Απόψεις

Ο Μπιμπίλας στον μεγαλύτερο ρόλο της ζωής του

Στον πρώτο ρόλο είναι τώρα τα θύματα και ο αξιοπρεπής Σπύρος Μπιμπίλας

spuros-mpimpilas

Τον Σπύρο Μπιμπίλα τον ξέραμε από τις τηλεοπτικές σειρές και από το θέατρο. Συνήθως σε δεύτερους ρόλους, πότε ζεν πρεμιέ, πάντα σχεδόν καρικατούρα αλλά συμπαθής και χαριτωμένος.

Μετά τον μάθαμε ως υπερδραστήριο πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, να ασχολείται με θέματα τα οποία κανείς άλλος δεν ήθελε να αναλάβει, διαδικαστικά, συνδικαλιστικά ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με «την υψηλή τέχνη» αλλά με την επιβίωση των καλλιτεχνών.

Ο «μέτριος ηθοποιός» Μπιμπίλας, όπως τον χαρακτήρισε με περισσή αλαζονεία ο «με-ζηλεύουν-για-το-ταλέντο-μου» Δημήτρης Λιγνάδης, κλήθηκε να ερμηνεύσει έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους – αν όχι τον μεγαλύτερο – της ζωής του.

Να προασπίσει το κύρος των ηθοποιών, να προστατέψει τα θύματα σεξουαλικής ή άλλης κακοποίησης, να καταθέσει στις Αρχές, να αποτρέψει την αδηφαγία των ΜΜΕ, να μιλήσει για λογαριασμό του κόσμου της Τέχνης, να αποκρούσει αισχρές επιθέσεις.

Οι δράστες του #metoo κατονομάζονται, οι πληγές έρχονται στην επιφάνεια, στόματα ανοίγουν, άνθρωποι εξομολογούνται, μοιράζονται, αποζητούν δικαίωση και κυρίως λύτρωση.

Οι θύτες θα μείνουν στην ιστορία ως τέτοιοι. Όχι ως πρωταγωνιστές. Στον πρώτο ρόλο είναι τώρα τα θύματα και ο αξιοπρεπής Σπύρος Μπιμπίλας είναι αυτός που πρέπει να δεχτεί το χειροκρότημα μαζί τους.

Κύριε Μπιμπίλα σας ευχαριστούμε.

Δείτε επίσης