Η χρησιμότης των «έξυπνων» συσκευών

Ο «Παρθενών των ναυαγίων», όπως εχαρακτηρίσθη το αρχαιότερο Ναυάγιο στο οποίο μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος στον πλανήτη, ενεκαινιάσθη, την προηγούμενη εβδομάδα, ανοικτά της Αλοννήσου, και πιο συγκεκριμένα πλησίον της νήσου Περιστέρας.

4.000 αμφορείς

Άνοιξε τις πύλες του, εν χορδαίς και οργάνω, το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδος, ανοικτά της νήσου Αλοννήσου, και πιο συγκεκριμένα έναντι της νήσου Περιστέρας.

Τι ειρωνεία! Το Μουσείο έμελλε να εγκαινιάσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του Περιστέρας, αλλά οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου δεν το επέτρεψαν.

Στα εγκαίνια, που έγιναν το προηγούμενο Σάββατο, παρευρέθησαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δημοφιλής τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. διεμαρτυρήθη διότι δεν ανεγνώσθη μήνυμα του προέδρου του, εις το οποίο ανεφέρετο ότι το έργο είναι δικό του. Επιστροφή στο Ναυάγιο. Πρόκειται για ένα μεγάλου μεγέθους, για τα δεδομένα της εποχής, πλοίο που μετέφερε 4.000 αμφορείς κρασιού. Φαίνεται ότι έπεσε σε κακοκαιρία, γύρω στο 425 π.Χ., και εβυθίσθη πλησίον της δυτικής ακτής της Περιστέρας. Η ανακάλυψίς του δεν είναι πρόσφατος. Χρονολογείται από το 1985 και το ανεκάλυψε ένας Αλοννησιώτης ψαράς, ο Δημήτρης Μαυρίκης. Η ιδέα τού να είναι επισκέψιμο, επίσης δεν είναι πρόσφατος. Έγινε πραγματικότης χάρις, κυρίως, στις σύντονες προσπάθειες του περιφερειάρχου Θεσσαλίας, ο οποίος το ενέταξε στο πρόγραμμα «Bluemed» και το χρηματοδοτεί μέσω του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας.

Το ενδιαφέρον συνίσταται στο ότι το Ναυάγιο ευρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, σε βάθος μόλις 25 μέτρων.

Το Ναυάγιο των σαρκοφάγων

Το πρώτο Υποβρύχιο Πάρκο της χώρας μας ανεκοινώθη προ περίπου δύο δεκαετιών, στην θαλάσσια περιοχή της Πύλου. Φευ! Όπως συμβαίνει με αρκετές ευγενείς πρωτοβουλίες στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, το φιλόδοξο σχέδιο παρέμεινε στα χαρτιά.

Την πληροφορία την έλαβα από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο όταν είχε έλθει για επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.

Εργαζόμουν, τότε, για λογαριασμό του εβδομαδιαίου ενθέτου της γαλλικής εφημερίδος «Le Figaro», του «Figaro Magazine». Είχα ρωτήσει, θυμάμαι, τον υπουργό εάν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον δημοσιογραφικό θέμα στον τομέα της αρμοδιότητός του και μου είχε αναφέρει την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα Υποβρύχιο Αρχαιολογικό Μουσείο στην περιοχή της Πύλου. Μου συνέστησε, δε, να έλθω σε επαφή με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, για να λάβω την κατάλληλη άδεια επισκέψεως και φωτογραφίσεως του χώρου. Όπερ και εγένετο.

Λίγο καιρό αργότερα, επιβιβάσθηκα στο αεροπλάνο για την Αθήνα μαζί με τον Γάλλο φωτογράφο Ερίκ Μπρισώ και οδικώς φθάσαμε στην Μεθώνη. Οποία ήτο η έκπληξίς μας όταν την επομένη, συνοδευόμενοι από την τοπική έφορο Αρχαιοτήτων οδηγηθήκαμε με ένα πλοιάριο στο βόρειο άκρο της νήσου Σαπιέντζα. Αφού ενεδυθήκαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό καταδυθήκαμε στο περίφημο «Ναυάγιο των σαρκοφάγων», το οποίο ευρίσκεται σε βάθος περίπου 15 μέτρων. Πρόκειται για ένα ρωμαϊκό ναυάγιο του 3ου π.Χ. αιώνος, ενός πλοίου που μετέφερε σαρκοφάγους με τα καλύμματά τους. Όλες ήταν σε αρίστη κατάσταση, εκτός από μία, η οποία έσπασε κατά την βύθιση του πλοίου.

Για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, το εν λόγω Υποβρύχιο Πάρκο δεν λειτούργησε ποτέ, προς μεγάλη απογοήτευση αρκετών αναγνωστών του γαλλικού εντύπου, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να το επισκεφθούν μετά την ανάγνωση του άρθρου μου.