Απόψεις

Άποψη: Προλαβαίνουν να διαβάσουν τόσες καταγγελίες ο Σ. Μπιμπίλας και ο Π. Τσαρούχας;

Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος γράφει στο vradini.gr για το ελληνικό #MeToo και τον καταιγισμό καταγγελιών στο ΣΕΗ

spyros-mpimpilas

Κάθε μέρα βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον, γνωστοί ηθοποιοί και καταγγέλλουν συνάδελφους τους για ανάρμοστες και βίαιες συμπεριφορές, για παρενοχλήσεις σεξουαλικές και για ό,τι μπορεί να φανταστεί κάνεις .

Μετά την προφυλάκιση Λιγνάδη, σειρά τώρα θα πάρουν όπως όλα δείχνουν και άλλοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και θιασάρχες των οποίων τα άπλυτα θα βγουν σιγά-σιγά στη φόρα.

Όποιος μιλήσει με τους ανθρώπους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). θα καταλάβει πως είναι τόσες πολλές οι καταγγελίες και δεν έχουν πού να τις βάλουν στα γραφεία τους.

Πόσα γράμματα μπορούν να ανοίξουν και να διαβάσουν ο Μπιμπίλας , ο Τσαρούχας, ο Ρώτας και τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου;

Και να τα διαβάσουν, τι μπορούν να κάνουν; Η μοναδική διέξοδος που έχουν είναι να τα παραδώσουν στον εισαγγελέα για να αρχίσει εκείνος πλέον να καλεί τους εμπλεκομένους.

Και οι δικαστικοί πρέπει πρώτα να ξεχωρίσουν ποιες από αυτές τις καταγγελίες αποτελούν αξιόποινες πράξεις, ποιες έχουν παραγραφεί και ποιες όχι.

Δεν γίνεται αδιακρίτως να αρχίσουν να ασκούν διώξεις, να καλούν μάρτυρες ακόμη και για καταγγελίες που αφορούν μια κακή συμπεριφορά , αλλά δεν εμπίπτει στον ποινικό κώδικα.

Όλα τα είχε η δικαιοσύνη, το ξεκατίνιασμα μεταξύ των καλλιτεχνών της έλλειπε.

Χρειάστηκε μεγάλη δύναμη και πολύ κουράγιο για να ανοίξουν τα στόματα και οι ψυχές όσων κακοποιήθηκαν από συνάδελφους τους.

Δεν σημαίνει αυτό ότι όλοι αυτοί που καταγγέλλονται θα πάνε στην φυλακή σαν τον Λιγνάδη ή θα βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Μπορεί να τους γίνει μια επίπληξη από το σωματείο τους. Ορισμένοι μπορεί και να διαγράφουν από τα μητρώα του.

Για άλλους πάλι, είναι αρκετό μόνο και μόνο ότι θα ακουστεί ή θα συζητηθεί το όνομα τους.

Είναι και αυτό ένα είδος τιμωρίας.

Εν πάση περίπτωση ό,τι και να γίνει για καλό γίνεται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να επαναληφθούν αυτά που έγιναν με τον διορισμό του Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο.

Την επόμενη φορά που η κυβέρνηση, η πολιτεία αποφασίσει να εμπιστευτεί κάποιον από τους ηθοποιούς για μια υπεύθυνη θέση στη διοίκηση κρατικού φορέα, πρέπει όποιος ξέρει οτιδήποτε να βγει και να μιλήσει. Να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Όχι όπως έγινε τώρα , που όλοι έπεσαν από τα σύννεφα.

Και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να εξετάσει και να κωδικοποιήσει όλες τις καταγγελίες ώστε να ξέρει τι έχει ειπωθεί για τον καθένα.

Για να μην βρεθεί κάνεις την επόμενη φορά που να μπορεί να πει: «εξαπατήθηκα», «δεν ήξερα».

Δείτε επίσης