Αρνητές ζωής - Αρνητές απογραφής | apografi

Τα πιο απίστευτα πράγματα παρακολουθούν οι χρήστες των social media τις τελευταίες ημέρες, μιας και μία νέα κατηγορία αρνητών – εκείνοι της απογραφής- έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.

Εκεί που η λογική περισσεύει και η κρίση πάει περίπατο, γεννιέται μία ακόμα κατηγορία ανθρώπων που αντιδρούν δίχως νόημα, καθώς σύμφωνα με εκείνους, η απογραφή δεν γίνεται για τον προφανή λόγο, αλλά εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Οι αρνητές της απογραφής, κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα με σχόλια και προτρέπουν διαδικτυακούς φίλους και γνωστούς να μην συμμετάσχουν στην απογραφή, να μη γίνουν μέρος του πειράματος.

Προφανώς υποστηρίζουν πως απογραφή, κορωνοϊός και εμβόλιο πάνε μαζί, το ένα συμπληρώνει το άλλο, το κάθε ένα από αυτά εξυπηρετεί κάποιον πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Μάλιστα, συνδέουν το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ με την εικόνα του κορωνοϊού.

Όπως είναι λογικό, οι χρήστες του Twitter εμπνεύστηκαν και… έδωσαν τα ρέστα τους, σε ένα ρεσιτάλ σαρκασμού.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, δίνει τη δική του απάντηση στους ανθρώπους, που βάζουν τεχνηέντως τρικλοποδιά στη διαδικασία.

Ο Αθανάσιος Θανόπουλος με συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91, 6 και 105,8 και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους που κανείς μπορεί να αρνείται να απογραφεί ούτε καν παραλληλισμό με άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί πρόσφατα στην δημόσια κριτική. Δεν θέλω να μπω σε αυτή την συζήτηση, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει όσο αφορά τα θέματα εμβολιασμού. Μου κάνει πολλή εντύπωση που υπάρχει έστω και η μακρινή σύνδεση με την απογραφή, πέρα από την παντελή άρνηση της συνεργασίας με τις υπηρεσίες της πολιτείας»

«Αν έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ασκήσουμε ποτέ πολιτικές που να μας αφορούν εμάς τους ίδιους. Όταν είσαι μέλος μιας κοινότητας και αρνείσαι να καταγραφεί η ύπαρξή σου στην απογραφή, στην πραγματικότητα αρνείσαι να γνωρίζει η πολιτεία ότι υπάρχεις και μένεις σε αυτή την χώρα. Αν αποφασίζεις να αρνηθείς να γνωρίζει η πολιτεία ότι υπάρχεις, δεν θα μπορέσουν να ασκηθούν πολιτικές που να σε συμπεριλαμβάνουν».

«Δεν είναι μόνο θέμα αρχής και θέμα νόμου, ο οποίος είναι αυστηρός, αλλά είναι θέμα τιμής το να μην αφήσουμε να διαρρεύσουν δεδομένα και να μην δοθούν σε καμία δημόσια υπηρεσία ή σε ιδιωτική επιχείρηση με την μορφή εξατομικευμένης πληροφορίας. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να γίνει».

Η απογραφή είναι το σύγχρονο εργαλείο μιας σύγχρονης πολιτείας για να έχει γνώση των πολιτών της, των κατοίκων της χώρας, εξήγησε ο κ. Θανόπουλος.

Σε αυτή την διαδικασία «Όλοι μετράμε», αυτό είναι το μότο μας, για να δείξουμε ότι έχει σημασία η συμμετοχή όλων».

Υπάρχουν 60.000 απογραφείς στον δρόμο που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της διανομής των φακέλων μοναδικών κωδικών απογραφής και στην συνέχεια της μέτρησης των κατοίκων της χώρας. Με αυτόν τον κωδικό μπαίνουμε στην συνέχεια στο gov.gr και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet σε συνδυασμό με αυτόν μοναδικό κωδικό απογραφής μπαίνουμε στην εφαρμογή της ελληνικής στατιστικής εταιρείας και με αυτόν τον τρόπο, το αργότερο σε 15 λεπτά ολοκληρώνουμε την απογραφή μας. Ο κωδικός αυτός είναι ανώνυμος μεν αλλά αντιστοιχεί στο διαμέρισμα που διανέμεται. Μπαίνοντας λοιπόν στην εφαρμογή, συστήνεται ο απογραφόμενος. Αυτή είναι η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. «Το ότι υπάρχει η διαδικασία της ταυτοποίησης με τους κωδικούς Taxisnet, αυτό γίνεται για λόγους ευκολίας, προκειμένου να μπει ο εκπρόσωπος του νοικοκυριού» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Όσοι πολίτες δεν μπορούν ή δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στο διαδίκτυο, μετά τις 27 Νοεμβρίου, ο απογραφέας τους ο οποίος θα παρακολουθεί ποιοι από αυτούς τους κωδικούς έχουν ολοκληρώσει και οριστικοποιήσει την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, θα επικοινωνήσει μαζί τους και θα τους παρακαλέσει να απογραφούν με τον παραδοσιακό τρόπο, με την κατά πρόσωπο συνέντευξη.

«Ταυτότητα, κονκάρδα και διορισμός είναι αυτά που φέρει μαζί του ο απογραφέας και ο καθένας μπορεί να τσεκάρει ότι πράγματι είναι από την Ελληνική Στατιστική Εταιρεία», σημείωσε τέλος, ο κ. Θανόπουλος.