Αυτοκίνητο

Η συγχώνευση Peugeot S.A. και Fiat Chrysler Automobiles, η Stellantis και η αναβίωση της Lancia

Αναμφισβήτητα, η συγχώνευση Peugeot S.A. και Fiat Chrysler Automobiles N.V. που δημιουργεί την Stellantis N.V. είναι το μεγάλο... ποδαρικό του 2021

Stellantis-fca-and-psa-merger-deal

Είναι, πλέον, και επίσημο γεγονός η μεγάλη συγχώνευση μεταξύ της Peugeot S.A. και της Fiat Chrysler Automobiles N.V. που δημιουργεί την Stellantis N.V.

Σχηματισμένη από το συνδυασμό δύο ομίλων με ισχυρή ιστορία και οικονομικά αποτελέσματα (το αποτέλεσμα της συγχώνευσης ξεπερνάει τα 38 δισ. ευρώ), η Stellantis είναι μια πραγματικά παγκόσμια εταιρία.

Μετράει, πλέον, 400.000 εργαζόμενους, οι οποίοι σχεδιάζουν, εξελίσσουν, κατασκευάζουν και διανέμουν οχήματα και λύσεις αυτοκίνησης σε όλο τον κόσμο.

Μιλάμε, πλέον, για τον τέταρτο μεγαλύτερο κατασκευαστής αυτοκινήτων του κόσμου βάσει όγκου και της τρίτης μεγαλύτερης εταιρίας βάσει κύκλου εργασιών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Stellantis είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής πίσω από τη Volkswagen.

Με έδρα την Ολλανδία, του 11μελους Διοικητικού Συμβουλιου ηγείται ο Πρόεδρος John Elkann. Ο Carlos Tavares από τη θέση του Chief Executive Officer ηγείται μιας από τις πιο έμπειρες και επιτυχημένες διοικητικές ομάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με κληρονομία που εκτείνεται σε βάθος 125 ετών, η Stellantis έχει πλέον κάτω από τη στέγη της 14 εταιρίες: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall.


Η Stellantis διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία σε τρεις περιοχές – την Ευρώπη, τη Β. Αμερική και τη Λατινική Αμερική- ενώ διαθέτει δυναμική για εξέλιξη σε σημαντικές αγορές, όπως της Κίνας, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ωκεανίας και την Ινδίας.

Με βιομηχανική παρουσία σε 30 χώρες, έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει με αποδοτικό τρόπο τις προσδοκίες των καταναλωτών και να προσφέρει οχήματα και υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας σε περισσότερες από 130 χώρες.

Η Stellantis στοχεύει να αυξήσει τις συνέργειες και τις οικονομίες κλίμακας, επενδύοντας σε πρωτοποριακές λύσεις, με το στόχο των ετήσιων συνεργιών να είναι τα 5 δισ. ευρώ σε σταθερή βάση.

Αυτές οι συνέργειες θα επιτευχθούν με την εφαρμογή έξυπνων στρατηγικών προμηθειών και επενδύσεων, βελτιστοποίηση των κινητήρων και πλαισίων, διαδικασίες αιχμής στην έρευνα και εξέλιξη, αλλά και την εστίαση στην αποδοτικότητα των μεθόδων παραγωγής. Οι συνέργειες δεν βασίζονται σε κλείσιμο εργοστασίων ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης.

Οι Εννέα Επιτροπές Διοίκησης, θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας.


Έμφαση στον εξηλεκτρισμό

Έμφαση θα δώσει η νέα εταιρία στην ηλεκτροκίνηση, τη συνδεσιμότητα, την αυτόνομη οδήγηση και το car sharing.

Ενώ το κομμάτι της ηλεκτροκίνησης αναπτύσσεται, η Stellantis είναι ήδη σωστά τοποθετημένη προσφέροντας σήμερα 29 εξηλεκτρισμένα μοντέλα, ενώ στοχεύει να παρουσιάσει επιπλέον 10 μέχρι το τέλος του έτους.

Ο στόχος είναι να πετύχει έναν μακροπρόθεσμο στόχο κλιματικής ουδετερότητας σε όλα τα προϊόντα, τις μονάδες παραγωγής και τις λοιπές εγκαταστάσεις της.

Ο John Elkann δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι σύμπτωση ότι η Stellantis γεννιέται ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος μας έχει ανάγκη ένα νέο είδος αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο θα προσφέρει καθαρές και έξυπνες λύσεις που θα δίνουν την ελευθερία κίνησης σε όλους.

Το μέγεθος και η παρουσία μας σε παγκόσμιο επίπεδο μας δίνει τα εφόδια για να επενδύσουμε σε καινοτόμες τεχνολογίες και κορυφαίες επιλογές για τους πελάτες μας.

Είναι όμως η γεωγραφική και πολιτισμική ποικιλία της Stellantis, που από την πρώτη ημέρα θα αποτελεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα μας.

Είναι οι άνθρωποι μας που με την ενέργεια, τις γνώσεις και την συνεχή εστίαση τους, κάνουν τη Stellantis αυτό που είναι σήμερα.

Και είναι αυτοί που με την καθημερινή τους συνεισφορά θα χτίσουν μια ακόμα μεγαλύτερη Εταιρεία για αυτή τη νέα εποχή της αυτοκίνησης.»

Σχολιάζοντας την πρώτη ημέρα της Stellantis, ο Carlos Tavares δήλωσε, «Αυτή είναι μια μεγάλη ημέρα. Έναν χρόνο αφού ανακοινώσαμε την πρόθεση μας, η Stellantis γεννήθηκε, παρά τις κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις ομάδες που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι συνέχισαν τις δραστηριότητες μας αυτή την εξαιρετική χρονιά.

Αυτό δείχνει την ευελιξία, τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα της Εταιρείας μας.

Παράλληλα αυτό δείχνει και την αποφασιστικότητα μας να έχουμε ηγετική θέση στην αυτοκινητοβιομηχανία, μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον.

Η Stellantis είναι εστιασμένη «στο κυνήγι της τελειότητας» και την προστασία των εργαζομένων της.»


Οι δύο πρώτες ειδήσεις για Lancia και Peugeot

Οι δύο πρώτες ειδήσεις που έχουν βγει από τη δημιουργία της Stelantis, αφορούν στη Lancia η οποία θα ενισχυθεί και θα αποτελεί μία από τις premium εταιρίες μαζί με την Alfa Romeo και DS.

Ακόμα, όμως, δεν έχουν γίνει περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα η Lancia διαθέτει μόνο την Ypsilon στη γκάμα της (η οποία θα δεχθεί σύντομα και ένα... ακόμα facelift), και οι πωλήσεις γίνονται μόνο στην Ιταλία.


Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί, ότι οι πωλήσεις της Ypsilon στην Ιταλία ξεπερνάνε τις συνολικές πωλήσεις της Alfa Romeo (43.106 Ypsilon το 2020 έναντι 32.527 Alfa Romeo)!

Η δεύτερη είδηση αφορά στο γεγονός ότι η Peugeot το πιθανότερο είναι να μην επιστρέψει στις αγορές των ΗΠΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τις πωλήσεις των άλλων εταιριών της Stelantis που δραστηριοποιούνται ήδη εκεί.


Να σημειώσουμε, ότι η νέα εταιρεία έχει εισαχθεί από τις 18 Ιανουαρίου στο Euronext (Παρίσι) και το Borsa Italiana (Μιλάνο) και από τις 19 Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Τα αποτελέσματα του 2020 θα ανακοινωθούν στις 3 Μαρτίου, 2021.

Δείτε επίσης