Ερντογάν: 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου CoronaVac μπορούν να φθάσουν στην Τουρκία αυτή τη βδομάδα

Ένα απροσδόκητο πρόβλημα δημιουργήθηκε τις παραμονές της έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, με ακούσιο πρωταγωνιστή τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο.

Ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό για τον σημαντικό ρόλο και τη συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821, καταφέρθηκε άνευ λόγου κατά του Ισλάμ υποστηρίζοντας ότι «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου».

«Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ» είπε χαρακτηριστικά, και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, με πρώτο και καλύτερο το μουσουλμανικό στοιχείο στην Ελλάδα και στη συνέχεια το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το οποίο φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το ζήτημα κάνοντας λόγο ακόμη και για υπονόμευση των διερευνητικών επαφών, χωρίς να λάβει υπόψη του τις μετέπειτα διευκρινίσεις του Αρχιεπισκόπου.

Την ίδια ώρα στο Υπ,Εξ το οποίο είναι ένα ιστορικά συντηρητικό υπουργείο, και οι διπλωμάτες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πλέον επίσημης έκφρασης της ελληνικού κράτους, πάγωσε διαπιστώνοντας την απήχηση που είχαν οι άτυχες έως άστοχες δηλώσεις του προκαθημένου της ελληνικής Εκκλησίας, ενώ στο γραφείο του Νίκου Δένδιας επικρατούσε ένας μικρός πανικός.

Πληροφορίες του vradini.gr αναφέρουν ότι υπήρξαν ανεπίσημες διαμαρτυρίες από πρεσβείες μουσουλμανικών-αραβικών χωρών, οι οποίες έλαβαν την δέσμευση του υπουργείου Εξωτερικών ότι πρόκειται περί παρεξηγήσεως η οποία θα λυθεί άμεσα.

Πράγματι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αρχικά φέρεται να επικοινώνησε με τον αρχιεπίσκοπο ο γγ του Υπ.Εξ. Θεμιστοκλής Δεμίρης και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εξηγώντας την κατάσταση, και ζητώντας να υπάρξει κάποια μορφή επεξήγησης.

«Ο αρχιεπίσκοπος επί δεκαετίες διακονεί με αφοσίωση και πίστη στο Θεό, και μόνο μισαλλοδοξία δεν έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως επικεφαλής  επισκοπής, είτε ως επικεφαλής της Εκκλησίας. Τα όσα ειπώθηκαν ήταν βέβαιο από όλους μας, ότι ήταν παρεξήγηση, η οποία όμως έχρηζε άμεσης διευκρίνισης», είπε στο vradini.gr διπλωμάτης εκ των επιτελών του υπουργείου Εξωτερικών που γνωρίζει τον αρχιεπίσκοπο. 

Ο κ.Ιερώνυμος προχώρησε σε διευκρινίσεις 

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής ο κ. Ιερώνυμος «δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘’απίστων», αλλά ακόμη και πιστών».

«Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις» συμπληρώνει, μεταξύ άλλων.

Οι διευκρινίσεις κρίθηκαν επαρκείς από τους πρέσβεις των μουσουλμανικών χωρών, με κυριότερη αυτή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αποτελεί μια από τις κυριότερες συμμάχους της χώρας μας και θανάσιμο αντίπαλο της Τουρκίας.  Και κάπου εκεί οι καρδιές των διπλωματών ήρθαν στη θέση τους. 

Η τουρκική ανακοίνωση από εκεί και πέρα είχε μικρότερη σημασία, μια και ο βασίλειο του Ριάντ είναι αυτό που εκφράζει αξιόπιστα τον μουσουλμανικό κόσμο και το ορθόδοξο Σουνιτικό ισλάμ. Ρόλο τον οποίο επιχειρεί να αποσπάσει ο Ερντογάν, και προς τούτο η οργισμένη αντίδραση, παρά το ότι δόθηκαν διευκρινίσεις, ενώ υπήρξε επαφή με την τουρκική πρεσβεία όπου δίνονταν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του vradini.gr Έλληνες διπλωμάτες αναρωτήθηκαν σε τούρκους συναδέλφους τους, για ποιο λόγο το τουρκικό Υπ.Εξ.έβγαλε τέτοια σκληρή ανακοίνωση αφού υπήρξαν διευκρινίσεις.

Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει πως οι φονταμενταλιστές τρομοκράτες, δεν έχουν ούτε θρησκεία ούτε έθνος, και πως ο συσχετισμός της τρομοκρατίας με τη θρησκεία, εξυπηρετεί τους τρομοκράτες».

Πράγματι τα παραπάνω τα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια επίσκεψή του πριν από μερικά χρόνια στη Νιγηρία, και τα επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία στους συνομιλητές του, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν και στενοί συνεργάτες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είχε συναντηθεί κατ΄ιδίαν με τον κ.Ερντογάν στην Αθήνα, και την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης του ΟΣΕΠ. 

Επί της ουσίας όμως, δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον κ.Ερντογάν να δείξει ότι είναι ο θεματοφύλακας του Σουνιτικού ισλάμ, και μέσω της ανακοίνωσης απευθύνθηκε στους μουσουλμάνους όπου γης, και όχι στο ελληνικό Υπ.Εξ.

Αντιδράσεις και σενάρια

Τα κόμματα από την αρχή στάθηκαν με σκεπτικισμό έναντι των όσων είπε ο κ.Ιερώνυμος, καθώς δεν είναι πολλοί αυτοί που αποδέχονται με άνεση την εξήγηση περί “παρεξήγησης” και “προχωρημένης ηλικίας” που έλεγαν ορισμένοι ιερωμένοι επιτελείς της Ιεράς Συνόδου.

Η ΝΔ φυσικά βλέπει με συμπάθεια τον αρχιεπίσκοπο, και θεωρεί ότι το θέμα έληξε και προκλήθηκε από κάποιες λάθος κουβέντες. Μάλιστα βουλευτές της ΝΔ εκτιμούσαν ότι ουδέποτε στο παρελθόν ο κ.Ιερώνυμος έδωσε τέτοια δικαιώματα, και «μπορούμε εκ του ασφαλούς να υποθέσουμε ότι ήταν παρεξήγηση».

Κάποιοι άλλοι βουλευτές της -αξιωματικής κυρίως- αντιπολίτευσης, ήταν λάβροι κατά του αρχιεπισκόπου λέγοντας ότι «οι Έλληνες πολίτες δεν είναι μόνο οι χριστιανοί ορθόδοξοι, είναι και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, και απαιτούν τον ίδιο σεβασμό που απαιτούν οι χριστιανοί εν Ελλάδι από τους εδώ μουσουλμάνους και κυρίως από την επίσημη έκφραση της θρησκείας τους, τους μουφτήδες».

Ουδείς από τα άλλα κόμματα έχει βγει δημοσίως να σχολιάσει αρνητικά τα όσα είπε ο κ.Ιερώνυμος, αλλά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Μεταξύ αυτών και το ότι πιθανότατα «ο κ.Ιερώνυμος επιδιώκει να συσπειρώσει γύρω του και γύρω από την Εκκλησία τους φανατικούς και θορυβώδεις πιστούς, και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην νομή της εξουσίας»

Η αλήθεια είναι πως η επίθεση των τούρκων ανέβασε τις μετοχές του αρχιεπισκόπου στο φανατικό κοινό της Εκκλησίας, αλλά επηρέασε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Και επειδή είναι βέβαιο πως οι εξελίξεις αυτές θα απαιτήσουν την στήριξη της εκκλησίας στις κυβερνητικές επιλογές-ή τουλάχιστον την μη αντίδρασή της- το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό, σύμφωνα με παρατηρητές που κινούνται πέριξ του εκκλησιαστικού χώρου.