Απόψεις

Πόσοι θα πάνε κινηματογράφο;

Η ανακοίνωσις, προ ολίγων ημερών, από την δημοφιλή πλατφόρμα οικιακής ψυχαγωγίας Netflix, των 71 παραγωγών της για το 2021, θέτει εν κινδύνω τον παραδοσιακό τρόπο θεάσεως ταινιών, ήτοι τις κινηματογραφικές αίθουσες - Η κατακόρυφη πτώσις εισιτηρίων στο ελλ

kinimatografos_therinos

Τα στοιχεία που ήλθαν, προσφάτως, στο φως της δημοσιότητος, είναι ανησυχητικά. Η πτώσις της προσελεύσεως στις κινηματογραφικές αίθουσες το παρελθόν έτος, άγγιξε το 70% στην χώρα μας. Τούτο μεταφράζεται με ακριβείς αριθμούς σε 3.100.000 εισιτήρια το 2020, έναντι 9.500.000 το 2019.

Τα ερώτημα που προκύπτει είναι ένα και απλό: Πόσοι από τους κινηματογραφόφιλους, όταν με το καλό ανοίξουν και πάλι οι αίθουσες –οι αισιόδοξοι το προσδιορίζουν τον Μάρτιο–, θα προσέλθουν στην παλαιά, καλή τους συνήθεια; Το ερώτημα, βεβαίως, είναι ρητορικό, διότι η απόκτησις μίας νέας συνήθειας, της θεάσεως δηλαδή κινηματογραφικών έργων από την δημοφιλή πλατφόρμα του Netflix είναι βέβαιον ότι θα στοιχίσει σε εισιτήρια.

Ο ανταγωνισμός είναι, σε οικονομικό, τουλάχιστον, επίπεδο, αθέμιτος. Η παρακολούθησις μίας ταινίας στον κινηματογράφο έχει μέση τιμή 7,5 ευρώ, ενώ οι μηνιαίες συνδρομές στο Netflix, στοιχίζουν μόλις 8-14 ευρώ, με την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε χιλιάδες ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές ή ντοκυμαντέρ.

Η πανδημία οδήγησε σε πλήρη ανατροπή την κινηματογραφική βιομηχανία. Αδυνατώντας να προγραμματίσουν πρεμιέρες –μόνον αυτή του νέου James Bond ανεβλήθη δύο φορές– τα μεγάλα studios του Χόλλυγουντ υποχρεούνται να πωλήσουν τις πρόσφατες παραγωγές τους στις διαδικτυακές πλατφόρμες (εκτός του Netflix, υπάρχουν τα Apple+, Amazon, HBO και Max Disney).

Κυρίαρχος του παιχνιδιού αναδεικνύεται, την αυγή του 2021, το Netflix, με τις οικονομικές του προσφορές να θυμίζουν την χρυσή εποχή της M.G.M. Ελάχιστοι δύνανται να τις αρνηθούν. Αυτοδικαίως, λοιπόν, και αυταρέσκως, η δυναμική πλατφόρμα περιεχομένου εμφανίζεται στο νέο της trailer να παραφράζει τον Λουδοβίκο 14ο: «Le Cinema c’ est moi» – «Ο Κινηματογράφος είμαι εγώ».

Δείτε επίσης