Απόψεις

Θα μας σώσουν ο καλός καιρός και τα εμβόλια

Η αντίστροφη πορεία έχει αρχίσει και τίποτε, πλέον, δεν μπορεί να σταματήσει το άνοιγμα της Αγοράς, της Εστίασης και της μετακίνησης από νομό σε νομό

Όλα τα μείγματα πολιτικής που ακολουθήθηκαν τους τελευταίους μήνες, οδήγησαν μοιραία σε αύξηση των κρουσμάτων. Και αυτό, γιατί και οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν αλλά και γιατί υπήρξε έντονη κόπωση στην καθημερινότητα των πολιτών, που δεν κράτησαν τις αποστάσεις.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική η φράση που ακούγεται το τελευταίο διάστημα:

«Αυτοί έκαναν ότι έπαιρναν μέτρα και εμείς κάναμε ότι τα τηρούσαμε».

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι όλοι τρομάζουν στην ιδέα πως ίσως χρειαστεί κάποια νύχτα, από τη μία στιγμή στην άλλη, να ψάχνουν για κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο, μαζί με άλλα 500 άτομα.

Γιατί τόσες είναι οι εισαγωγές σε κάθε εφημερία στην Αττική.

Τα σενάρια για χαλάρωση των μέτρων πάντα ηχούν ωραία στα αυτιά των επαγγελματιών, των εργαζομένων, των μαθητών, αφού δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κουραστεί από αυτή την παρατεταμένη καραντίνα και το απότομο φρενάρισμα της ζωής του.

Δυστυχώς, όμως, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όσο και αν ακούγεται απαισιόδοξο, μπροστά μας έχουμε ακόμη μεγάλες δυσκολίες.

Αν ρίξουμε μία ματιά στην κατάσταση που υπάρχει στο εξωτερικό, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, θα δούμε ότι παρά τους εμβολιασμούς που γίνονται, παρά τα μέτρα και τις προφυλάξεις, ο ιός δεν λέει να γονατίσει και το ένα lockdown διαδέχεται το άλλο.

Στην Ελλάδα, οι επιστήμονες ελπίζουν στη βελτίωση του καιρού αλλά και στην έγκαιρη και μαζική παράδοση των εμβολίων από τις μεγάλες εταιρίες.

Ο καλός καιρός θα βοηθήσει να ανοίξουν τα σπίτια και να πάρουν αέρα οι κλειστοί χώροι, ώστε να σταματήσει ο κορωνοϊός να μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Και το περασμένο φθινόπωρο, πριν ακόμη πέσει ο υδράργυρος, στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα τα κρούσματα ήταν πολύ περιορισμένα παρά το ελάχιστα μέτρα που εφαρμόζονταν.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όταν κρύωσε απότομα ο καιρός, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.

Η έλευση μεγάλου αριθμού εμβολίων μέσα στον Απρίλιο θα βοηθήσει να θωρακιστούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, όπως και οι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών.

Μία ακόμη προληπτική κίνηση είναι και τα self test για τους μαθητές, που θα βοηθήσουν να ανοίξουν τα σχολεία.

Τις επόμενες εβδομάδες όμως, μέχρι το Πάσχα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει είναι να αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα και να υπάρξει μεγάλη διασπορά, εξαιτίας της μετακίνησης του πληθυσμού.

Τι θα γίνει, λοιπόν, τέλη Απρίλιου - αρχές Μαΐου αν τα κρούσματα αυξηθούν ή διπλασιαστούν και η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνει ακόμη πιο ασφυκτική;

Κανείς δεν ξέρει να απαντήσει σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο που θα μας κάνει Πορτογαλία και Ισπανία.

Στην Ιβηρική χερσόνησο ξεκίνησαν να έρχονται τουρίστες στις παραλίες, αλλά οι Ισπανοί είναι ακόμη κλεισμένοι στα σπίτια τους με περιορισμούς.

Και έχουμε το οξύμωρο, να μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν οι ξένοι στην Ισπανία, αλλά όχι οι Ισπανοί στη χώρα τους.

Δείτε επίσης