Αυτοκίνητο

Ψηφιακή τέχνη από Cao Fei στο εσωτερικό μιας BMW

κατάλογος

Πολλοί παγκοσμίως διάσημοι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν στο διάβα των χρόνων με την BMW· ο Andy Warhol, ο Roy Lichtenstein και ο Jeff Koons – μεταξύ πολλών άλλων – κόσμησαν το εξωτερικό μιας BMW με καλλιτεχνική παρέμβαση χαρακτηριστική του ύφους του καθενός. Τώρα, η πολυμεσική καλλιτέχνης Cao Fei, είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που έφερε έργο του στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Στο πλέον πρόσφατο ετήσιο Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, το εντυπωσιακό ψηφιακό έργο τέχνης «Quantum Garden» παρουσιάστηκε στην πολυτελή καμπίνα της νέας ηλεκτροκίνητης BMW iX M60. «Το έργο μου "Quantum Garden" δίνει στον οδηγό της BMW την ευκαιρία να βιώσει τα συνεχώς μεταβαλλόμενα ψηφιακά τοπία ενός πολυεπίπεδου σύμπαντος σε έναν κόσμο οθόνης όπου διασταυρώνονται ψηφιακά πίξελ και αφηρημένη ποίηση» λέει η Cao Fei ( https://www.instagram.com/p/CYXtkDPPnIr/ ).

Η με έδρα το Πεκίνο καλλιτέχνης περιγράφει την εγκατάσταση ως «μια ποιητική συλλογή συμπάντων, αναρίθμητων ατόμων, νεφελωμάτων και χιλιάδων ταχύτατα κινούμενων ακτίνων φωτός από τα βάθη του σύμπαντος και αυτών των σειρών γαλαξιών που σέρνονται, γινόμενοι μεγαλύτεροι και μικρότεροι, διασταυρώνονται και επεκτείνονται, συνδυάζονται και χωρίζουν, αντιλαμβάνονται και ακούν ο ένας τον άλλον, γύρω από μια μυριάδα κέντρων που διαρκώς περιστρέφονται. Σε ένα πολυδιάστατο σύμπαν, η τροχιά δεν είναι γραμμική, το ταξίδι δεν έχει τέλος, μόνον η ελευθερία να περνάς από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο, να περιπλανιέσαι, να εξερευνάς, να εξελίσσεσαι ( https://www.youtube.com/watch?v=ZVm-Q7mnliA&t=1s )».

Το 2017, η Cao Fei είχε συνεργαστεί με τον Όμιλο BMW στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σειράς Art Car Series της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η συμβολή της – μια αύρα σωματιδίων φωτός γύρω από την BMW M6 GT3, την οποία η θεατές μπορούσαν να βιώσουν μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό τους – ήταν το 18o art car στη σειρά, η οποία εγκαινιάστηκε το 1975 με ένα πολύχρωμα βαμμένο από τον Alexander Calder αγωνιστικό BMW 3.0 CSL.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης