Αυτοκίνητο

Ο Marc Lichte και το εντυπωσιακό Audi e-tron GT

O επικεφαλής της Audi Design Marc Lichte, μιλάει για «το πιο όμορφο αυτοκίνητο» που έχει σχεδιάσει ποτέ, το αμιγώς ηλεκτρικό e-tron GT

Marc Lichte, Leitung Design, AUDI AG,mit dem etron GT

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Marc Lichte, τον επικεφαλής της Audi Design, λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου e-tron GT που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Φεβρουαρίου.

«Η αισθητική του προκύπτει από τον βαθμό ενεργειακής απόδοσης» λέει ο Lichte για το Audi e-tron GT, το οποίο θα αποτελέσει τη «βάση» για τον σχεδιασμό μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων της γερμανικής φίρμας.

«Το πιο όμορφο αυτοκίνητο που έχω σχεδιάσει ποτέ». Ο Marc Lichte δεν έκρυβε τα λόγια του το φθινόπωρο του 2018, όταν η εταιρία παρουσίασε το Audi e-tron GT ως concept, στο Λος Άντζελες.

Δύο χρόνια αργότερα, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Gran Turismo από την Audi, είναι έτοιμο για την πρεμιέρα του ως μοντέλο παραγωγής.

Η Audi, μάλιστα, είχε επιλέξει την Ελλάδα για την παγκόσμια παρουσίαση του Audi RS e-tron GT.

Η πρώτη οδηγική εμπειρία των δημοσιογράφων του Ειδικού Τύπου με το ηλεκτρικό Grand Turismo έγινε στη Ρόδο (σ.σ. τα 5 αυτοκίνητα στο Νησί των Ιπποτών ήταν καμουφλαρισμένα όπως και στις φωτογραφίες), είχε ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου του 2020 και κράτησε για περίπου δύο εβδομάδες.

Mild Hybrid το Audi SQ5 Sportback TDI με τους 341 ίππους


Η Audi ξεκίνησε ήδη την παραγωγή του e-tron GT στο Böllinger Höfe του Neckarsulm, ενώ λίγα είναι τα επίσημα στοιχεία για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Η ισχύς του φτάνει τους 598 ίππους, ενώ θα αγγίζει του 646 σε λειτουργία overboost, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Εντυπωσιακή είναι η τιμή της μέγιστης ροπής που αγγίζει τα 830 Nm, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h, με το 0-100 km/h να πραγματοποιείται σε λιγότερο από 3,5 δευτερόλεπτα.

Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα οφείλονται και στη γενναιόδωρη μπαταρία των 93,4 kWh (83,7 kWh καθαρή) που φιλοξενείται στο πάτωμα του σπορ αυτοκινήτου.


Η συνέντευξη με τον Marc Lichte

Λίγες μόνο μέρες πριν από την πλήρη αποκαλυψη του ηλεκτρικού Grand Turismo, η στιγμή είναι ιδανική για να μιλήσει ο Marc Lichte για το Audi e-tron GT.

Marc Lichte, Επικεφαλής Audi Design

Κύριε Lichte, η αναμονή θα τελειώσει σύντομα, στις 9 Φεβρουαρίου. Η παρουσίαση ενός τέτοιου μοντέλου, εξακολουθεί να είναι συναρπαστική ακόμα και μετά από επτά χρόνια ως επικεφαλής του σχεδιασμού της μάρκας;

Lichte: Η παγκόσμια πρεμιέρα είναι πάντα μια μαγική στιγμή. Αυτό ισχύει για ολόκληρη την ομάδα της Audi Design καθώς και για μένα προσωπικά. Η παρουσίαση ενός νέου αυτοκινήτου είναι το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας ανάπτυξης που συνήθως διαρκεί τέσσερα χρόνια. Είναι ένας μακρύς δρόμος που απαιτεί πολλή δουλειά, πολλές συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις κατά καιρούς. Ωστόσο, στο τέλος, είμαστε όλοι περήφανοι που παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα των κοινών μας προσπαθειών.

Υπερηφάνεια είναι η λέξη-κλειδί εδώ. Με την εκτίμησή σας για το show car, βάλατε πραγματικά τον πήχη πολύ ψηλά για το e-tron GT. Τι το κάνει να ξεχωρίζει;

Lichte: Ο καλός σχεδιασμός επιτυγχάνεται όταν ένα προϊόν είναι αισθητικό και ταυτόχρονα λειτουργικό και όταν γίνεται μέρος μιας απρόσκοπτης συνολικής εμπειρίας. Το θεμέλιο της αισθητικής βρίσκεται στις αναλογίες: κοντοί πρόβολοι και μακρύ μεταξόνιο, σε συνδυασμό με μια κομψή καμπίνα σε ένα δυναμικό αμάξωμα. Το e-tron GT διαθέτει όλα τα παραπάνω.


