Απόψεις

Άρση μέτρων: Καθοριστικοί Μάιος και Ιούνιος

Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος γράφει στο vradini.gr πως πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα

maskes
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Τις πρώτες ανάσες ανακούφισης αρχίζει και παίρνει η αγορά και η εστίαση από την Παρασκευή που έγινε άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και στο ωράριο λειτουργίας.

Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι δυο μεταβατικοί μήνες για την ελληνική οικονομία αφού θα δείξουν αν θα έχει δυναμική στο κύμα του Τουρισμού που αναμένεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σημαντικό ως πρώτο μέτρο για τους επιχειρηματίες και τους ελευθέρους επαγγελματίες , είναι αυτό που εξετάζει καιρό τώρα το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Σταικούρας το επιβεβαίωσε, πως οι πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές του 2020 δεν θα αποδοθούν στο κράτος στο 100%.

Με απλά λόγια , τα χρήματα που πήραν πέρσυ οι επιχειρήσεις θα επιστραφούν κατά το ήμισυ.

Αν κάποιος έλαβε λόγω του τζίρου π.Χ. 80.000 ευρώ επειδή ήταν κλειστός η πληττομενος θα επιστρέψει τις 40.000 ευρώ.

Αντικειμενικά αυτή είναι μια σημαντική βοήθεια για έναν μεσαίο επαγγελματία που ξεπέρασε το lock down της πανδημίας και ετοιμάζεται να ανοίξει.

Αν δούμε συνολικά την βοήθεια που πήραν οι επιχειρήσεις , βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κλάδος που να έμεινε ακάλυπτος.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι υπήρχε ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που ήταν ανοιχτές , δουλεύαν και έπαιρναν την επιστρεπτέα προκαταβολή ως πληττόμενες λόγω μειωμένου τζίρου.

Μέχρι σήμερα το κράτος έχει επιδοτήσει το ενοίκιο , τις πάγιες δαπάνες ως ένα ποσό, έχει δώσει την επιστρεπτέα προκαταβολή κάθε μήνα (συνολικά 8 ,από πέρσι μέχρι φέτος), με βάση τον τζίρο του 2019 ,

Επίσης έχει καλύψει και τις εισφορές αλλά και τους μισθούς για τους εργαζομένους που μπήκαν σε αναστολή.

Για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια, έδωσε επιδότηση της δόσης με το πρόγραμμα Γέφυρα.

Στην φορολογία του 2020 δεν θα ισχύουν τα αντικειμενικά κριτήρια.

Και τώρα αυτό που συζητείται είναι η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής να γίνει σε 240 δόσεις. Δηλαδή αποπληρωμή σε βάθος 20ετιας.

Έτσι λοιπόν η επόμενη ημέρα στην οικονομία θέλει μεν πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά δεν είναι μια χαμένη υπόθεση.

Η πανδημία ήρθε την στιγμή που ο τζίρος στην αγορά το 2019 προσπαθούσε να επανακάμψει από την επίδραση των μνημονίων τα προηγούμενα χρόνια.

Η κανονικότητα στην οικονομία βέβαια δεν μπορεί να έρθει από την μια μέρα στην άλλη.

Και πριν από όλα θα πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα .

Οι πολύ πολύ προβληματικές επιχειρήσεις και όσες είχαν μεγάλα χρέη δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν.

Είναι αυτές που χαροπάλευαν και ήλπιζαν σε ένα θαύμα μετά τα μνημόνια.

Αυτές οι επιχειρήσεις μαθηματικά όπως λένε οι ειδικοί πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ανασάνουν, ακόμη και αν δεν υπήρχε ο Κορωνοιός .

Δεν είναι όμως αυτές το αντιπροσωπευτικό δείγμα για την ελληνική οικονομία και την κατάσταση στην αγορά. Είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία.

Το ΥΠΟΙΚ πρέπει να στηρίξει και να αιματοδοτησει όλες τις επιχειρήσεις που έχουν δυναμική , που τραβούσαν και θα εξακολουθούν να τραβούν τα βαγόνια του τρένου. Και αυτές είναι πάρα πολλές.

Η ελληνική οικονομία , χτυπήθηκε από τρία μνημόνια και μια πανδημία και δεν έχει περιθώριά άλλων καθυστερήσεων και δεν μπορεί να συντηρεί προβληματικές επιχειρήσεις που καθυστερούν την ανάπτυξη.

Δείτε επίσης