Απόψεις

Το μεγάλο στοίχημα είναι η οικονομία

Τέσσερα ήταν τα μεγάλα θέματα του 2020 - Η πανδημία, τα εθνικά θέματα, η Οικονομία και το Μεταναστευτικό

Ένας νέος χρόνος ανέτειλε. Ας δούμε ποια ζητήματα κυριάρχησαν στο πλούσιο με πολιτικά γεγονότα 2020 και πώς τα αντιμετώπισε η κυβέρνηση. Τι επιπτώσεις είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν για τον ελληνικό λαό.

Τέσσερα ήταν τα μεγάλα θέματα. Η πανδημία, τα εθνικά θέματα, η Οικονομία και το Μεταναστευτικό.

Για την πανδημία η άμεση και με ριζικά μέτρα αντιμετώπιση του πρώτου κύματος την άνοιξη, έφερε θετικά αποτελέσματα και τα κρούσματα ήταν περιορισμένα. Επίσης, σχετικά με άλλες χώρες και αναλογικά με τον πληθυσμό μας, είχαμε μικρό αριθμό θυμάτων.

Το εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε, οι λειτουργοί του αντιμετώπισαν με ηρωισμό και αποτελεσματικότητα τους ασθενήσαντες συνανθρώπους μας, έσωσαν χιλιάδες ζωές. Χαλαρώσαμε, όμως, το καλοκαίρι, και τώρα, λόγω της ανευθυνότητας πολλών, ήρθε το νέο κύμα, χειρότερο, με περισσότερα θύματα. Υπήρξαν, βέβαια, κάποιες αστοχίες και καθυστερήσεις. Με το εμβόλιο στα χέρια μας πια, πιστεύω πως και να υπάρξει το τρίτο κύμα δεν θα έχουμε την τραγωδία χιλιάδων νέων θυμάτων. Πιστεύω πως το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ καλύτερα, θα έχουμε επανέλθει στην καθημερινότητά μας.

Στα εθνικά θέματα οι επιδέξιοι και αποτελεσματικοί χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης έφεραν την αλληλεγγύη από τις περισσότερες ισχυρές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, και την Τουρκία να βρίσκεται, πια, σε δύσκολη θέση. Ή θα ακολουθήσει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητας ή θα υποστεί σοβαρές κυρώσεις. Δεν αντέχει η Οικονομία της Τουρκίας άλλους λεονταρισμούς, άλλες προκλητικές – επιθετικές ενέργειες στους γείτονές της. Πιστεύω πως θα καθήσουμε στο ίδιο τραπέζι, και σιγά – σιγά θα ηρεμήσουν τα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Για μένα το μεγάλο θέμα είναι η Οικονομία. Η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει στη μεσαία τάξη και στους εργαζόμενους είναι δύσκολη εξίσωση. Απαιτούνται χρόνος, χρήματα και στοχευμένες επιπλέον παρεμβάσεις από το κράτος. Το Ταμείο ανάκαμψης, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού αποτελούν αχτίδες αισιοδοξίας.

Το Μεταναστευτικό, και λόγω του κορωνοϊού το 2020, ήταν σε ύφεση. Δεν θα πει, όμως, πως έληξε. Η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που επετεύχθη, πρέπει να καταστεί μόνιμη.

Έκανε πολλά η κυβέρνηση. Ας μην εφησυχάζουμε όμως. Είμαι αισιόδοξος για το 2021. Θα επανέλθουμε βέβαια…

Δείτε επίσης