Αυτοκίνητο

Η γοητεία του διαφορετικού

Με ανανεωμένη εμφάνιση, νέες τεχνολογίες και μία πληρέστατη γκάμα κινητήρων που περιλαμβάνει μέχρι και 3 plug-in, το νέο DS 7 ήρθε Ελλάδα

Η γοητεία του διαφορετικού
Αρθρογράφος: Δημήτρης Θεοχάρης
Από Δημήτρης Θεοχάρης

Από το 2017 που παρουσιάστηκε, το DS 7 αποτύπωσε με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο το «Different Spirit» και το «Distinctive Series» που υπάρχει στην ιδιοσυγκρασία της γαλλικής premium εταιρίας του Ομίλου PSA. Το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την ιδιαίτερη κομψότητα, τις ξεχωριστές λεπτομέρειες που εκφράζουν το γαλλικό πνεύμα του «avant garde», την υψηλού επιπέδου άνεση, την ποιότητα και την τεχνολογία.

Από την πρώτη στιγμή αποτελεί μία ξεχωριστή προσέγγιση στην ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία των premium μεσαίων SUV απέναντι στις γερμανικές δημιουργίες. Με την ουσιαστική ανανέωσή του, πλέον, θα πρέπει να ξεχάσουμε το προσωνύμιο «Crossback» στην ονομασία του.

Στην ανανεωμένη εμφάνιση ξεχωρίζουν οι πιο έντονες γραμμές στο εμπρός μέρος, οι πιο λεπτοί προβολείς DS Pixel LED Vision τρίτης γενιάς με τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας DS Light Veil, τα πιο λεπτά πίσω φώτα που έχουν επίσης επανασχεδιαστεί και έχουν πλέον σκούρο μεταλλικό φινίρισμα, και η επανασχεδιασμένη πίσω θύρα με τις πιο έντονες γραμμές. Το όνομα «DS Automobiles» είναι η νέα υπογραφή στο πίσω μέρος που αντικαθιστά το «Crossback».

Η γοητεία του διαφορετικού

Στο εσωτερικό υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην έννοια «προσοχή στη λεπτομέρεια». Όπως συμβαίνει και με τους μεγάλους Οίκους μόδας του Παρισιού, η DS Automobiles δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των υλικών και στον τρόπο επεξεργασίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δύο χρώματα δέρματος Nappa (Basalt Black και Pearl Grey) στο νέο DS 7 Opera και η νέα επένδυση που διαθέτει μία πρωτότυπη τεχνοτροπία φινιρίσματος στο δέρμα Nappa που καλύπτει το ταμπλό και τα πάνελ των θυρών. Χωρίς ραφές ή εμφανείς ενώσεις, εντείνεται η αίσθηση δέρματος υψηλής ποιότητας. Στο πολυτελές και καλαίσθητο περιβάλλον, η προσοχή στη λεπτομέρεια αντικατοπτρίζεται και από τις μαργαριταρένιες ραφές στα νέα χρώματα White και Zephyr, το δερμάτινο τιμόνι, τα ανάγλυφα ένθετα τεχνοτροπίας «Clous de Paris» που συναντάμε στην υψηλή ωρολογοποιία, και η αισθητική που παραπέμπει σε λουρί ρολογιού. Στις εκδόσεις Performance Line υπάρχει πιο βαθύ μαύρο χρώμα, με ύφασμα μικροϊνών Alcantara και χρυσές λεπτομέρειες που τονίζουν τη δυναμική εμφάνιση.

Στα highlights του ανανεωμένου DS 7 είναι ο νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων και το νέο infotainment με επανασχεδιασμένη οθόνη 12’’ που ενσωματώνει το DS Iris System. Η ολοκληρωτικά ανανεωμένη διεπαφή είναι πλήρως διαμορφώσιμη και διαδραστική, και υποστηρίζεται από αναγνώριση φωνής. Μέσω των widget, ο οδηγός έχει γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες με μία κίνηση: από τον έλεγχο της συνδεδεμένης πλοήγησης και τον κλιματισμό, μέχρι τις ψηφιακές πηγές ήχου, τις νέες κάμερες υψηλής ανάλυσης εμπρός και πίσω, αλλά και τη λειτουργία Android Auto, CarPlay μέσω wi-fi.

