Του Θεόδωρου Καράογλου

Σε κρίσιμους καιρούς και εποχές γενικευμένης αβεβαιότητας, όπως αυτές που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, κάθε Κράτος που σέβεται την αποστολή του οφείλει να παρεμβαίνει άμεσα και δυναμικά, αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες απαντούν στις αγωνίες της κοινής γνώμης και βοηθούν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θα διαρκέσουν περισσότερο από την κρίση.

Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης “Αντώνης Τρίτσης”, που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και συνυπέγραψαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης,υπηρετεί την παραπάνω αρχή.

Πρόκειται για μια πολυδιάστατη θεσμική τομή η οποία ξημερώνει νέα εποχή στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.Από τη μια πλευρά τους καθιερώνει ως πυλώνες κοινωνικής συνοχής. Από την άλλη διασφαλίζει τον έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2023 εγγυάται ότι κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής, με νέες υποδομές και νέα έργα που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πλέον, με την αντικατάσταση του “Φιλόδημου”, Δήμοι και Περιφέρειες έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο”εργαλείο” που τους βοηθά να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες που καταγράφονται λόγω της έξαρσης του ιού.

Αυτό ήταν άλλωστε το όραμα του χαρισματικού Αντώνη Τρίτση. Του ρηξικέλευθου πολιτικού που”φώτισε” με την ιδεο φόρα παρουσία του την πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή της χώρας, “χτίζοντας γέφυρες” και υπηρετώντας πάνω από όλα τον άνθρωπο.

Όπως ο πρώην Υπουργός και Δήμαρχος Αθηναίωνυπήρξε πρωτοπόρος, έτσι και το ομώνυμο πρόγραμματου Υπουργείου Εσωτερικών διακρίνεται για τιςσύγχρονες αντιλήψεις που φέρει

Οι καίριες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει σε ζητήματαπολιτικής προστασίας, δράσεις αλληλεγγύης προςευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρωτοβουλίες ψηφιακήςσύγκλισης, περιβαλλοντικές πολιτικές, θέματα παιδείαςκαι τουρισμού, ευθυγραμμίζουν κράτος-αυτοδιοίκησηκαι κοινωνία των πολιτών. Καλύπτουν τις αυξημένεςανάγκες του σήμερα και ωριμάζουν τις συνθήκες ώστεεντός 3,5 χρόνων οι πόλεις μας να γίνουν “έξυπνες”,παρέχοντας ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες.

Κομβικής σημασίας για τις Τοπικές Αυτοδιοικήσειςείναι, επίσης, το γεγονός ότι στο συγκεκριμένοπρόγραμμα εντάσσονται και τα υπόλοιπα έργα πουείχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλάδεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ, ενώ ταυπόλοιπα θα ενταχθούν στο παρόν πρόγραμμα πουχρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών καιΔανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεδυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης, τηρώνταςμε αυτόν τον τρόπο την πάγια δέσμευση του κ.Θεοδωρικάκου ότι κανένα έργο δεν πρόκειται να χαθεί.

Εξίσου σημαντικό είναι πως το πρόγραμμα δίνει τηδυνατότητα ακόμη και σε Δήμους που δεν διαθέτουντεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν σειρά έργων,αξιοποιώντας πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναναδιάθετοι.

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο, που οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αποκτούν στην πράξη αυξημένες αρμοδιότητες. Απελευθερώνονται και αυτονομούνται,έχοντας τους απαραίτητους πόρους ώστε να χτίσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες τους.Παύουν να είναι εξαρτώνται από την κεντρική εξουσία και μετατρέπονται σε ισχυρούς “πύργους” άσκησης δημιουργικής πολιτικής, με όραμα και σχέδιο, που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη.

Τα επόμενα 3,5 χρόνια θα πραγματοποιηθούνσημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα. Έργα που θααλλάξουν τη ζωή των συμπατριωτών μας, κάνοντάςτην αισθητά πολύ καλύτερη. Η ευκαιρία δεν πρέπει ναπάει χαμένη.

Όλοι μαζί είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε την πατρίδαμας μπροστά.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, γιατί η ανάκαμψη τηςΕλλάδας είναι υπόθεση όλων μας!

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