο, την Ιστορία του Δικαίου, αναδεικνύοντας πώς η μελέτη του παρελθόντος συμβάλλει στην επίλυση ζητημάτων του παρόντος. Μιλώντας για τον κλάδο της νομικής επιστήμης, που υπηρέτησε με πάθος, εξήγησε ότι η Ιστορία του Δικαίου ανιχνεύει και συνδέει το Δίκαιο, ιδιωτικό και δημόσιο (τους θεσμούς δηλαδή) του παρελθόντος, με το σύγχρονο. «Αποτελεί τη γέφυρα που μπορεί να δίνει λύση, θεωρητική και πρακτική, σε σύγχρονα θέματα», τόνισε η κ. Μπουρδάρα και πρόσθεσε ότι «θέματα που σήμερα μας απασχολούν ως νέα και σύγχρονα έχουν προϋπάρξει και έχουν απασχολήσει τις κοινωνίες στην ιστορική τους διαδρομή». Ανέφερε πληθώρα παραδειγμάτων, όπως «ο πολιτικός γάμος, που θεωρείται σύγχρονη κατάκτηση, υπήρχε στις αρχαίες κοινωνίες και ετελείτο με διάφορους τύπους, μέχρι και τον 10ο αιώνα μ.Χ. όταν καθιερώθηκε υποχρεωτικά ως τύπος τέλεσης του γάμου ο θρησκευτικός». Το σύμφωνο διαβίωσης εξήγησε ότι δεν είναι εφεύρημα του 20ού αιώνα, αλλά προϋπήρχε, και μάλιστα επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν γάμος δια κεπηνίου. Για τα θέματα του διαζυγίου τόνισε ότι η Εκκλησία που είχε τη δικαιοδοτική αρμοδιότητα επί Τουρκοκρατίας με διασταλτική ερμηνεία των διατάξεων του Βυζαντινού Δικαίου που εφάρμοζε, διεύρυνε τους λόγους διαζυγίου, ώστε να προσαρμόζονται στα νέα κοινωνικά δεδομένα.

Στην τελετή επίδοσης η προσφώνηση έγινε από τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε βιντεοσκοπημένα από τη Νέα Υόρκη ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος. Και οι δύο εστίασαν στις σημαντικές ακαδημαϊκές σπουδές, τη λαμπρή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και το μεγάλο αξιοσημείωτο ερευνητικό έργο της κ. Κέλλυς Μπουρδάρα. Ομιλίες πραγματοποίησαν, επίσης, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Τζαμτζής, καθηγητή Ρωμαϊκής Ιστορίας, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Δημοπούλου, ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Σταυράκος και η διδάκτορας Ιστορίας Δικαίου και Θεσμών Χαρίκλεια Δημακοπούλου.

Την πρωτοβουλία για την έκδοση του Τιμητικού Τόμου είχε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Ι. Τζαμτζής, ο καθηγητής της Βυζαντινής Ιστορίας Χρ. Σταυράκος και ο καθηγητής Π. Αντωνόπουλος. Ο διδάκτορας της Ιστορίας του Δικαίου Β. Κόλλιας είχε την επιμέλεια του Τόμου. Από τον Εκδοτικό Οίκο Σάκκουλα ο διευθυντής του, Ι. Παπαγρηγοράκης, ασχολήθηκε για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκδοτική διεκπεραίωση του εγχειρήματος.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης