Απόψεις

Πόσο απέχει η αποθέωση από την απαξίωση

Σε αυτή την πανδημία, από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε,  στην κυριολεξία  τα έχουμε δει όλα. Επαγγέλματα να εξαφανίζονται, επιχειρηματίες να καταστρέφονται, άνθρωποι να χάνουν για μήνες τη δουλειά τους, και μεγάλη αβεβαιότητα να φωλιάζει σε  όλους

Xasapopoulos-Iordanis-e1574769421264-1

Με τον έναν   ή τον άλλο τρόπο, ο κάθε ένας από εμάς προσπαθεί,  πλέον,  να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένειά του, την εργασία του, αλλά και την περιουσία του.

Υπάρχει,  βέβαια,  και μία κατηγορία εργαζομένων που προστατεύεται και πληρώνεται  από το ελληνικό Δημόσιο  και πολλές φορές  κάνει επίδειξη θράσους  απέναντι στη συλλογική και ατομική ευθύνη που δείχνουν οι περισσότεροι Έλληνες.

Είναι μία κατηγορία (ευτυχώς μικρή)  εργαζομένων  στα  νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές,  που αρνούνται ακόμη και σήμερα να κάνουν το εμβόλιο.

Στην αρχή τα ποσοστά άρνησης  εμβολιασμού  μεταξύ των νοσοκομειακών   ήταν πολύ υψηλά και έφταναν το 60% και το 70%.

Όταν  άνοιξαν οι πρώτες λίστες  εγγραφής στα νοσοκομεία,  κάποιοι έκαναν λόγο για φακέλωμα  και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Μετά το κλίμα άλλαξε και εμβολιάστηκε το 50%. Και από τους 80.000 συνολικά, προσήλθαν οι 50.000 νοσοκομειακοί.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές εβδομάδες για να καταλάβουν και οι τελευταίοι πως ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος και η μεγάλη  ασπίδα προστασίας  απέναντι στην πανδημία  για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στο πρώτο κύμα, όταν επιβλήθηκε η καθολική καραντίνα,  έδωσαν σκληρή μάχη στο ΕΣΥ και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που χειροκροτήσαμε όλοι εμείς ως ένδειξη συμπαράστασης, γιατί αψήφησαν τους κίνδυνους και έπεσαν στη «φωτιά» για να γλιτώσουν από το θάνατο όσους  χτύπησε ο φονικός ιός.

Είναι  οι ίδιοι  άνθρωποι που έζησαν από κοντά το δράμα των  συγγενικών προσώπων αυτών που νοσούσαν  και μετέφεραν τα προσωπικά  μηνύματά τους  στις μονάδες και στις ΜΕΘ με Covid-19.  

Και παρόλα αυτά, κάποιοι  αρνούνται να εμβολιαστούν, γιατί πίστεψαν τους αρνητές του κορωνοϊού και αυτό το  κίνημα της αμφισβήτησης που άρχισε να εκδηλώνεται, κυρίως μέσω διαδικτύου, στις ΗΠΑ.

Πώς είναι δυνατόν ένας νοσηλευτής ή ένας γιατρός που έχουν δει τόσα πολλά τα μάτια του μέσα στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία να αρνείται να εμβολιαστεί;

Κάνουν μεγάλο λάθος  όσοι από αυτούς πιστεύουν πως   επειδή  είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν μπορούν να απολυθούν ή να τους επιβληθούν κυρώσεις, πως θα κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν.

Σε καιρό πανδημίας όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Όπως έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και χειροκροτήθηκαν στην πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα  πρέπει να  αποδείξουν πως είναι πρωτοπόροι.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι  αυτή τη δύσκολη ώρα  δεν πρέπει να στείλουν λάθος μήνυμα.  Και αυτό, γιατί η ζωή έχει αποδείξει πως η υπεύθυνη στάση  ενός επαγγελματία τον οδηγεί στην αποθέωση και προκαλεί το θαυμασμό όλων. Την ίδια ώρα όμως, μία επιπολαιότητα  μπορεί να επιφέρει την αποδοκιμασία και την απαξίωσή  του.

Δείτε επίσης