Απόψεις

Πότε, άραγε, θα ξαναζήσουμε στιγμές…  EURO

Δύσκολα θα ξαναζήσουμε τις μεγάλες στιγμές του ευρωπαϊκού άθλου του 2004

kala-1-1-e1574664793850

Καθημερινά παρακολουθώ τους πολύ ενδιαφέροντες αγώνες του  Euro  2020.

Bλέποντας τα μισογεμάτα γήπεδα με φιλάθλους να ενισχύουν, να υποστηρίζουν τις αγαπημένες τους εθνικές ομάδες, αμέσως συνειδητοποιώ πως η πανδημία είναι, πια, πίσω μας. Δεν έχει, όμως, περάσει.

Είμαστε ήδη στη συνηθισμένη γνωστή καθημερινότητα, κάνουμε πράγματα που είχαμε αφήσει για πάνω από ένα χρόνο, ζούμε… Βέβαια, δεν μου άρεσε και η εικόνα του γηπέδου στη Βουδαπέστη που ήταν γεμάτο. Δεν υπήρχε κενή θέση. Ναι, επανερχόμαστε στη ζωή μας, ναι, η πανδημία εξασθενεί, οι εμβολιασμοί αυξάνονται, αλλά μέχρι να φτάσουμε ώστε το 80% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, χρειάζεται προσοχή. Πρέπει να τηρούμε τα πρωτόκολλα, τους κανόνες υγιεινής και προστασίας.

Πόσο χαίρομαι που παρακολουθώ τόσο όμορφα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, πόσο λυπάμαι που δεν είμαι εκεί, ανάμεσα στους άλλους φιλάθλους. 

Και δεν μπορώ να μην αναπολήσω με χαρά πως πριν από δεκαεπτά χρόνια, τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2004, στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ήμουν εκεί μαζί με χιλιάδες Έλληνες φιλάθλους και πετάξαμε στα ουράνια όταν η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, όταν ο συμπατριώτης μου, ο αρχηγός Ζαγοράκης, σήκωσε ψηλά το Κύπελλο του πρωταθλητή Ευρώπης του 2004.

Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη επιτυχία δεν είχε συνέχεια. Ούτε σε εθνικό ούτε σε συλλογικό επίπεδο. Σε αντίθεση με το μπάσκετ, που μετά την πρώτη του μεγάλη εθνική επιτυχία, την κατάκτηση του Eurobasket 1987 στην Αθήνα, από την παρέα του Γκάλη, του Γιαννάκη και άλλων πολύ μεγάλων παικτών, το οποίο τόσο σε συλλογικό επίπεδο, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Άρης, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, όσο και σε εθνικό, έφερε πολλές μεγάλες επιτυχίες για την Ελλάδα, που συνεχίζονται. Χιλιάδες τα Ελληνόπουλα που με μία μπάλα μπάσκετ κατέκλυζαν με ενθουσιασμό τις αλάνες, τα πρόχειρα κατασκευασμένα από τους Δήμους, γήπεδα μπάσκετ.

Γνωρίζω τι φταίει και δεν έγινε το ίδιο και στο ποδόσφαιρο. Ξέρω ποιοι φταίνε. Δεν είμαι αισιόδοξος πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Δύσκολα θα ξαναζήσουμε τις μεγάλες στιγμές του ευρωπαϊκού άθλου του 2004.

Μακάρι να διαψευστώ… 

Μπορούμε. Το θέλουμε όμως, παράγοντες, φίλαθλοι, Πολιτεία; Ας αναρωτηθούμε γιατί η εθνική μας ομάδα δεν είναι εκεί, δεν συμμετέχει στο Euro του 2021.

Δείτε επίσης