Αυτοκίνητο

Volkswagen: Νέο «πράσινο» καύσιμο με μηδενικά CO2 για τις Θαλάσσιες μεταφορές

To Volkswagen Group χρησιμοποιεί ένα νέο «πράσινο» καύσιμο για τις θαλάσσιες μεταφορές, το οποίο παράγει μηδενικούς ρύπους CO2

First overseas car freighter with low-emission LNG propulsion in

Με το Volkswagen Group, μόνο το 2020, να έχει διακινήσει περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα προς τους κατόχους τους, μέσω θαλάσσιων οδών, το ζήτημα το εκπομπών ρύπων είναι εξίσου σημαντικό και σε αυτόν τον τομέα.

Η Volkswagen Group Logistics, υπεύθυνη για τις μεταφορές οχημάτων του Group, ναυλώνει πλέον και πλοία που χρησιμοποιούν βιοκαύσιμο προερχόμενο από υπολείμματα της βιομηχανίας τροφίμων, το οποίο παράγει μηδενικούς ρύπους CO2.

Τα κινούμενα με βιοκαύσιμο πλοία προστέθηκαν στο στόλο που χρησιμοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με στόχο τη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 ανά όχημα κατά 30%, μέχρι το 2025.

Το Volkswagen Group, προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές ρύπων CO2, δεν εστιάζει μόνο στη δημιουργία σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή τη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή στα εργοστάσια των εταιριών του.

Δίνει ιδιαίτερη προσοχή και στη μεταφορά του τεράστιου αριθμού οχημάτων που παράγει σε ετήσια βάση – μόνο το 2020 ήταν περισσότερα από 9,3 εκατομμύρια – προς τους πελάτες σε όλο τον κόσμο.


Βιοκαύσιμο MR1-100 από μεταχειρισμένα φυτικά έλαια

Με στόχο να λειτουργήσει τον στόλο πλοίων που χρησιμοποιεί για τη μεταφορά τους με πιο φιλικό στο παγκόσμιο κλίμα τρόπο, το Volkswagen Group βασίζεται και σε καύσιμα προερχόμενα από μεταχειρισμένα φυτικά έλαια από τις βιομηχανίες τροφοδοσίας και τροφίμων.

Τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια και άλλα υπολείμματα λαχανικών, άχρηστα απόβλητα πριν από μερικά χρόνια, πλέον μπορούν, μετά από επεξεργασία, να κινήσουν πλοία.

Το όνομα του θαυμαστού νέου καυσίμου είναι MR1-100, προερχόμενο κυρίως από μαγειρικά λάδια και λίπη.

Αντίστοιχα με τη βενζίνη E10 για αυτοκίνητα, ο αριθμός αντιστοιχεί στην αναλογία στα συστατικά του βιοκαυσίμου που προέρχεται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Συνεπώς, το MR1-100 αποτελείται από 100% οργανικά απόβλητα.

To Volkswagen Golf GTI και οι «hot» και «πράσινες» εκδόσεις


«Είμαστε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που χρησιμοποιεί αυτό το καύσιμο σε μεγάλη κλίμακα. Επιτυγχάνουμε 85% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, η συμβολή στην προστασία του κλίματος είναι τεράστια », λέει ο Thomas Zernechel, επικεφαλής της Volkswagen Group Logistics.

Η αλλαγή σε πιο φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία επιβάλλεται επίσης από τη νέα νομοθεσία.

Από το τρέχον έτος, οι ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεούνται να μετασκευάσουν τους στόλους των πλοίων τους, έτσι ώστε οι κινητήρες να συμμορφώνονται με όριο θείου 0,5%, αντί του 3,5% που ίσχυε.

Στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές, το όριο αυτό μειώνεται περαιτέρω, στο 0,1%. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τα πλοία που λειτουργούν με MR1-100, καθώς το νέο βιοκαύσιμο δεν εκπέμπει οξείδια του θείου.


Δύο πλοία 180 μέτρων με κινητήρα 19.334 PS

Η Volkswagen Group Logistics χρησιμοποιεί δύο ναυλωμένα πλοία για αποστολές αυτοκινήτων σε παράκτιες θαλάσσιες οδούς.

Τα μήκους 180 μέτρων πλοία, της ναυτιλιακής εταιρείας F. Laeisz με έδρα στο Αμβούργο, τροφοδοτούνται από έναν κινητήρα θαλάσσης MAN με ισχύ 19.334 PS. Ο όγκος της δεξαμενής καυσίμου είναι 3.500 κυβικά μέτρα.

Το καύσιμο παράγεται από την ολλανδική εταιρεία GoodFuels στο Ρότερνταμ. Το νέο βιοκαύσιμο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018, στο δεξαμενόπλοιο «Nord Highlander».

Οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο βιοκαύσιμο για να αντικαταστήσουν το πλούσιο σε θείο βαρύ μαζούτ, με αναλογία ένα προς ένα. Το σημαντικότερο, δεν απαιτούνται τροποποιήσεις στους κινητήρες.

Η επένδυση Volkswagen καθιστά την Αστυπάλαια νησί-πρότυπο με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα


Τα πλοία μεταφέρουν έως 3.500 οχήματα το καθένα, σε κυκλική διαδρομή από το Έμντεν της Γερμανίας προς το Δουβλίνο, από εκεί προς το Σανταντέρ στην Ισπανία και το Σετούμπαλ στην Πορτογαλία, πριν επιστρέψουν στο Έμντεν.

Κάθε χρόνο, μεταφέρουν περίπου 250.000 νέα οχήματα από τις μάρκες Audi, Skoda, Volkswagen Passenger Cars και Volkswagen Commercial Vehicles.

Η λειτουργία των πλοίων με βιοκαύσιμο, εξοικονομεί συνολικά περίπου 52.000 τόνους CO2 ετησίως αποκλειστικά στη διαδρομή αυτή.

Αντιπροσωπεύοντας το 90% των διεθνών μεταφορών, η ναυτιλία είναι η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου. Για το Volkswagen Group, αυτό μεταφράζεται σε αρκετές εκατοντάδες προγραμματισμένες υπηρεσίες και έντεκα συνολικά ναυλωμένα πλοία που κινούνται καθημερινά στους ωκεανούς του κόσμου.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα μετακινούνται προς τους κατόχους τους, με αυτόν τον τρόπο.


Μείωση CO2 κατά 30% ανά όχημα μέχρι το 2025

Η Volkswagen θέλει να είναι πρωτοπόρος στην φιλική προς το κλίμα κινητικότητα με τα οχήματά της όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και στην ανοικτή θάλασσα.

Μέχρι το 2025, το Group στοχεύει στη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 κατά 30 % ανά όχημα, σύμφωνα με τη στρατηγική «goTOzero» με στόχο την πλήρη ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Παράλληλα με το νέο βιοκαύσιμο, τον Ιούνιο του 2020, η Volkswagen Group Logistics άρχισε να χρησιμοποιεί πλοία που τροφοδοτούνται από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για τη μεταφορά οχημάτων από την Ευρώπη στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική.

Εξοπλισμένα με κινητήρες DualFuel της MAN Energy Solutions, τα πλοία αυτά μπορούν επίσης στο μέλλον να χρησιμοποιούν LNG που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, καθιστώντας τα ακόμη πιο φιλικά για το κλίμα. Τ

ην ίδια στιγμή, το Volkswagen Group έχει ήδη μεταβεί σε χρήση εντελώς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για σιδηροδρομικές μεταφορές στη Γερμανία, σε συνεργασία με τη DB Cargo.

Δείτε επίσης