Αυτοκίνητο

Τη μεταφορά επιβατών με Ioniq 5 Robotaxi θα ξεκινήσουν η Hyundai και η Motional

Το πλήρως ηλεκτρικό Robotaxi με βάση το Ioniq 5 είναι ένα αυτόνομο όχημα επιπέδου 4 (σύμφωνα με την τυποποίηση SAE) που μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια χωρίς οδηγό

Τη μεταφορά επιβατών με Ioniq 5 Robotaxi θα ξεκινήσουν η Hyundai και η Motional
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Με τη Motional συνεργάστηκε η Hyundai, για την ανάπτυξη ενός ρομποτικού μοντέλου ταξί, βασισμένου στο Ioniq 5, εξοπλίζοντάς το με προηγμένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, ξεκινώντας τη μεταφορά επιβατών με Robotaxi το 2023, από το Λας Βέγκας.

Μια παγκόσμια επικοινωνιακή εκστρατεία-μανιφέστο, ξεκίνησε η Hyundai Motor Company, με τίτλο «Η Καινοτομία Αρχίζει από Πολύ Ανθρώπινα Πράγματα» για να μοιραστεί το όραμά της για την έναρξη κυκλοφορίας Robotaxi με αυτόνομη οδήγηση.

Η Motional (https://motional.com/), παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, θα συνεργαστεί με τις υπηρεσίες μίσθωσης διαδρομής (ride-hailing) για την κυκλοφορία των αυτόνομων οχημάτων επιπέδου 4 σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ από το 2023.

Το πλήρως ηλεκτρικό Robotaxi με βάση το Ioniq 5 (στο εξής θα αναφέρεται ως Ioniq 5 Robotaxi), το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 2021 IAA Mobility έχοντας μεγάλη απήχηση στο κοινό, είναι ένα αυτόνομο όχημα επιπέδου 4 (σύμφωνα με την τυποποίηση SAE) που μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια χωρίς οδηγό.

Για τη δημιουργία του Robotaxi, η Hyundai συνεργάστηκε με την Motional, με σκοπό να εξοπλίσει το πολυβραβευμένο Ioniq 5 με υλικά και λογισμικό κατάλληλα να παρέχουν ασφαλή λειτουργία χωρίς οδηγό.

Το όραμα της Hyundai για την τεχνολογία και την εμπειρία των πελατών αναδεικνύεται από τον ισχυρισμό ότι το Ioniq 5 Robotaxi είναι «μια λύση κινητικότητας με ανθρωποκεντρικές ιδιότητες – όχι μόνο χωρίς οδηγό».

Σύμφωνα με το όραμα της μάρκας για «Πρόοδο για τον Άνθρωπο» (Progress for Humanity), στόχος της εταιρείας για το Robotaxi είναι να γίνει πλήρως αυτόνομο διατηρώντας παράλληλα ανθρωποκεντρικές πινελιές. Αυτό απεικονίζεται μέσα από δύο βίντεο της νέας παγκόσμιας καμπάνιας που ξεκίνησε πρόσφατα.

Τα δύο βίντεο της καμπάνιας υπογραμμίζουν τις ανθρωποκεντρικές ιδιότητες του Robotaxi, αναδεικνύοντας το πώς υιοθετεί συμπεριφορές ασφαλούς οδήγησης και φροντίζει τους επιβάτες. Το πρώτο επεισόδιο δίνει έμφαση στις λειτουργίες του Ioniq 5 Robotaxi που μοιάζουν με αυτές ενός προσεκτικού οδηγού και το δεύτερο επεισόδιο επικεντρώνεται στο Robotaxi που φροντίζει τους επιβάτες από εφήβους έως ανάπηρους και ηλικιωμένους

Η Hyundai και η Motional σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη μεταφορά επιβατών με Ioniq 5 Robotaxi το 2023, ξεκινώντας από το Λας Βέγκας, επεκτεινόμενοι στη συνέχεια σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Δείτε επίσης