Αργεντινή: Απαγορεύτηκε η είσοδος πλοίου σε λιμάνι, εντοπίστηκε κρούσμα σε αυτό | 100 scaled

Οι επιβάτες επιβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού, λόγω του εντοπισμού του κρούσματος.

Απαγορεύτηκε η είσοδος πλοίου σε λιμάνι της Αργεντινής, λόγω του εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού σε αυτό, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για τον αν η μόλυνση αφορά στη μετάλλαξη «Όμικρον».

Αναλυτικότερα, το πλοίο Hamburg που μετέφερε σχεδόν 300 ανθρώπους δεν επετράπη να ελλιμενιστεί στο Πουέρτο Μαδρίν, στη νότια Αργεντινή, με τους επιβάτες να απομονώνονται, λόγω του κρούσματος.

Το πλοίο, που πλέει υπό σημαία Μπαχαμών, βρίσκεται στη θάλασσα, στα ανοικτά του κόλπου Σαμπορομπόν, περίπου 280 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπουένος Άιρες. Έκανε ενδιάμεση στάση στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την Παρασκευή.

Έπειτα από τον συναγερμό στο σκάφος για το πιθανό κρούσμα, έγιναν τεστ PCR μέσα σε 24 ώρες στους 170 επιβάτες και τα 156 μέλη του πληρώματος, που είχαν όλα «αρνητικό αποτέλεσμα», συμπεριλαμβανομένου «του προσώπου που θεωρείτο (πως είναι το) ύποπτο κρούσμα» και συνεχίζει να βρίσκεται σε απομόνωση πάνω στο πλοίο, σημείωσε η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι.

Όμως μέλος του πληρώματος –του υγειονομικού προσωπικού του–, που είχε υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα το Σάββατο, έκανε χθες Δευτέρα τεστ αντιγόνων με θετικό αποτέλεσμα. Το πρόσωπο αυτό είναι «ασυμπτωματικό», ενημέρωσε ο πλοίαρχος του Hamburg, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημιολογική έρευνα πάνω στο πλοίο, τα αποτελέσματα της οποίας «θα μας δείξουν ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν», κατά την ίδια πηγή.

Στο Μπουένος Άιρες αποβιβάστηκαν 37 επιβάτες αφού έγινε γνωστό πως ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν, ενώ επιβιβάστηκαν 152.

Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο προς τη νότια ακτή της Αργεντινής, αλλά η αρχή του λιμανιού στο Πουέρτο Μαδρίν, 1.300 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως δεν του επιτρέπει να δέσει. Ο επόμενος σταθμός του είναι η Ουσουάια, στα 3.000 χιλιόμετρα.

Αναφερόμενο στην ανησυχία που εγείρει ο εντοπισμός της παραλλαγής Όμικρον, αν και μέχρι σήμερα η Αργεντινή δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα της, το υπουργείο σημείωσε πως το Πράσινο Ακρωτήρι, όπου είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί το Hamburg, «βρίσκεται πάνω από 600 χιλιόμετρα από την αφρικανική ήπειρο», καθώς και ότι «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα αυτή είναι ευνοϊκή», με «εβδομαδιαίο μέσο όρο πέντε κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ημερησίως».

Παρ όλα αυτά, «λαμβανομένου υπόψη του κινδύνου που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον» και «προληπτικά, αποφασίστηκαν τα μέτρα που ελήφθησαν», πρόσθεσε.