Θα ήταν αλαζονικό να αναφέρουμε αυτό το αυτοκίνητο ως το νέο icon σχεδιασμού της Audi;

Lichte: Με κάθε ειλικρίνεια, ναι, θα ήταν. Σε τελική ανάλυση, ένα σχεδιαστικό icon δεν δημιουργείται στον πίνακα σχεδίασης. Ένα αυτοκίνητο πρέπει να αποκτήσει αυτήν τη φήμη στο δρόμο - σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα στο οποίο το μοντέλο καλείται να ανταγωνιστεί ή μάλλον να πρωταγωνιστεί. Τα icons του design έχουν κάτι που είναι ξεκάθαρα σαφές. Για παράδειγμα, χρειάζονται μόνο τρεις γραμμές για να χαρακτηρίσουν ένα Volkswagen Beetle ή μία Porsche 911. Υποστηρίζουν μια σαφή σχεδιαστική στάση.

Και ποια στάση θέλει να μεταδώσει η Audi με το e-tron GT;

Lichte: Αυτό είναι σίγουρα το «Vorsprung durch Technik» - ή να αναφέρω τη νέα στρατηγική της μάρκας: «Living Progress». Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, ορισμένα μοντέλα διαμόρφωσαν αυτόν τον ισχυρισμό με έναν ειδικό τρόπο. Το A2 αντιπροσώπευε την ανελέητη αποδοτικότητα, το TT σημαίνει φορμαλιστικό σχεδιασμό και το R8 ταυτίζεται με την ασυμβίβαστη απόδοση. Επομένως, το ερώτημα σχετικά με το e-tron GT δεν είναι αν είναι ένα icon σχεδιασμού αλλά πώς ακριβώς εκφράζει τη στάση μας. Με άλλα λόγια, το ερώτημα είναι πώς ερμηνεύει ξανά το Vorsprung durch Technik.


Ποια τάση προετοιμάζετε τώρα;

Lichte: Το e-tron GT είναι ένα Gran Turismo. Αυτός ο όρος αρχικά αντιστοιχούσε σε σπορ αυτοκίνητα που ήταν κατάλληλα για αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Τα μοντέλα GT διαφέρουν επομένως από τα γνήσια σπορ αυτοκίνητα, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και μεγαλύτερο εσωτερικό. Ως ένα πλήρως ηλεκτρικό Gran Turismo, το e-tron GT ερμηνεύει αυτήν την πράξη εξισορρόπησης όχι μειώνοντας την απόδοση αλλά προσθέτοντας μια ιδιαίτερη δημιουργική παράμετρο, την αποδοτικότητα ή – καλύτερα – τον βαθμό ενεργειακής απόδοσης.

Ο βαθμός ενεργειακής απόδοσης ως βασική ιδέα για το σχεδιασμό. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Lichte: Η χαμηλότερη αντίσταση του αέρα μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αυτονομία. Έχουμε μετατρέψει αυτόν τον βασικό νόμο της κινητικής στην αρχή σχεδιασμού του e-tron GT. Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία, η αισθητική προκύπτει από τον βαθμό ενεργειακής απόδοσης. Η νέα σχεδιαστική γλώσσα δημιουργεί μια καλύτερη ροή αέρα και έτσι δημιουργεί εκλεπτυσμένη αεροδυναμική. Ο σχεδιασμός του e-tron GT αποτελεί έτσι τη βάση για το σχεδιασμό μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων.


Αυτό είναι όλο για το εξωτερικό. Αλλά πώς μπορείτε να εκφράσετε την ενεργειακή αποδοτικότητα στο σχεδιασμό του εσωτερικού;

Lichte: Η ηλεκτρική κινητικότητα αυξάνει τη φωτεινότητα και τη λειτουργικότητα του εσωτερικού - με τόσο χώρο όσο και στην αμέσως επόμενη υψηλότερη κατηγορία. Συμπαγές στο εξωτερικό, πολύ ευρύχωρο στο εσωτερικό. Δώσαμε λοιπόν στο e-tron GT μια γλυπτική αρχιτεκτονική που δίνει έμφαση όχι μόνο στην τυπική σπορ εμφάνιση ενός GT, με τη σαφή εστίαση στον οδηγό, αλλά και την αειφορία. Το show car από το 2018 χρησίμευσε ως πρωτότυπο για το μοντέλο παραγωγής. Διαθέτει τη δική του σειρά εξοπλισμού που δεν χρησιμοποιεί καθόλου δέρμα αλλά αντίθετα, θέλει να βασιστεί σε ανακυκλωμένα υλικά.

Ένα σπορ Gran Turismo που βασίζεται στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την αειφορία. Αυτή είναι η νέα τάση που αναφέρατε νωρίτερα;

Lichte: Με λίγα λόγια, ναι. Η αειφορία ξεκινά με την αρχική ιδέα και εκφράζεται μέσω του σχεδιασμού. Το e-tron GT προωθεί έτσι μια ιδέα που θα χαρακτηρίσει την πολυτέλεια σε μεγάλο βαθμό, στην κατανόηση και έκφρασή της στη νέα εποχή της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Αγριεμένο το Audi TTS competition plus

Δείτε επίσης