Απόψεις

Ο Προϋπολογισμός φέρνει ξανά την ελπίδα στην Οικονομία

Όλοι οι έγκυροι αναλυτές λένε πως τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2009.

Όταν στις 23 Απριλίου του 2010, από το Καστελλόριζο, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με διάγγελμά του οδήγησε την Ελλάδα στην αγκαλιά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης και του ΔΝΤ, κανείς δεν πίστευε πόσα δεινά οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά, θα επέφερε αυτή η απόφαση στον ελληνικό λαό και πόσα χρόνια θα χρειάζονταν για ν’ αρχίσει να ανατέλλει πάλι το φως της ανάπτυξης και της επαναφοράς της κανονικότητας στην ελληνική Οικονομία.

Βέβαια, ακόμα δεν έχει απαντήσει ο κ. Παπανδρέου γιατί δεν άκουσε τον Κώστα Καραμανλή και τον Στρος Καν που τον ενημέρωσαν έγκαιρα, πριν τις εκλογές του 2009, για την πολύ κακή κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας. Γιατί καθυστέρησε επτά μήνες να πάρει τα μέτρα που του εισηγήθηκαν;

Όλοι οι έγκυροι αναλυτές λένε πως τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2009. Όσο νωρίτερα είχε ληφθεί η απόφαση για την εφαρμογή τους τόσο πιο ανώδυνα θα ήταν για τον ελληνικό λαό και την Οικονομία της χώρας.

Από τότε έχουν ψηφιστεί οκτώ μνημονιακοί προϋπολογισμοί. Μόνο ο προϋπολογισμός του 2014 είχε πραγματικά στοιχεία ότι η Ελλάδα άρχιζε σιγά σιγά να πατά ξανά στα πόδια της και η Οικονομία να βρίσκει την κανονικότητά της.

Ακούγοντας φέτος τους εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, τους υπουργούς και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό στις τοποθετήσεις τους για τον προϋπολογισμό του 2020, ειλικρινά μπορώ να πω, πως ναι, υπάρχει, επιτέλους, ελπίδα. Η ελληνική Οικονομία θα τα καταφέρει. Μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες. Ό,τι υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, γίνονται πράξη. Φοροελαφρύνσεις με μειώσεις φόρων στις εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα, γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφορών, κανένας νέος φόρος χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Οι αγορές
έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική Οικονομία. Για πρώτη φορά το Ελληνικό
Δημόσιο δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο. Οι μεγάλες επενδύσεις γίνονται πράξη
μέρα με τη μέρα. Ξέμπλεξε, επιτέλους, το Ελληνικό.

Το λιμάνι του Πειραιά μεγαλώνει, αναπτύσσεται. Τα μεγάλα έργα ολοκληρώνονται. Είναι πραγματικότητα η ουσιαστική ανάταξη της ελληνικής Οικονομίας. Η ανάπτυξη ξεκίνησε με αξιόλογους ρυθμούς και η κυβέρνηση μπορεί από τα πλεονάσματα της Οικονομίας να βοηθήσει ουσιαστικά τους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας, αυτούς που πιο πολύ απ’ όλους μας βίωσαν την ανέχεια στα χρόνια της Τρόικας, της κρίσης.

Περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας βλέπω ξανά τα χαμόγελα στο πρόσωπο των Ελλήνων, βλέπω τον παππού να μπορεί να δώσει χαρά και χαμόγελο με ένα παιχνίδι στο εγγόνι του.

Ναι,
υπάρχει ελπίδα…

Το 2020 θα είναι σίγουρα καλύτερο για όλους μας.

Υ.Γ. Είμαι βέβαιος πως με την υπεύθυνη και σταθερή στάση και πολιτική και τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν, δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο που θα σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της Ελλάδας και την πρόοδο του ελληνικού λαού.

Γιώργος
Καλαντζής

π. υπουργός

Δείτε επίσης