Το νέο DS 7 έχει ήδη αρχίσει να διατίθεται στη χώρα μας, με τη βασική έκδοση να διαθέτει κάτω από το καπό τον diesel 1.5 Blue HDi των 130 ίππων (από 45.500 ευρώ), που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Την γκάμα συμπληρώνουν τρεις plug-in υβριδικές εκδόσεις. Το DS 7 E-Tense 225 (από 56.500 ευρώ) διαθέτει έναν 1.600άρη κινητήρα βενζίνης Pure Tech που αποδίδει 180 ίππους και έναν ηλεκτροκινητήρα 110 ίππων που βρίσκεται στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων. Η συνδυαστική ισχύς είναι 225 ίπποι, όπως φανερώνει και η ονομασία της έκδοσης, ενώ τα DS 7 E-Tense 4×4 300 (από 57.00 ευρώ) και DS 7 E-Tense 4×4 360 (από 66.700 ευρώ) διαθέτουν τετρακίνηση, τον ίδιο κινητήρα βενζίνης που εδώ αποδίδει 200 ίππους, καθώς και δύο ηλεκτρικούς κινητήρες 110 και 112 ίππων σε κάθε άξονα.

Η νέα μπαταρία είναι χωρητικότητας 14,2 kWh και μπορεί να προσφέρει έως και 81 χιλιόμετρα αυτονομίας με μηδενικούς ρύπους στον αστικό κύκλο WLTP και έως 65 χιλιόμετρα στο μικτό κύκλο. Ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας είναι περίπου 2 ώρες σε Wallbox 7,4 kW. Στα πολυάριθμα συστήματα ασφάλειας και άνεσης του DS 7, ξεχωριστής μνείας αξίζουν η ενεργή ανάρτηση DS Active Scan Suspension και η κάμερα υπερύθρων του DS Night Vision.

Το COTY 2023 Jeep Avenger στην Ελλάδα

Από την στιγμή που παρουσιάστηκε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ιστορία της Jeep, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Το ιδανικό ξεκίνημα ήρθε λίγες μόνο εβδομάδες μετά την αποκάλυψή του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι, τον περασμένο Οκτώβριο, με 10.000 προ-παραγγελίες και την κατάκτηση του κορυφαίου τίτλου «Car Of The Year 2023».

Το Jeep Avenger ξεκινά την πορεία του στην ελληνική αγορά, με άμεση δυνατότητα παραγγελίας και τις πρώτες αφίξεις των αυτοκινήτων να αναμένονται εντός του 2ου τριμήνου του έτους. Διαθέσιμο σε τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού (Avenger, Longitude, Altitude και Summit), το compact SUV διαθέτει ξεχωριστό στιλ και προηγμένες τεχνολογίες. Όλες οι εκδόσεις εφοδιάζονται με νέο σύστημα ηλεκτροκίνησης, το οποίο εξασφαλίζει αυτονομία έως και 400 χλμ. σε μικτές συνθήκες (κύκλος WLTP) και 550 χλμ. σε αστικό περιβάλλον. Το ηλεκτρικό σύστημα είναι ικανό να δεχθεί φόρτιση έως και 100 kW, ανακτώντας σε κατάλληλο δίκτυο το 80% της φόρτισης της μπαταρίας του σε μόλις 24 λεπτά. Με μήκος 4,08 μέτρα, το Avenger ελίσσεται με άνεση ακόμα και στις δύσκολες αστικές συνθήκες, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 άτομα, ο χώρος αποσκευών είναι στα 355 λίτρα, ενώ προσφέρει επιπλέον 34 λίτρα αποθηκευτικών χώρων στην καμπίνα.

Η γοητεία του διαφορετικού

Στις τεχνολογίες αιχμής συμπεριλαμβάνεται μία πλήρης γκάμα συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (ADAS), που προσφέρουν δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 και μία πλήρως ψηφιακή εμπειρία, χάρη στον παραμετροποιήσιμο πίνακα οργάνων 10,25’’ και την οθόνη αφής 10,25’’ του συστήματος πολυμέσων. Με ηλεκτροκινητήρα 156 ίππων αποτελεί και το πρώτο προσθιοκίνητο Jeep που εφοδιάζεται με τα συστήματα Selec-Terrain και Hill Descent Control, ενώ σε συνδυασμό με τα 200 mm απόστασης από το έδαφος κινείται και αρκετά εύκολα εκτός οδοστρώματος. Οι τιμές στην ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και ξεκινούν από τις 27.500 ευρώ, αξιοποιώντας την κρατική επιδότηση. Όλες οι εκδόσεις του μοντέλου καλύπτονται από 4ετή εργοστασιακή εγγύηση (έως 160.000 χλμ.), ενώ η μπαταρία έχει 8ετή εγγύηση (έως 160.000 χλμ.).

Δείτε επίσης