Απόψεις

Όταν τα σύννεφα πυκνώνουν καλό είναι να σηκώνεις το τηλέφωνο

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο για όλους στη Μεσόγειο - H Τουρκία αναμφίβολα είναι σε πιο δύσκολη θέση από την Ελλάδα

Xasapopoulos-Iordanis-e1574769421264

Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν ήρθε σε μία στιγμή που τα «σύννεφα» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είχαν αρχίσει να πυκνώνουν επικίνδυνα. 

Τις τελευταίες εβδομάδες στα κυβερνητικά, διπλωματικά, στρατιωτικά και δημοσιογραφικά γραφεία η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην περιοχή του Καστελόριζου και της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, με την τακτική που ακολουθεί, διαρκώς αυτοεγκλωβίζεται και βιώνει την απομόνωση από τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ - Ρωσία και Ε.Ε.), παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους ηγέτες των χωρών αυτών.

Η μονή διέξοδός του, πλέον, είναι ένα θερμό επεισόδιο στα χωρικά ύδατα της Ελλάδος, για να μπορέσει να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή των ελληνικών νησιών και να διεκδικήσει αυτά που δεν μπορεί να πάρει με τη διπλωματική οδό. 

Έτσι, όλες οι πληροφορίες των επιχειρησιακών αξιωματούχων συγκλίνουν στο ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να βγάλει στο Αιγαίο, κοντά στο Καστελόριζο, τα ερευνητικά του σκάφη και θα αρχίσει τις μετρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ. 

Όσοι γνωρίζουν την τακτική των Τούρκων κάνουν λόγο για παιγνίδι με τη φωτιά, γιατί η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως αν η πρόκληση υπερβεί τα όρια, τότε η απάντηση της Αθήνας θα είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα της πρόκλησης. 

Γι’ αυτό και τις προηγούμενες ημέρες το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία έκαναν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, και επιδεικτικά μπροστά στις κάμερες βούλιαξαν ένα πλοίο ανοιχτά της Νότιας Κρήτης. 

Μπορεί οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία να μην συζήτησαν για όλη την ατζέντα των δύσκολων θεμάτων, όμως έδειξαν ότι «ο πάγος» μπορεί να σπάσει και να ξεκινήσει επί της ουσίας ένας διάλογος ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. 

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο για όλους στη Μεσόγειο, καθώς, εκτός των άλλων, ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει πολύ σοβαρά τον Τουρισμό. 

Και η Τουρκία αναμφίβολα είναι σε πιο δύσκολη θέση από την Ελλάδα, και αυτό ο Ερντογάν το ξέρει πολύ καλά, αφού βλέπει την Οικονομία του να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. 

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα είναι η Μόσχα. Στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολύ πιο δύσκολα προβλήματα από τον Ερντογάν, να αντιμετωπίσει και για μία ακόμη φορά αφήνει το πεδίο ελεύθερο στον Ρώσο πρόεδρο να κυριαρχεί στη Μεσόγειο. 

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει ξανά «γέφυρες» με τη Μόσχα και καλεί τον υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια να «ξαναζεστάνει» τις σχέσεις της με τη Ρωσία και να βρει ακόμη έναν μεσολαβητή που ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει τον Τούρκο πρόεδρο. 

Τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα έκανε δύο κινήσεις που φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσουν καρπούς. Η πρώτη ήταν η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ και η δεύτερη είναι το άνοιγμα στη Μόσχα.

 Η ελληνική κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι ο Τούρκος πρόεδρος όσο σίγουρος δείχνει για τις επόμενες κινήσεις του τόσο εύκολα αλλάζει άποψη αν τα δεδομένα ανατραπούν. Και αυτό προσπαθεί να κάνει η Αθήνα. Να ανατρέπει συνεχώς τα σχέδια της Αγκύρας.

Δείτε επίσης