Απόψεις

Ευτυχώς οι πλάτες του Ιερώνυμου είναι πολύ γερές

Τις προηγούμενες ημέρες προκλήθηκε μία άνευ λόγου σύγκρουση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τον εορτασμό των Θεοφανείων, που οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού

Xasapopoulos-Iordanis-e1574769421264-1

Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς στην κυβέρνηση υπήρξε μεγάλη αναστάτωση, καθώς οι ενδείξεις που υπήρχαν, έδειχναν αυξητική τάση στα κρούσματα του κορωνοϊού μετά τα Θεοφάνεια.

Και όπως συμβαίνει συνήθως, οι βιαστικές αποφάσεις οδήγησαν και σε αλλεπάλληλα λάθη.

Έτσι, την προηγουμένη εβδομάδα, τα πισωγυρίσματα στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και επιστημόνων είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη σύγχυση για το άνοιγμα ή μη, των σχολείων.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την υπόθεση του click-away (παράδοση έξω).

Στην αρχή της εβδομάδας, τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν πως αυτό θα ξεκινούσε κανονικά από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Μετά όμως, όταν κατάλαβαν πως ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων δεν θα μπορούσε να γίνει ταυτόχρονα το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, άρχισαν να μαζεύουν τις εξαγγελίες τους.

Αν, όμως, για τa θέματα των σχολείων και του click-away η αναστάτωση που προκλήθηκε δεν δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα, οι χειρισμοί που έγιναν στο θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τα Θεοφάνεια τραυμάτισαν τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας.

Αυτό που επλήγη περισσότερο ήταν οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό.

Και αυτό, γιατί η απόφαση να αλλάξει η συμφωνία για τον εορτασμό των Θεοφανείων αιφνιδίασε την Αρχιεπισκοπή και τους μητροπολίτες.

Είναι κοινό μυστικό πως ο κ. Ιερώνυμος δέχεται έντονη κριτική στο εσωτερικό της Ιεραρχίας από τους συνοδικούς, καθώς ορισμένοι θεωρούν πως αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση του θα χειριζόταν καλύτερα τα θέματα της Εκκλησίας.

Αυτή είναι μία παράμετρος που δεν τη μέτρησαν όσο έπρεπε στην κυβέρνηση όταν αποφάσισαν και ανακοίνωσαν το κλείσιμο των εκκλησιών ανήμερα των Θεοφανείων.

Στην παρούσα συγκυρία, ο Ιερώνυμος χρειάζεται στήριξη από όλους. Μόνο έτσι θα συνεχιστεί η ήπια συμπόρευση Εκκλησίας - Πολιτείας και η από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει πρώτα τα Μνημόνια και ύστερα η πανδημία.

Όπως ο Αρχιεπίσκοπος βάζει πλάτη σε κυβερνητικές αποφάσεις και προσπαθεί να μαλακώσει την στάση των σκληροπυρηνικών ιεραρχών, έτσι και στην κυβέρνηση θα πρέπει, τουλάχιστον, να συζητούν μαζί του τις αποφάσεις που αφορούν την Εκκλησία.

Τα όσα συνέβησαν στα Θεοφάνεια χαρακτηρίστηκαν ως «Ιερός Πόλεμος» και «αντάρτικο των παπάδων».

Αυτοί, όμως, που γνωρίζουν όλη την εικόνα μέσα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας λένε πως η αντίδραση Ιερωνύμου ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Και προς την κυβέρνηση και προς τους ιεράρχες που ψάχνουν αφορμή για κριτική προς το πρόσωπό του.

Όταν τα κόμματα και οι Οργανώσεις κάνουν ό,τι θέλουν παραβιάζοντας τα lockdown με πορείες και διαδηλώσεις, η Εκκλησία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κομμωτήριο η νυχάδικο.

Αυτό ήταν το σκεπτικό της αντίδρασης Ιερωνύμου στην απόφαση της κυβέρνησης, και γι’ αυτό και δεν υποχώρησε μέχρι τέλους κρατώντας ανοιχτές τις εκκλησίες.

Από την άλλη, θέλησε να καταστήσει σαφές και προς τους επικριτές του, πως οπότε θεωρεί αυτός σκόπιμο μπορεί να γίνει πιο σκληροπυρηνικός από αυτούς που τον κατηγορούν για υποχωρητικότητα.

Δείτε επίσης