Πηγές ΕΛΑΣ: Όλο το 24ωρο γίνονται εντατικοί έλεγχοι στα σημεία εξόδου

Η άρση του lockdown βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, την ώρα που σήμερα έκαναν πρεμιέρα τα self tests για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, ενώ θα επεκταθούν και για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O σχεδιασμός για τη χαλάρωση των μέτρων περιλαμβάνει τις εξής ημερομηνίες-κλειδιά, ενώ το Πάσχα πλησιάζει

  • :19 Μαΐου: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια αλλά μόνο για μαθητές Λυκείου.
  • 26 Μαΐου: Ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς click inside/click in shop και click away
  • Πιθανό το Πάσχα στο χωριό, αρκεί να υπάρχει ικανός αριθμός self tests για όσους θέλουν να φύγουν για την επαρχία
  • Τη Μεγάλη Εβδομάδα ανοίγουν οργανωμένες παραλίες
  • 10 Μαΐου: Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, εστίαση παιδότοποι, κτήματα για γάμους
  • 14 Μαΐου: Τουρισμός

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα αποκτήσει ακόμη ένα όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, το οποίο είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson που καταφτάνει στη χώρα μας την Τετάρτη 14 Απριλίου.

Μάλιστα, οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα ξεκινούν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ενώ ήδη πάνω από 1.468 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τη μία δόση εμβολίου (14% της εμβολιαστικής κάλυψης) και 743.000 συμπολίτες και με τις δύο δόσεις εμβολίου (7% της εμβολιαστικής κάλυψης).

Νωρίτερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αφορά το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και άλλων δραστηριοτήτων, όπως είναι τα φροντιστήρια για τους μαθητές Λυκείου (στο πλαίσιο των selt tests) και τα ινστιτούτα αισθητικής.

«Η εισήγησή μας, εφόσον η πανδημία θα συνεχίσει να έχει πτωτική τάση μαζί και ο δείκτης θετικότητας, τότε θα ζητήσουμε να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, και άλλες δραστηριότητες που είναι κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα και υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό και έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.