Παυλάκης: Ανοίγουμε χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε προδιαγραφή

Συνεχίζεται και σήμερα η άρση του lockdown στην Ελλάδα καθώς άλλη μια δραστηριότητα, αυτή των σινεμά, επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, πάντα με την απαραίτητη τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τα θερινά σινεμά επαναλειτουργούν από σήμερα Παρασκευή 21 Μαΐου με ανώτατο όριο χωρητικότητας το 75%. Από Δευτέρα 24 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα ΟΠΑΠ Play ενώ επανέρχονται στη ζωή μας οι συναυλίες και τα θεάματα σε εξωτερικούς χώρους με πληρότητα 50% από Παρασκευή 28 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως ακόμη ισχύουν μέτρα τα οποία καθορίζουν την καθημερινότητά μας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους όπως και η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας με ωράριο 00:30-05:00.

Τα γυμναστήρια αναμένονται να ανοίξουν έως και τις 31 Μαΐου, με το πλάνο επαναλειτουργίας τους να ξεκαθαρίζει μέχρι το τέλος του μήνα.

Το σενάριο των τοπικών lockdown

Στο πρωθυπουργικό γραφείο καθημερινά πραγματοποιείται ειδική συνάντηση στελεχών προκειμένου να αποτιμάται η κατάσταση, καθώς στο συρτάρι βρίσκονται εναλλακτικά σχέδια, τα οποία εφόσον χρειαστεί θα τεθούν σε εφαρμογή. 

Υπαρκτό αλλά ύστατο είναι και το ενδεχόμενο επιβολής lockdown σε τοπικό επίπεδο στα πρότυπα της Καλύμνου.

Το σενάριο αυτό θα είναι η τελευταία λύση, αφού στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να στείλουν  μήνυμα «πισωγυρίσματος», ειδικά σε αυτή την συγκυρία, που δειλά δειλά η χώρα εισέρχεται στην τουριστική περίοδο.

Το Σαββατοκύριακο αρχίζει «σαφάρι» παραινέσεων και αυστηρών προστίμων, με έμφαση στους νέους ανθρώπους. Μία επιλογή που δεν είναι καθ’ όλη τυχαία αφού όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων συνεχώς μειώνεται. Μία παράμετρος που ανησυχεί τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. 

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο Μάιος θα είναι ο τελευταίος μήνας έντονου προβληματισμού αναφορικά με την εξάπλωση του ιού.