Απόψεις

Χρήστος Ζαμπούνης: Η Ευρώπη στην νέα ψηφιακή εποχή

Ο Χρήστος Ζαμπούνης γράφει στη «Βραδυνή της Κυριακής» για την ομιλία της Μαργκρέτε Βεστάγκερ στη Βουλή σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ Κομισιόν και εταιρειών-κολοσσών

bestager_delphi
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Παρηκολούθησα με ενδιαφέρον την ομιλία της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Ένα ανοιχτό, δίκαιο και ανταγωνιστικό ψηφιακό μέλλον για τους Ευρωπαίους».

Εκεί, παρ’ ολίγον, να γίνω μάρτυς ενός σπάνιου παραδείγματος πολιτικού πολιτισμού όταν ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβερνήσεως του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. – Προοδευτική Συμμαχία Μάριος Κάτσης συνεχάρη τον παριστάμενο αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Άδωνι Γεωργιάδη. Φευ! Λόγω χαμηλής εντάσεως στον ήχο, άκουσα, κύριε αντιπρόεδρε αντί του σωστού κυρία αντιπρόεδρε. Στο θέμα μας τώρα. Η κυρία Βεστάγκερ παρεδέχθη ότι η Ευρώπη ήταν απούσα στην εφεύρεση του Διαδικτύου, αλλά επεσήμανε ότι θέλει να είναι παρούσα στην σωστή του χρήση.

Ως μία από τις ισχυρότερες γυναίκες της Γηραιάς Ηπείρου έχει προσωπικώς αναλάβει σταυροφορία κατά των τεχνολογικών κολοσσών (Google, Apple, Facebook και Amazon), οι οποίοι, κατά την γνώμη της, παραβιάζουν τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού. Υπό την ιδιότητα της επιτρόπου Ανταγωνισμού επέβαλε, μεταξύ άλλων, πρόστιμο ύψους 1.700.000.000 δολλαρίων στην Google, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφημιστική αγορά και 250.000.000 ευρώ στην Amazon για παράνομη φοροελάφρυνση.

Έχει σημασία, όχι μόνον ειδησεογραφική, ότι η Amazon προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο την αθώωσε λόγω ελλείψεως επαρκών αποδείξεων για επιλήψιμη μείωση φόρων. Τι είχε συμβεί; Το 2006, η εταιρεία είχε δημιουργήσει μία πολύπλευρη εταιρική δομή που της επέτρεπε να διοχετεύει όλα της τα έσοδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία θυγατρική στο Λουξεμβούργο. Με έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων ετησίως, αλλά παρουσιάζοντας ζημίες, η Amazon δεν πλήρωνε φόρους. Η Βεστάγκερ είχε καταγγείλει ότι το Λουξεμβούργο είχε δώσει παράνομα φορολογικά προνόμια στον αμερικανικό κολοσσό, αλλά έχασε την μάχη στα δικαστήρια. Για να αντιμετωπίσει τους ισχυρότατους αντιπάλους της, η Κομισιόν προωθεί δύο σχέδια νόμου, πρώτον για να περιορίσει την μονοπωλιακή τους θέση, και δεύτερον για να επιβάλει κανόνες για την διαφάνεια και την παραπληροφόρηση.

Ήδη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήρθησαν τα εμπόδια φορολογήσεως των προαναφερομένων τεχνολογικών εταιρειών. Οψόμεθα.

Δείτε επίσης