Απόψεις

Όταν οχυρώνεσαι πίσω από την υπευθυνότητα των άλλων

«Δεν νοείται κάποιος συνεπής και υπεύθυνος πολίτης να έχει τα ίδια προνόμια με κάποιον που είναι πολέμιος των εμβολίων» - Γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος

vaccine
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Κάτι πρέπει να γίνει με όλους αυτούς που από επιλογή ή από φόβο ή για οποιονδήποτε λόγο δεν πηγαίνουν να κάνουν το εμβόλιο.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι των μεγάλων ηλικιών επηρεάστηκαν από τις αρχικές φήμες και τα δημοσιεύματα και τέσσερεις στους δέκα δεν πηγαίνουν να εμβολιαστούν.

Με αποτέλεσμα, καθημερινά ένας αριθμός εβδομήντα, ογδόντα, ενενήντα συνάνθρωποί μας, να «φεύγουν» από κοντά μας γιατί δεν προλάβαν να κάνουν το εμβόλιο και δεν καταφέρνουν μέσα στις ΜΕΘ να νικήσουν τον κορωνοϊό.

Αντίθετα, ο εμβολιασμός στις πιο μικρές ηλικίες 30 έως 49 ετών φαίνεται ότι προχωράει πολύ καλυτέρα και δημιουργείται έτσι, σιγά-σιγά το τείχος ανοσίας.

Αν συνεχίσουμε έτσι, φαίνεται ότι και ο Τουρισμός και η εστίαση θα ανοίξουν και θα δουλέψουν κανονικά.

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους θα παραμείνει μέχρι το φθινόπωρο.

Η πολιτεία πάντως, ή θα πρέπει να υποχρεώσει ή θα πρέπει να δώσει κίνητρα σε όσους έχουν επιφυλάξεις να εμβολιαστούν, αλλά και κάποια προνόμια σε όσους έχουν κάνει ήδη τα εμβόλια.

Για παράδειγμα, στους υγειονομικούς, όσοι δηλαδή είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και πληρώνονται από το κράτος, θα πρέπει ο εμβολιασμός να καθίσταται υποχρεωτικός από το φθινόπωρο.

Επίσης, όσοι έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο να μπορούν να απολαμβάνουν πολύ περισσότερες ελευθέριες από τους υπολοίπους που αρνούνται.

Είτε στα ταξίδια, είτε στα μπαρ, είτε στα γυμναστήρια.

Δεν νοείται κάποιος συνεπής και υπεύθυνος πολίτης να έχει τα ίδια προνόμια με κάποιον που είναι πολέμιος των εμβολίων, της μάσκας και του self test.

Δεν τιμά κανέναν να κρατά μια στάση που βάζει σε κίνδυνο τους υπολοίπους ή περιμένει να εμβολιαστούν όλοι οι άλλοι για να είναι ασφαλής ο ίδιος.

Κακά τα ψέματα. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν θα κάνουν το εμβόλιο, λέγοντας, ότι αφού θα εμβολιαστούν όλοι οι άλλοι, γιατί να το κάνω και εγώ, αφού θα είμαι ασφαλής.

Έτσι λοιπόν, και το εμβόλιο αποφεύγουν και οχυρώνονται πίσω από την υπευθυνότητα των άλλων.

Δείτε επίσης