Αρνητικός να επαναληφθεί ο από κοινού δανεισμός των ευρωπαϊκών κρατών για να ξεπεραστεί σοκ της πανδημίας, εμφανίσθηκε σήμερα Δευτέρα, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν.

Η άποψη αυτή του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτή της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο σε μόνιμη βάση.

Με την ευρωπαϊκή ήπειρο να πλήττεται βάναυσα από την πανδημία του κορωνοϊού και την συνεπακόλουθη ύφεση, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για ένα άνευ προηγουμένου πακέτο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο μέσω κοινής έκδοσης χρέους, ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί σε ταμπού στην Ευρώπη και είχε επικριθεί έντονα από τη Γερμανία.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ο μεγάλης κλίμακας δανεισμός σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Βάιντμαν κατά τη διάρκεια ομιλίας τους, ο οποίος επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. «Αυτό το είδος δανεισμού πρέπει να παραμείνει εφάπαξ ως μέτρο για την κρίση, καθώς η μόνιμη αύξηση του κοινού χρέους δεν ταιριάζει με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ».

Τα σχόλιά του έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι ελπίζει το «έκτακτο» σύστημα να παραμείνει στην εργαλειοθήκη της Ευρώπης και πως θα υπάρξει συζήτηση για ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο στη Ευρωζώνη.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο Βάινμαν η μετατόπιση της χρηματοοικονομικής ευθύνης στο επίπεδο της Ευρωζώνης, θα απαιτούσε από τα κράτη μέλη να μεταβιβάσουν επίσης τις εξουσίες της δημοσιονομικής πολιτικής στις Βρυξέλλες.

«Θα χρειαζόταν πολύ στενότερη πολιτική συνεργασία και τελικά, η ΕΕ θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος», τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Αντιθέτως, οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να επιδείξουν καλύτερη δημοσιονομική ευθύνη και να εξασφαλίσουν μία σταθερή χρηματοδότηση, υποστήριξε.