Άρση lockdown: Σκέψη για παράταση του click inside - Εστίαση μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα

Το απόγευμα ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τα επόμενα βήματα της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και την άρση του lockdown.

Όπως όλα δείχνουν οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο, ο οποίος και θα δώσει ολόκληρο το πλαίσιο των καινούργιων αλλαγών. 

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κομμάτια του νέου παζλ είναι γνωστά, μερικές ώρες πριν από τα επίσημα αποκαλυπτήρια δείχνει να «φωτίζεται» και το μοναδικό «σκοτεινό» σημείο που δεν είναι άλλο από τον τρόπο χρήσης του αυτοδιαγνωστικού τεστ στις υπερτοπικές μετακινήσεις που απελευθερώνονται. 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες:

  • Στην ηπειρωτική Ελλάδα οι μετακινήσεις για τους Έλληνες πολίτες θα είναι ελεύθερες, με σύσταση για self-test ή μοριακό test 72 ωρών. Σύσταση και σε καμία περίπτωση δε θα συνιστά υποχρέωση. 
  • Στην νησιωτική Ελλάδα η κατάσταση θα είναι διαφορετική. Για τις ακτοπλοϊκές και τις αεροπορικές συνδέσεις προς τα νησιά, θα απαιτείται υποχρεωτικά self-test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού (δύο δόσεις) ή μοριακό τεστ 72 ωρών. 

Αυτό συμβαίνει γιατί λαμβάνεται υπόψιν η ανησυχία της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι οι δομές δημόσιας υγείας στα νησιά είναι πιο «αδύναμες» σε σχέση με εκείνες της ηπειρωτικής χώρας. 

Το απόγευμα πάντως οι ανακοινώσεις θα είναι αναλυτικές για πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας: 

  • Καταργείται η αποστολή γραπτών μηνυμάτων στο 13033 και στο 13032 , καθώς είναι σαφές ότι τέτοιου είδους περιορισμοί δεν εξυπηρετούν την παρούσα χρονική συγκυρία και την ανάγκη και για επιστροφή στην κανονικότητα.  
  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας  από τις 11 θα πάει μία ώρα αργότερα, στις 12 το βράδυ ή στις 12.30.
  • Το νέο ωράριο στην κυκλοφορία θα έχει ως συνέπεια να επιμηκυνθεί και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης. Εστιατόρια και μπαρ θα κλείνουν τα μεσάνυχτα.
  • Τέλος στο click away και το click inside στο λιανεμπόριο, παρά την πληροφορία που θέλει την επιτροπή των επιστημόνων, στην συνεδρίαση της, το πρωί, να θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση του click inside μέχρι και τις 24 Μαΐου.