Απόψεις

Οι απλήρωτοι των 534 ευρώ

Το νέο lockdown που επιβλήθηκε στην Αττική και σε άλλες 5-6 περιοχές, λόγω αύξησης του φορτίου και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, έφερε στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν απλήρωτοι

Xasapopoulos Iordanis

Σύμφωνα με την «Εργάνη», το τελευταίο τρίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου έχουν προσληφθεί περίπου 300.000 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με το νόμο, όσοι έχουν προσληφθεί μετά τις 4 Νοεμβρίου 2020, δεν έχουν δικαίωμα να τεθούν σε αναστολή.

Τώρα, λοιπόν, που έκλεισαν εκ νέου το Λιανεμπόριο και πολλές άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν πρόσφατα σε αυτές, θα μείνουν χωρίς το επίδομα Ειδικού Σκοπού των 534 ευρώ.

Δεν μπορούν, δηλαδή, να πληρωθούν ούτε από το κράτος ούτε από τον εργοδότη.

Με απλά λόγια, θα μείνουν χωρίς εισόδημα για έναν και παραπάνω, μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να βρει τρόπο για να αλλάξει την υπουργική απόφαση μέσα στον Μάρτιο, εφόσον υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών.

Είναι βέβαιο πως από τις 300.000 προσλήψεις που έχουν γίνει το τελευταίο τρίμηνο, πολλές από αυτές ενδέχεται να είναι και εικονικές.

Και αυτό, γιατί, καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να απαλλαγούν από τα πρόσθετα έξοδα. για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές ή και σε καθεστώς πληττομένων, προχωρούν σε απολύσεις των εργαζομένων, τους οποίους επαναπροσλαμβάνουν αμέσως μόλις ανοίξουν ξανά.

Έτσι, παρατηρείται ένα κύμα εικονικών προσλήψεων και απολύσεων, που καταγράφεται αναλυτικά στην «Εργάνη».

Όπως και αν έχουν, όμως, τα πράγματα, μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι, λόγω της υπουργικής απόφασης για την 4η Νοεμβρίου, θα έχουν μηδενικά εισοδήματα το μήνα Φεβρουάριο και πιθανόν και τον Μάρτιο.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν τα λογιστήρια και οι φοροτεχνικές εταιρίες άρχισαν να εφαρμόζουν τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για να περιορίσει τις μετακινήσεις όσων έχουν μπει σε τηλεργασία και σε αναστολή.

Από την πρώτη στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην κυβέρνηση έχουν δείξει πως προσπαθούν να κλείσουν όλες τις «τρύπες» που δημιουργούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην αγορά.

Πολλές φορές τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν κάνει άμεσες κινήσεις προκειμένου να διορθωθούν λάθη που γίνονται στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Έτσι και τώρα, θα πρέπει από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα με τους χαμηλόμισθους εργαζομένους των 534 ευρώ, να υπάρξει άμεσα μία τροποποιητική υπουργική απόφαση που θα αποκαθιστά το πρόβλημα.

Κάνεις δεν ξέρει ακόμη, πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και τι διάσταση θα πάρει η μη καταβολή των 534 ευρώ σε εργαζομένους των οποίων έκλεισαν αναγκαστικά οι επιχειρήσεις όπου δούλευαν.

Πράγματι, αυτοί που παίρνουν το βασικό μισθό έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης από το κράτος τις δύσκολες ώρες της καραντίνας.

Όπως για τις επιχειρήσεις η μία επιστρεπτέα προκαταβολή διαδέχεται την άλλη, έτσι και η αποζημίωση Ειδικού Σκοπού δεν πρέπει να στερείται από κανέναν εργαζόμενο.

Για να σταθεί όρθια η χώρα και η Οικονομία μετά το χτύπημα του κορωνοϊού, θα πρέπει να πατήσουν γερά στα πόδια τους και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. 

Αυτές τις δύσκολες ώρες κανείς δεν μπορεί να πορευτεί μόνος του. Όλοι οι πυλώνες της Οικονομίας πρέπει να στηριχθούν παράλληλα, για να βαδίσουν και πλάι πλάι. 

Δείτε επίσης