Απόψεις

Τα μέτρα αποδίδουν όταν τηρούνται

Το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων είναι επιτακτική ανάγκη

kala-1-1-e1574664793850

Την Τετάρτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε μικρά μέτρα χαλάρωσης και απελευθέρωση της Οικονομίας και των δραστηριοτήτων της. Από τη Δευτέρα ανοίγει το Λιανεμπόριο με τα μικρά καταστήματα, όχι τα εμπορικά κέντρα, με click in the Shop και έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. Επίσης, θα μπορούμε να κάνουμε τα ψώνια μας και σε άλλο δήμο της Περιφέρειάς μας.

Το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων είναι επιτακτική ανάγκη. Για κάθε μέρα που χάνεται για την Οικονομία, θα χρειασθεί δουλειά εβδομάδων, πιθανόν και μηνών, για να αποκατασταθεί. Η επανεκκίνηση της Οικονομίας πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή, με βήματα αργά και με στοχευμένα μέτρα. Η βιασύνη δεν είναι τις περισσότερες φορές καλός σύμβουλος. Όλοι νιώθουμε την κόπωση. Το βλέπουμε καθημερινά. Ενώ ισχύει αυστηρό lockdown, οι εικόνες στις πλατείες, στους ελεύθερους χώρους, δεν είναι καθόλου καλές. Συνωστισμός, ο ένας δίπλα στον άλλον, πολλοί δεν φορούν καν μάσκες.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως αυτό που προέχει, τώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κορύφωσή του, τώρα που δοκιμάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%, είναι να συμμορφωθούμε, επιτέλους, με τα μέτρα που ισχύουν. Είναι λανθασμένη εκτίμηση αυτό που υποστηρίζουν πολλοί, ότι δηλ. τα μέχρι τώρα μέτρα δεν αποδίδουν. Τα μέτρα αποδίδουν όταν τα τηρούμε με ευλάβεια, σχολαστικά. Όταν αυτό, όμως, δεν το αντιλαμβάνεται ακόμη και ο κ. Τσίπρας, και στηρίζει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τότε τι να περιμένουμε…

Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Όμως είναι βέβαιο πως το τρίτο κύμα θα ξεπερασθεί σιγά-σιγά. Τα μέτρα, οι εμβολιασμοί, τα self test, θα βοηθήσουν. Είμαστε κοντά, αλλά και μακριά…

Ναι, πρέπει ν αρχίσει η επανεκκίνηση της Οικονομίας. Ναι, πρέπει να βρεθούμε ξανά κοντά, να νοιώσουμε ζεστασιά στις επαφές και τις σχέσεις μας. Λίγο μόνο μας έμεινε. Το καλοκαίρι πλησιάζει, οι εμβολιασμοί αποδίδουν, τα χαμόγελα επιστρέφουν. Αυτό το λίγο, αν το ξεπεράσουμε με σοβαρότητα και σύνεση θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε με υγεία και ασφάλεια το μοναδικό ελληνικό καλοκαίρι.

Δείτε επίσης